Nyakig vagyunk a nyárban, ami egyet jelent a napsütéssel, a kánikulával és a végtelennek tűnő hétköznapokkal, amikor alig várjuk a hétvégét, hogy a hűsítő vízpart mellett lógassuk a lábunkat. De szerintünk azzal sincs baj, ha a városban ragadunk, sőt most szuper programötleteket hoztunk nektek Budapest egyik legkedvesebb papírboltjának, a Fióknak a segítségével. Felkaptunk tőlük egy csomó remek kiegészítőt a társasjátékoktól kezdve a napszemüvegeken át a legvagányabb jegyzetfüzetekig, és bevetettük magunkat a Bartók Béla út és a Gellért-hegy környékére.

Testvéroldalunk, a We Love Balaton idén ünnepli 10. születésnapját, melynek apropóján kiállítássorozatot rendezünk a magazin állandó fotósa, Kőrösi Tamás analóg fotóiból. A képeket július 21. és 30. között a Művészetek Völgyében, a Fiók udvarában is megnézhetitek majd.

Összeraktunk nektek egy szuper egynapos nyári kalandozást, amiben van hűsítő limonádézás és fagyizás, kutatás a „kőmaci” után, hesszelés a Feneketlen-tónál, gyönyörű villák felfedezése, panorámában gyönyörködés és piknikezés a Gellért-hegyen.

Szuper élmény gyerekekkel, párosban, barátokkal vagy családdal. A programpontok egyenként vagy kombinálva is tökéletesek egy nyári délutánra.

Szuper élmény gyerekekkel, párosban, barátokkal vagy családdal. A programpontok egyenként vagy kombinálva is tökéletesek egy nyári délutánra.

Irány a Fiók!

Városi sétánkat kezdjük Budapest egyik legkedvesebb papírboltjában, melyet a Gellért tér szomszédságában megbújó Csíky utcában találunk. A Fiók valójában jóval több mint egy átlagos papírbolt, hiszen számos magyar és külföldi dizájntárgyat és szuper kiegészítőket találunk náluk.

Rengeteg színes notesz, bullet journal, végtelen fajta és színű ceruza, filc és toll vár ránk, matricák, nyomdák és kitűzők közül válogathatunk, vagány napszemüvegeket és jópofa táskákat próbálgathatunk, miközben nem győzzük böngészni a kulacsok és termoszok színes palettáját.

Városjáró sétánkhoz is mindent meglelhetünk, amire csak szükségünk lehet.

Városjáró sétánkhoz is mindent meglelhetünk, amire csak szükségünk lehet.

A kedvenc, vállra akasztható és hátizsákként is hordható Notabag táskánkba mi például belecsempésztünk pár noteszt és hozzá való tollat, Izipizi napszemüvegeket, választottuk a vagány 24Bottles kulacsok közül, sőt még egy mini-, hordozható ventilátort és pár szuper társast is magunkkal vittünk, amelyek remek kiegészítői voltak városi piknikünknek.

Limonádé, fröccs és fagyi

A fiókos böngészgetés után az első utunk a Bartók Béla útra vezetett, ahol számos remek bisztró, bár és kávézó közül válogathatunk, ott van például a MITZI, a Kelet Kávézó, a sörrajongóknak a KEG Sörművház, de ha jót akarunk enni, akkor a Moto pizzáit és a Wombat bageleit se hagyjuk ki.

Nekünk most a Bélára esett a választásunk, ahol egy hűsítő limonádé és fröccs társaságában olvasgattunk, naplóztunk, marokkóztunk és feltöltekeztünk a ránk váró sétára. Nyár pedig nincs fagyi nélkül, a Bartókon szerencsére ebből sincs hiány. A Kő fagyi? mennyei szezonális bodzafagyijának a közvetlen szomszédságában, nem messze a Fragola ikonikus krémpisztáciájától újabb erős versenyző, a gellérthegyi Füge bolt és kávézó nyitotta meg a jéghideg édességgel teli pultját a Bartókon, Mikrokosmos néven, melyet nemrég le is teszteltünk.

A „kőmaci” nyomában

Miután lehűtöttük magunkat, a Feneketlen-tó felé vettük az irányt, de mielőtt meglátogattuk volna a kacsákat, a Mackó szobor nyomába eredtünk. Molnár László alkotása 1961 óta megbecsült lakója a Feneketlen-tó körüli parknak.

