A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a Budapest 150 eseménysorozat részeként indította el a Védett üzleteink programot, ami régi értékeink védelmére hívja fel a figyelmet.

A program elsősorban a belváros régi üzleteit, szállodáit, éttermeit, kiskocsmáit, kávéházait és cukrászdáit gyűjti össze egy folyamatosan bővülő listába. Olyan helyszínek szerepelnek rajta, mint az Astoria Szálló, a Duna InterContinental Szálloda, a New York Kávéház, a Gerbeaud vagy a Ruszwurm Cukrászda. Ahogy azt a múzeum írja, a program célja, hogy a nagy múlttal rendelkező üzleteket és vendéglátóhelyeket megmentse, ami azt jelenti, hogy a portálokat és a belső berendezéseket az eredeti helyükön kívánja megőrizni, és ha ez nem lehetséges, akkor legalább múzeumba gyűjtse össze mindazt, ami még menthető. 

A lista első körben azokra a régi helyekre összpontosít, melyeket bezárás, korszerűsítés vagy valamilyen átalakítás fenyeget. 

A lista első körben azokra a régi helyekre összpontosít, melyeket bezárás, korszerűsítés vagy valamilyen átalakítás fenyeget. 

Azok az üzletek, vendéglátóhelyek és szállodák, melyek már műemléki védettség alatt állnak vagy megvédésre javasoltak, megtalálhatók az MKVM honlapján: a történetükkel foglalkozó leírások, archív fotók és rövidfilmek. Emellett pedig az egyes helyszínek egy interaktív térképre is felkerültek.

Forrás: Építészfórum

Címkék