Végre befejeződött a Kodály körönd egyik leghíresebb házának felújítása, melynek tetőszerkezete még 2014-ben gyulladt ki, és az oltás után vált életveszélyessé. A csodás neoreneszánsz épületben 44 luxuslakást alakítottak ki, míg a földszintjén egy kávézó és különféle üzletek is helyet kapnak majd.

A Kodály körönd egyik legszebb épülete az a franciaudvaros épület (Andrássy út 8385.), amelynek nem is egy, hanem rögtön öt udvara van. De most nem emiatt érdekes, hanem mert végre befejeződött az épület évek óta tartó felújítása, így ismét régi pompájában lehet megcsodálni a francia kastélyokat idéző, tornyos neoreneszánsz épületet. 2014-ben égett ki a tetőszerkezete, ekkor vált (az oltás után) életveszélyessé.

A nemrég elkészült felújítást a PhoenArchitekt, míg a belsőépítészetet a VARRODESIGN tervei alapján készítették. Ahogy az Építészfórumon olvasható, egy felső kategóriás luxusingatlan lett az egykori bérházból, melynek földszintjén különféle szolgáltatások kapnak majd helyet, többek között egy kávézó is nyílik. Mivel egy korábbi felújítás miatt az épület padlása teljesen nyitott volt, a válaszfalak pedig hiányoztak, a tűz futótűzként terjedt, és lényegében semmi sem maradt meg a koronázópárkány feletti részekből.


A mostani munkálatok során a legkisebb párkánytagozattól a bádogcsipkéig minden részletet rekonstruálni kellett. 

A mostani munkálatok során a legkisebb párkánytagozattól a bádogcsipkéig minden részletet rekonstruálni kellett. 

A felújítás során a homlokzat minden részletében visszanyerte eredeti formáját, de a belső terekben már megjelennek a kortárs megoldások, sőt a valamikori főbejárat is új helyre került. Érdekesség még, hogy az átriumok mindegyikét egy-egy tematika mentén alakították ki és nevezték el, így van Reneszánsz kert, Pálma kert és Angolkert is. 

Forrás: Építészfórum 

Címkék