 A kicsit mamlasz, hasvakarós medve a park Villányi úti játszótere mögött őrzi már egy jó ideje a környéket.

 A kicsit mamlasz, hasvakarós medve a park Villányi úti játszótere mögött őrzi már egy jó ideje a környéket.

A „kőmaci” kedvelt találkozópont, egy régi városi hagyomány szerint pedig a gyerekek apró ajándékokat, például kavicsokat vagy egy-egy szép falevelet hagynak a maci kezében, amit illik pótolni, ha kiveszünk a mancsából. Mi például egy fiókos kitűzővel örvendeztettük meg a mackó következő vendégeit.

Hesszelés a Feneketlen-tónál

Ha nyár, akkor vízpart! Szerencsére a belvárosban sem kell nélkülöznünk az összefüggő vízfelületeket, Újbuda szívében szerencsére a Feneketlen-tó stégjén lógathatjuk a lábunkat. A tó ugyan nem alkalmas fürdésre, de a hűsítő vízpart mellett a városi forgatagból rögtön a természet kis oázisában találjuk magunkat, susogó nádassal és a vízen peckesen vonuló kacsákkal.

Igazi feltöltődés sétálni egyet a tó körül, és kicsit semmit tenni az árnyat adó fák alatt. Mindeközben pedig rácsodálkozhatunk a szomszédos ciszterci Szent Imre-templom tornyaira, melyek Újbuda logójáról is ismerősek lehetnek. Bónuszérdekesség, hogy egy városi legenda szerint egy búvár egyszer egymillió forint kézpénzt talált a tó fenekén – hogy a szóbeszéd igaz-e, kiderül ebből a cikkünkből, ahol magával a legenda alanyával, Medek Miklós búvárral beszélgettünk.

Villaséta a Bartók környékén

Miután megpihentünk a Feneketlen-tónál, továbbindulunk: itt dönthetünk úgy, hogy a Villányi úton balra fordulunk ki, ekkor az egész évben ingyenesen látogatható Budai Arborétumot tudjuk útba ejteni, vagy kanyarodhatunk jobbra, és a Molnár C. Pál lejtőn felkaptatva megcsodálhatjuk a környék lenyűgöző villáit.

Mi most az utóbbit választottuk, és elbarangoltunk a Kelenhegyi út 12–14. szám felé, ahol megnéztük az egyik kedvenc budapesti villánkat, a titokzatos, késő szecessziós Műteremházat, ahol Czóbel Béla és Rippl-Rónai József is alkotott, történetéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen. De a 16/B alatt megbújó villaépület is izgalmas titkokat rejt, amit az Első Tokaji Konyakgyár igazgatótanácsának egyik tagja, tekintetes Beér Oszkár és felesége építtettek.

Továbbhaladva a Ménesi úton, számtalan szebbnél szebb villa bukkan fel, azonban az irányt mi már a Gellért-hegy felé vettük.

Továbbhaladva a Ménesi úton, számtalan szebbnél szebb villa bukkan fel, azonban az irányt mi már a Gellért-hegy felé vettük.

Piknik a Gellért-hegyen

A nyári melegben nem éppen hegymászásra vágyik az ember, ezért inkább úgy döntöttünk, hogy a sokatmondó Verejték utca helyett kicsit lankásabb, ám hosszabb úton megyünk fel a Gellért-hegyre, 

hogy megtaláljuk a tökéletes piknikszpotot.

hogy megtaláljuk a tökéletes piknikszpotot.

Ha a kanyargós sétautakat választjuk, és lurkókkal vágunk neki a városi kirándulásnak, akkor több játszótérnél is megpihenhetünk, ha pedig ezt az állomást kihagynánk, akkor érdemes megállni a panorámateraszoknál, és megcsodálni a fővárosra nyíló kilátást.

Ha kigyönyörködtük magunkat, akkor vegyük az irányt a Jubileumi park felé, 

melynek árnyas fái és gondosan rendben tartott gyepszőnyege csak arra vár, hogy leterítsük a pokrócunkat.

melynek árnyas fái és gondosan rendben tartott gyepszőnyege csak arra vár, hogy leterítsük a pokrócunkat.

Mi is letelepedtünk a parkban egy csodás nyári napon, ahol előkerültek a Fióktól kapott szuper társasok, a dominó visszarepített minket a gyerekkorunkba, a mozisztáros memóriakártyával pedig remekül szórakoztunk, miközben a fák között lebukó naplementében gyönyörködtünk.

Címkék