Legenda vagy valóság? Gyilkos vagy áldozat? Hamis vádak vagy későn felszínre törő igazság? A magyar történelem egyik legrejtélyesebb nőalakjáé, Báthory Erzsébeté lesz a főszerep a Margitszigeten június 10-én, a Kolozsvári Magyar Operával közös opera-musical produkcióban, és az azt megelőző hetekben. A legendás grófnő hátborzongató története kvíz, perjáték, egy, az eredeti dokumentumok másolataiból összeállított kiállítás és a színdarab szenvedélyes jeleneteivel kel majd életre a főváros szívében, talán végleg lerántva a leplet a négy évszázados méltatlan rágalomhadjáratról.

A 2003-ban, a korát megelőző operai igénnyel komponált nagyzenekari, nagy kórusra készült művet nem véletlenül rendelte meg és most tűzte újra színre a Margitszigeti Színház vezetése. A magyar történelem jelentős időszakainak és nőalakjainak emlékezetben tartása a cél. A Báthory Erzsébet tekintetében, ez esetben, a férjét elvesztett, a családját és a vagyont őrző, kiszolgáltatott helyzetében helytálló személyt kívánja rehabilitálni az előadással.

A műfajában és témájában egyaránt úttörőnek számító opera-musical június 10-ei bemutatójának felvezetőjeként jelenleg is online kvízsorozat fut, a játékért és nyereményekért érdemes figyelni a Margitszigeti Színház Facebook-oldalát. Áprilisban pedig az ELTE ÁJK Perjátszó körének előadásában egy fordulatokkal teli perjáték részesei lehetnek az érdeklődők. Az interaktív perjátékban június 10-én a Báthory Erzsébet opera-musical előadás előtt is részt vehetnek azok a jegyvásárlók, akik regisztrálnak, erre az első100 regisztráló kap majd lehetőséget. 

A június 10-ei látványos, szenvedélyes, néhány évvel ezelőtt kifejezetten a Margitszigeti Színház igazgatónője, Bán Teodóra kérésére, a Miklós Tibor, Szomor György és Pejtsik Péter alkotta hármas által színpadra álmodott produkció igazi művészi megkoronázása lesz ennek a sokszínűnek és fordulatosnak ígérkező történelmi kalandozásnak. 

A fergeteges sodrású, nagy ívű dallamvilággal megalkotott, operai igénnyel megkomponált előadás egy, a féltékenység és hatalomvágy által ostromolt erős, ám érző nő, anya, feleség, szerető alakját festi elénk. A főszerepekben Benedekffy Katalint, Szemenyei Jánost, Szilágyi Jánost és Laczkó V. Róbertet láthatjuk. Az előadás a Kolozsvári Magyar Opera kiváló társulatának fellépése és vendégművészek szereplésével kerül színre. A rendező Bagó Bertalan, a koreográfiát pedig Novák Péter álmodta meg.

Az előadásra a Margitszigeti Színház weboldalán tudtok jegyet vásárolni.

Címkék