A spanyol tapasokról mindent tudók nyugalmával érkeztünk a Duna-part új tapas bárjába, a Tapas Fino étterembe, ahol aztán mégis elkerekedett a szemünk. Olyan izgatott, gyermeteg módon, amikor alig várjuk, hogy kibontsuk a karácsonyi ajándékot. Az ajándék most polip patatas bravas, Angus bélszín toast és rák croquetas volt – csupa olyan fogás, ami friss kreativitással extrázza a nagy klasszikusokat. Éljen a spanyol hedonizmus!

Egy hűs salmorejo, aiolival leöntött patatas bravas, enyhén csípős padron és fokhagymás olajba mártott gambas – a spanyol tapasokkal nem tudunk betelni. Így izgatottan, és (szerintünk) felkészülten érkeztünk egy szerda délután a Belgrád rakparti Tapas Fino tapas bár és étterembe. Az étlap láttán aztán mégis meglepődtünk, amit olyan extrázott fogások indukáltak, mint a fekete tigrisrák kebab, polip patatas bravas, Angus bélszín toast, sült ördögszekérgomba és rák croquetas – Sipos András executive séf kreálmányai.

A hely

Tapas Fino egy új mediterrán színfolt a  Belgrád rakparton. Nemrég kapott egy teraszt is, ami a Duna-parti panorámájával biztos, hogy sok nyár esti cavázásnak lesz a helyszíne. A beltér türkiz csempéi, borfala, signautre függőlámpái és az argentin Ana Clerici képei pedig szinte könyörögnek az Instagram-posztokért. A helyre az elegánsan laza kifejezés a legtalálóbb: stílus van, de feszengő érzés nincs.

Az ételek

A tapasokkal nehéz nem túlzásba esni. Mivel általában kis adagok, hajlamosak vagyunk azt érzi, hogy mindig elfér még egy. Nos, mi is addig válogattunk, amíg körülbelül 12 tétel nem került elénk, ezzel megtöltve a többszemélyes, kerek asztalt minden négyzetcentiméterét. Végignézve a gigantikus olívabogyók, Ibérico sonka, salmorejo (hideg paradicsomleves), faszénen sült padron paprika és csicserisaláta hadán, hirtelen nyaralós életérzés fogott el: ez a mediterrán hedonizmus.

Ha valami meglepőt szeretnénk kóstolni, ajánljuk például sült ördögszekérgombát (3 950 Ft), polip patatas bravast (6 500 Ft) vagy Angus bélszín toastot (7 500 Ft). A gomba érdekessége, hogy a kakukkfüves jus, tojássárgája krém, hagymalekvár és parmezán kombinációjának köszönhetően szuperkrémes. A bélszín toaston a hús elképesztően omlós, a szósz és a sajt pedig olyan ízélményt hoz, hogy nem lehet abbahagyni az evést. A kedvencünk mégis a polip volt, ami sous vide-olva kerül a tányérra, ezért olyan puha, hogy ha nem látnánk, hogy polipot eszünk, nehezen tippelnénk meg. A krumpli egy különleges, feltekert változatban társul hozzá, az i-re a pontot pedig a fokhagymás szósz, kápiakrém és a sült koktélparadicsom teszi fel.

Spanyol desszertek

Kijjebb engedett övek ide vagy oda, nem tudtunk úgy elmenni a Tapas Finóból, hogy egy churrost (1 950 Ft) vagy mandulatortát (1 950 Ft) ne kóstoljunk meg. Így hát megrendeltük mindkettőt. A torta porcukorral hintve, csinos porcelántányéron érkezett, és olyan masszívan mandulás volt, hogy már-már Toledóban érezzük magunkat egy marcipántábla fölött. A churros (vagyis a fánk) kívül kellőképpen fahéjas, belül puha volt, és ahogy beletunkoltuk a csokiba, jött egy újabb meglepetés: a szósz itt hideg és narancsos, egy szuper nyári verzió.

Egy pohár cava a teraszon

Mivel a spanyol életérzéshez a spanyol borok és cavák (spanyol pezsgő) is szorosan hozzátartoznak, mi azt mondjuk, az autentikusság jegyében szemezgessünk az itallapról is, ami amúgy elég terebélyes. Például egy pohár Raventós Rosell D.O. Cava Brut Reserva (a spanyolországi Penedés régióból), egy ginalapú Sweet Dream vagy pálinka alapú Hungarian Passion koktél kifejezetten jól áll a desszertnek. Ha tehetitek, a teraszon válasszatok asztalt, hogy a lemenő nap és a Duna-parti panoráma mellett koccinthassatok a nyárra.

Címkék

Elérhetőségek

Tapas Fino 1056 Budapest, Belgrád rkp. 24. Facebook-oldal Weboldal