Itt egy újabb programajánló, ott pedig egy újabb hosszú hétvége, aminek nem tudunk mást, csak örülni. Április 27. és május 3. között pedig végre előtérbe kerülnek a lazulós, könnyed tavaszias és kinti programok! A gyűjtésünkben találtok nem egy lehetőséget a majálisra, de kiállításokkal, mozival és terasznyitókon üldögélve is köszönthetitek a szép idő eljövetelét.

Április 27., csütörtök

Lányok Napja 2023

Április 27-én ismét a lányoké lesz az egész nap a Nők a Tudományban Egyesület eseményén. A változatos programokon az ország legizgalmasabb cégeinek és egyetemeinek műhelytitkaiba leshetnek bele a felső tagozatos általános iskolás vagy középiskolás lányok, menő irodákat, gyárakat, kutatólaborokat, egyetemeket látogathatnak meg, és testközelből ismerkedhetnek meg különböző szakmákkal, kutatónők történetein keresztül.  

További infók 

Szezonnyitó táncház a Budapest Parkban

A Park 12. évadának nyitónapi buliját az Aurevoir. koncertje után még tetőzhetjük: április 27-én 22 órától táncház veszi kezdetét a csillagos ég alatt, Berecz Istvánnal és a Fonó zenekarral.  

További infók 

My Baby (NL), Woodstock Barbie

Az amszterdami sámánisztikus modern voodoo bluest játszó My Baby végre visszatér a Hajóra. A sámán trió olyan, mintha Screamin Jay Hawkins I Put A Spell on You zseniális opusát bővítené egész estés operává és partivá törzsi lüktetésével. 

Az estet a Woodstock Barbie zenekar vezeti fel, amely a Duna, a Tisza és a Mississippi találkozásánál született, s egybemossa a stonert, a forró bluest és a pszichedelikus soult.  

További infók 

Április 28., péntek

A Magyar Film Napja 2023

Április 28. és 30. között idén is ünnepelhetjük a magyar film napját több moziban. A Corvinban a közelmúltban felújított filmekből készülnek válogatással, a Tabánban a nemrég bemutatott magyar sikerfilmek peregnek, a Kinóban pedig olyan alkotásokat vetítenek, amelyeket nagyvásznon elvétve, rövid ideig, vagy egyáltalán nem lehetett látni.  

További infók 

Tulipánmánia élményséta
 
Ki ne ismerné és szeretné a tulipánokat? De tudjuk-e honnan származnak, és milyen utat futottak be az elmúlt századokban? Ki volt Clusius és milyen bűnesetbe keveredett? Mi a tulipánőrület, és miért ették meg a hollandok a vagyonokat érő tulipánhagymákat?

Az április 28-ai élménysétán minden kérdésére választ kaphatunk a Vácrátóti arborétum (Nemzeti Botanikus Kert) főkertészétől, aki beavatja a résztvevőket a tulipánok nevelésének, termesztésének és fajtáinak titkaiba. A botanikus kertben 70 tulipánfaj, 50000 hagymája került tavaly ősszel elültetésre, melyeket a séta alkalmával megcsodálhatunk.  

További infók

Határ Attila: Behaviour Therapy – Finissage Salon Night

Határ Attila kiállításának finisszázsán vehetünk részt április 28-án a LAVOR Collective-ben, amelyet a hagyományokhoz híven egy bulival kötöttek egybe a szervezők. Miközben az emberi viselkedésmintákat, kapcsolatokat feldolgozó képeket tanulmányozzuk, Julius Cage of Sounds francia DJ fog gondoskodni a hangulatról. Ha megszomjaznák a táncban, a díjnyertes Gong kézműves ginválogatására és &T Tonics prémium magyar forrásvíz alapú tonikjaira is vethetünk egy pillantást.  

További infók 

Április 29., szombat

Dunai Mackó Majális

A Szentendrei-szigeten lévő Nemdebárka is megünnepli a munkaszüneti napot egy április 29-től május 1-ig tartó Dunai Mackó Majálissal. A három napon át tartó eseményre erős és változatos line-uppal készültek a szervezők: érkezik többek között ZIP, Víg Mihály, Szűcs Krisztián és Henri Gonzo és a Papírsárkányok is.

További infók 

ArchiKids Budapest 2023

Idén tavasszal a Kortárs Építészeti Központ ismét megrendezi Budapest építészeti gyerekfesztiválját az ArchiKids Budapest_VárosÁlmodók eseményét, amelynek idei mottója: "Városfejlődés, város régen, most és a jövőben, Budapest 150 éves...".
 
Budapest 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda városok egyesítésével. Az idei esemény reflektál a főváros 150 éves évfordulójára is programkínálatában. Mit tanultunk a múltból? Hogyan viszonyultunk környezetünkhöz és milyen kiemelkedő építészeti alkotásokat hoztunk létre? Kinek mekkora felelőssége van a változásokban és mit tehetünk mi a magánéletünkben? Hol jelenik meg az építész a városfejlődés folyamatában és milyen társszakmák segítik? Miért is elengedhetetlen a közösségi összetartás és hogyan óvjuk meg a minket körbevevő életteret a jövő generációinak?

A világszerte rendszeresen megszervezésre kerülő ArchiKids eseményén a gyerekek megismerkedhetnek a bennük rejlő építésszel, aki alkotja, formálja és időnként újraálmodja a városi tereket.  

További infók 

Digó x Freyja terasznyitó pop-up

Április 29. és május 1. között brunch élményekben lehet részünk 10-től 13 óráig a Digó terasznyitóján. Ötféle, finomabbnál finomabb Freyja péksüteménnyel készülnek a szervezők, ami mellé az Il Caffè di Rolli kávéit szürcsölhetjük, és persze nem hiányozhat a felhozatalból a Digó focacciaja sem.  

