Elég a snassz, egy kaptafára készülő eljegyzési és esküvői fotókból? Stílusok szerint mutatunk olyan rendhagyó helyeket Budapesten, amelyek garantáltan egyedivé teszik az eljegyzési vagy esküvői fotóitokat.

Greenery: Kis-Sváb-hegy Természetvédelmi Terület

Az esküvői dekoráció zölddel való felturbózása régóta uralkodó esküvői trend. Az eukaliptusztól a páfrányon és a borostyánon át a pozsgás növényekig minden jól mutat egy ilyen esküvőn. Akár egy szőlővel befuttatott boltív előtt teszünk majd fogadalmat, akár virágfüzérekkel borított asztalokon vacsorázunk, esetleg friss levelekkel díszített tortát tálalunk a vendégeknek, a kertszerű, „botanikus” dekoráció feldobja a nagy nap minden részét. A greenery esküvő sokszor környezetbarát is az ökohozzávalókkal, az újrahasznosított ruhákkal és a természetes környezetek integrálásával. 

Ilyen környezet lehet a Kis-Sváb-hegy Természetvédelmi Területe, amely igazán alkalmas arra, hogy elbújjatok a zöldben egy greenery stílusú eljegyzési fotózáshoz. A Széll Kálmán tértől könnyen megközelíthető hely a Budai-hegység eldugott része, legalább olyan szép, mint a Normafa, de sokkal kevesebb ember látogat ide. Északi oldaláról csodaszép kilátás nyílik a (budai) II. és III. kerület és Pest nagy részére, a hegycsúcs körül pedig egy tanösvény fut körbe, ami remek helyszíne lehet a fotózásnak. Külön érdekesség, hogy itt alakult meg a Napkirály törzs nevű indián egyesület, vagyis akár indián tematikájú esküvői fotózás helyszíne is lehet.

Vintage: Epreskert

A vintage esküvői téma sokféle lehet. A lágy színpalettáktól és a csillogó gyertyáktól kezdve a bőséges virágokig, növényzetig, a luxusírószerekig és a kalligrafikus feliratokig a vintage esküvői téma lényege, hogy álmodozó, kicsit rizsporos és fakó légkört teremtsen az esküvői fogadáson. A vintage esküvői dekoráció nagy hangsúlyt fektet a romantikus és finom részletekre, mint például a csipkére, a pasztell-virágmintázatokra, a gyöngysorokra, a dekoratív madárketrecekre és a gyertyákra, na meg a levendulára. Ez a stílus igazán nőies, klasszikus, kopottasan elegáns és néha kissé rusztikus. 

A vintage esküvői téma hangulata leginkább egy mesekönyv-illusztrációra hajaz, és mi sem lenne erre tökéletesebb helyszín, mint az Epreskert őspark és épületegyüttese a VI. kerület szívében. A Bajza és a Munkácsy Mihály utca között elterülő hely, mely onnan kapta a nevét, hogy a 19. század végén még elvadult eperliget volt, pont olyan a buja növényzetével és szobraival, szobortorzóival, mint egy elvarázsolt kert. A terület 1921 óta a mai Magyar Képzőművészeti Egyetemhez tartozik, bejutni nem igazán könnyű, de néha vannak itt vezetett túrák, illetve érdemes engedélyt kérni az egyetemtől.

1063 Budapest, Bajza utca 41.

Retró: Csepel Művek

A „retro chic” kifejezés általában az 1960-as és 1970-es években uralkodó divatra és frizurára utal, és egyre népszerűbb vintage esküvői témává vált sok pár számára. Számos retró esküvői ruha például laza, szabad formájú, a színpaletta néha egészen pszichedelikus a túlméretezett százszorszépekkel, de a retró stílus mutathat erős Twiggy-jellemzőket is. A mini-esküvőiruhák vagy a kombinészerű stólák, a fehér műbőr csizmák vagy a csinos körömcipők, az erős ajakszín és a hihetetlenül hosszú szempillák elengedhetetlen elemei egy ilyen esküvőnek. 

Mi is lenne ezek felvonultatásához jobb színtér, mint a Csepel Vas- és Fémművek, a szocialista gazdaság egykori fellegvára, ahol a Kádár-korszak ideje is megjelenik. Bár napjainkban már nyoma sincs az egykor virágzó ipartelepnek, még működnek itt gyártó cégek. Az egykor gépektől hangos, emberekkel teli iparterület ma már eléggé elhanyagolt, de különleges hangulata miatt ideális egy retró stílusú eljegyzési vagy esküvői fotózáshoz.

Csepel Művek Ipari Park, 1211 Budapest, Tanácsház tér 205.

