A Kőris utca és a Kálvária utca sarkán nyílik meg még nyáron Józsefváros új közösségi kertje, ahol nemcsak a kertészkedésé és a komposztálásé lesz a főszerep, de számos közösségi, kulturális és szakmai programnak is otthont ad majd a kert. A közösen megművelt területen lesz fűszerkert, ehető virágok, dísznövények, zöldségek és egy kerti tó is.

Józsefváros Önkormányzatának jóvoltából, a KÉK Kortárs Építészeti Központ szakmai vezetésével és koordinációjával új közösségi kert nyílik 2023 nyarán Józsefváros szívében, a Kőris és a Kálvária utca sarkán. A Kőris Közösségi Kertben 40 egyéni/családi és 4 tanparcellát alakítanak ki, utóbbiaknál a környékbeli iskolák és más oktatási intézmények diákjai gondozhatják majd a növényeket. A szervezők kifejezett célja, hogy a kertben jelen legyen a szemléletformáló oktatás, ahogy a mulcsolás és a víztakarékos művelési mód is, a tervek szerint a szomszédos épületről is gyűjtenek majd esővizet a növények locsolásához. 

A közösségi kertben nemcsak kertészkedni lehet majd, de ebben a zöld oázisban közösségi, kulturális és szakmai programokat is tartanak majd. Emellett rendszeresek lesznek a nyílt napok – minden hónap első szombatján – és a jeles napokhoz kapcsolódva kerti ünnepek is, amikre bárki ellátogathat majd. Ahogy más közösségi kertekben, úgy a józsefvárosiban is lesz lehetőség közösségi komposztálásra. Mindemellett rovarszálló, madáretetők és -itatók, méhlegelő és virágágyások, valamint egy kis kerti tó is lesz majd a kertben, ahol kizárólag vegyszermentesen, ökológiai módszerekkel védekeznek a kártevők ellen.

A Kőris Kertbe itt lehet jelentkezni

Címkék