További infók 

Április 30., vasárnap

Tavaszi Széll – modern majális

Nemdebár, a 101BISTRO, a Pingrumba, a Sárkány és az Easy karöltve vonul fel a munka ünnepén, és vár minden éhes szájút, vájt fülűt, száraz torkút, tipegőt és négylábút.

Hogy senki ne maradjon le még véletlenül se, a szervező vendéglátóhelyek az idei évben kétnaposra nyújtották az utcára települést, amelyet gasztronómiai csodákkal, kézműves árukkal, felvonulásokkal, gyerekprogramokkal, zenekarokkal és Dj actekkel tesznek még izgalmasabbá.  

További infók 

Raclettezés a megújult Czakó Piaczon

A megújult Czakó Piacz méltó módon ünnepli a költözését: április utolsó hétvégéjén rengeteg jó termelővel, az új pék fogásaival és frissen készült raclette-tel várnak. Régi helyüktől 50 méterre, a Tigris utcai bejáratnál találjuk meg őket, de az olvadó sajt illata is elvezethet hozzájuk. A francia baguette-re kent sajtkülönlegességeket füstölt sonkával, csemege uborkával, speciális fűszerkeverékkel meghintve tálalják, egy finom Bányai kávé után pedig energiát gyűjthetünk a magyar kistermelők szemlézéséhez.  

További infók 

Május 1., hétfő

STEREO10 Fesztivál

STEREO AKT független színházi társulat idén lesz tízéves. A jubileum alkalmából műfajokon átívelő fesztivált szervez május 1. és 17. között. Városi séta, workshop, performansz, koncertek is szerepelnek a programok között, ahogy a társulat új és legsikeresebb előadásai is.

Az eseménysorozat az együttélés és egy prosperáló közösséghez tartozás lehetőségét helyezi fókuszba. A fesztivál több mint 25 programja közösségi vagy helyi ügyek által inspirált munkák. Többek közt olyan jelenségekre reflektálnak kortárs művészeti eszközökkel, mint a háború és a menekültválság, a roma esélyegyenlőség, női jogok, lakhatási válság és fenntarthatóság, de mindenekelőtt a vibráló és sokszínű VIII. kerület.

További infók 

Budapest 150 Majális

Április 29-étől háromnapos városi majálison vehetünk részt, ahol zenei, gasztró és kulturális programokra egyaránt számíthatunk. Fellép többek között az AntilopeKid, Balkán Fanatik, Kelemen Kabátban, és különböző szakszervezetek is kitelepülnek az eseményre, hogy ismertessék a munkájukat. A gyerekek sem fognak unatkozni, őket kézműves programok, arcfestés várja.  

További infók 

Vígmajális 2023

127 éves Vígszínház is ünnepel május elsején: 13 órától kezdődően változatos kulturális programokon vehetünk részt. Lesznek könyvbemutatók, ugyanis két színháztörténeti kiadvány készült el idén, de a színészek részleteket is előadnak olyan népszerű előadásokból, mint A Pál utcai fiúk, a 80 nap alatt a Föld körül, A diktátor vagy A nagy Gatsby. A kicsiket gyerekprogramok várják, 19 órától pedig a színházat és a fővárost ünneplő Víg – Budapest koncertet hallgathatjuk meg.  

További infók 

Dürer Kertnyitás: Korai Öröm, Infragandhi

Május elsejétől ismét teljes gőzzel indul meg a Dürer Kert: izzítják a bográcsokat, leporolják a nyugágyakat, behűtik az italokat. Nekünk csak a tánccipőt kell fényesíteni, ugyanis a Tribal Market mellett koncertekkel is készülnek a szervezők. Érkezik a Korai Öröm, végül pedig Infragandhi szettjével vezethetjük le az éjszakát.

További infók 

Május 2., kedd

CSET Feszt

A tavalyi Anyacsak1 Fesztivál sikere után, idén újabb tematikus fesztiválon vehetünk részt a Jurányi Házban. A május 2. és 20. között megszervezett CSET (Család-Egyén-Társadalom) Fesztivál központjában olyan témák állnak, mint a családalapítás, a családban betöltött szerepek, az otthonról hozott szokások, a társadalom hatása a családi szerepvállalásokra.

A fesztiválon többek között megnézhetjük a Vígszínház vendégjátékát, Czukor Balázs rendezésében a BéranyákatJónás Vera Experiment és a Soharóza közös koncertjét, a Született: Wágner Emese premierjét. A színházi előadások mellett a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a zárt műhelymunkákra és a nyilvános beszélgetésekre, befogadók, résztvevők, alkotók közötti találkozási lehetőségekre is.

További infók 

Május 3., szerda

Kurt Elling és Charlie Hunter koncert

A kétszeres Grammy-díjas Kurt Elling legújabb projektje pont attól egyedi, hogy nem próbál mindenáron különleges lenni. Könnyed, szerethető harmóniák, a hip-hop és a funk lüktetése között egyensúlyozó bólogatós ritmusok, és persze a már tőle jól megszokott utánozhatatlan elegancia teszik igazán szerethetővé a SuperBlue-t.

Az azonos nevű lemezen hallható anyagon a formáció húzóegyénisége, az ördögi technikájáról és egyedi, basszus hangokat is megszólaltató héthúros gitárjáról ismert Charlie Hunter blues-os, RnB-s hangzása is meghatározó. A két zenész már korábban is dolgozott együtt, hiszen Elling vendégszerepelt Hunter 2001-ben megjelent Songs from the Analog Playground című lemezén.  

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék