A legizgalmasabb várostörténeti programsorozat és építészeti-kulturális fesztivál elsősorban a főváros múltjával foglalkozik. A Budapest100 az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére indult 12 évvel ezelőtt, és 2011-ben az akkor 100 éves házakkal foglalkoztak. Azóta már kétszer csavartak az alapkoncepción, jelenleg az egyes lakóközösségeken van a fő hangsúly. Az idei program május 11. és 14. között zajlik majd.

A Budapest100 a fesztivál indulásakor kereken 100 éves házakkal foglalkozott, aztán pár évig mindig valami konkrét városrész (például Nagykörút, rakpartok) vagy téma (például terek vagy a Bauhaus) köré rendeződtek a programok, tavaly pedig a lakóközösségekre helyeződött a hangsúly, így bárkik jelentkezhettek, függetlenül attól, hogy a ház, amiben élnek, hol van, és hány éves. Idén a főváros 150. születésnapja alkalmából csupa 150 éves épületet járhatunk be, összesen 50 ház nyitja meg a kapuit a város múltja iránt érdeklődők előtt. A programban szereplő épületek nagy része lakóház, de intézmények is szerepelnek köztük: például a Szimpla Kert, a Rumbach zsinagóga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Fiumei úti sírkert Batthyány-mauzóleuma.

Bár az intézmények és a neves épületek történetei is érdekesek, de az igazi izgalmakat az egyszerű lakóházak rejtik, pláne hogy ránézésre némelyikről nem is gondolná az ember, hogy micsoda titkok rejlenek a falak mögött. De nemcsak azok, az emlékek, a múlt történetei és alakjai, hanem szépségek is, mint például az idei programban is szereplő, Múzeum körút 27. szám alatti ház, ami kívülről egyáltalán nem vonzza az embert, egyszerűen azért, mert nem szép és elhanyagolt, de aztán besétál az udvarra, és tátva marad a szája, attól, ami ott fogadja. 

A fesztivál négy napja közül az első (május 11.) a workshopoké és a városegyesítés tiszteletére rendezett születésnapi bulié, a másnap (május 12.) a sétanap, aztán pedig a hagyományos nyitott házak hétvégéje következik (május 1314.). Mint ebből is látható, minden napnak megvan a maga fókusza, ennek ellenére nagyjából mind a négy nap részt vehetünk épületbejárásokon, interaktív közösségi programokon, kiállításokon, koncerteken, beszélgethetünk a programban szereplő házak lakóival, valamint a Budapest100 önkénteseivel, és felfedezhetjük az 50 egyidős épület különböző különlegességeit. Nem csak a felnőttek számára lehet vonzó a Budapest100, mert számos gyerekprogrammal is készülnek a szervezők, illetve bár a programok többsége magyar nyelvű, de találni köztük angol nyelvűt is. 

A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál idén tehát május 11. és 14. közé esik, és természetesen egy hétvége is beleesik. A részletes program, illetve a házak listája már elérhető, itt lehet végigböngészni, majd eldönteni, hogy mire szeretnénk elmenni. 

Címkék