Hippi, bohém: Dunaparty Megálló

Szabadság, harmónia, szeretet, vadvirágok, makramé – főleg a 70-es évek úgynevezett hippigenerációja testesíti meg ezeket az értékeket és stílusokat. A lezser esküvői ruhák uralják a hippi esküvői stílust, a természetesség és a bohó stílus áll a középpontban. A bő fehér menyasszonyi ruha mellett, amelyben gyakran csipke is található, a menyasszony játékosan viselhet virágkoszorút a hajában, a vőlegény megjelenése is egyszerű, de a „hózentróger” fontos elem. Az egyszerűen megterített asztalok, a természetes faelemek, a lámpások és a regionális réti virágok szinte elengedhetetlen kellékei az ilyen esküvőknek, de a bohémság, a humorosság, a mezítlábas életérzés is megjelenik. A Savoya Parkkal szemben, közvetlenül a Duna partján található a Dunaparty Megálló, ami erre remek fotózási díszletet kínál a kétemeletes piros buszával. Biciklivel érkezni kötelező!

1117 Budapest, Hunyadi János út 162.

Urban: Millenniumi Földalatti Vasút

A városi esküvőknél abszolút nincsenek szabályok, legfeljebb annyi, hogy itt is a lazaság érvényesül: öltöny farmerrel, csipkeruha Converse cipővel. A városi esküvők gyakran szokatlan és egyedi környezetet kínálnak a különleges napnak, amely tökéletes azoknak a pároknak, akik még nem szerettek bele egy hagyományos kastély vagy pajta gondolatába. 

Urban esküvői színtér lehet akár egy raktárhelyiség, egy hangulatos kocsma a város szívében vagy akár egy elhagyott gyár is, mi mégis a földalatti Vörösmarty tértől a Mexikói útig tartó nyomvonalát ajánljuk. Maradhatunk akár a járműben is, de háttérnek kiválóak a metrócsempék, melyek a londoni Tube-ot, a párizsi és a New York-i metró megállóit is díszítik, és igazán nagyvárosi hangulatot árasztanak. Ha nemcsak egy-egy elkapott pillanatról van szó, érdemes a BKV-hoz fordulni fotózási engedélyért.

M1-es metróvonal

Romantikus: Bipi Villa

Friss virágok, varázslatos világítás, szívformák, csipkék, rózsasorok, kecses hattyúk, lanton játszó trubadúrok, Hamupipőke, körhinta – a romantika lényege néha leírhatatlan, gondoljunk csak egy szerelmes versre, az orgona vagy az őszi levelek illatára, a taft susogására, a méz ízére vagy Puccini zenéjére. A romantikus stílusnak valószínűleg tényleg csak a fantázia szabhat határt, a túlzások éppúgy megengedhetők, mint a visszafogottság, de mindkét esetben mintha egy álom válna valóra, vagy épp egy Disney-rajzfilm. A Bipi Villa nemcsak fotózáshoz nyújt remek helyszínt egy romantikus stílusú esküvőnél, de alkalmas esküvők és lakodalmak tartására is. A kertje is gyönyörű: platános, ősfás park, amely árnyékos, így stílusosan berendezhető a nagy napra.

1031 Budapest, Nánási út 85.

Art deco: Pasaréti téri templom és környezete

Ez a stílus az elegánsról, a fényről, a luxusról, a kidolgozott részletekről és az aranyozásról szól. Mondják még Gatsby-, retró, vintage, chicagói vagy hollywoodi glamour stílusnak is. Az art deco korszakot a tiszta vonalak keveréke, a gazdagság érzése is jellemzi. A természetes, kanyargós vonalú virágok remek kiegészítői egy ilyen esküvőnek, ahogy a drága szövetek és anyagok, a geometriai formák, a tollak és a csipkék, a gyöngyök, az arany és az ezüst, a fekete és a fehér is. Az art decóban a különböző stílusok (modern, konstruktivista, absztrakcionista, kubista) elemei ötvöződnek. 

Art deco stílusú esküvők ideális helyszíne egy vidéki ház vagy egy klubétterem, de bármilyen helyszín jó, ahol a luxus és a modernitás kombinációja megjelenik. Fotózáshoz éppen ezért ideális a Pasaréti tér, ahol a modern magyar építészet egyik jelentős alkotása, a Páduai Szent Antal-templom található. A tér maga egyszerű, díszítetlen, de éppen ezért egyszerűségében is rendkívül elegáns és modern.

1026 Budapest, Pasaréti út 137.

Indusztriál: Hazai Fésüsfonó és Szövőgyár

Az ipari stílusú esküvők új életet adnak az elhanyagolt vagy elhagyott tereknek, például egykori gyáraknak, felújított raktáraknak és átalakított loftoknak. A látszólag nem tetszetős részletek, mint például a kiesett tégla, a hámló festék, a látható csövek és a cementpadlók feltűnően szépek lesznek, ha modern esküvői dekorációval párosulnak. Erre mondják, hogy „nyers” tér, amikor a helyszín lényegében csak egy héj: négy fal, egy tető és egy padló. Csupasz csontok. Teljesen üres lap. Az indusztriál kötelező elemei a geometrikus formák, a hatalmas, egybefüggő terek, ablakok, a raktári hangulat, a csupasz téglafal, a látható vízvezetékcsövek, az itt-ott kopottas bútorzat. Nincs is jobb helyszín erre, mint a Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár Rt. és az annak otthont adó gyár épülete, amely 2000 óta Bakelit Multi Art Center néven fut, és esküvői rendezvényeknek is teret ad az összművészeti programok mellett.

1095 Budapest, Soroksári út 164.

Címkék