A századfordulón két kelet-közép-európai főváros osztozott a „Kelet Párizsa” tituluson. Az egyik a franciás stílusú épületekkel teletömött Bukarest, a másik pedig Budapest volt, amely szabóságainak és divatüzleteinek a számával érdemelte ezt ki. Manapság jóval kevesebb opció közül válogathat egy elegánsan öltözködni kívánó férfi, de ami van, az abszolút hozza az európai színvonalat. Soroljuk is őket.

Rögtön az elején leszögezzük, hogy ez a cikk a teljesség igénye nélkül íródott. Nem arról van szó, hogy az alábbi lelőhelyeken kívül máshol ne lehetne izgalmas mandzsettagombokat találni vagy jó öltönyt szabatni, egyszerűen csak azokra a piaci szereplőkre szeretnénk még jobban ráirányítani a figyelmet, akik valami új színt hoztak a budapesti divatéletbe, így merőben szakmaiatlan lenne őket egy ilyen válogatásból kihagyni. Az elmúlt 10 évben hatalmas a fejlődés e téren, rengeteg új szabóság és üzlet nyílt, illetve annyira nem volt jellemző, hogy a klasszikus olasz vagy angolszász viseletkultúrát középpontba helyező lelőhelyek zártak volna be. Talán divatfronton a Brioni, a Bizanc Boutique, a számos nagy márkát forgalmazó, Andrássy úti Il Bacio di Stile luxusáruház és a szintén az utcában lévő Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana, Franck Muller, POLO Ralph Lauren és S.T. Dupont márkaüzlet volt nagy veszteség. És persze az idei év első bezárása, a sok évig jelen lévő Burberry.

Nemzetközi világmárkák

A legtöbb ilyen a magyar főváros luxusutcáján, az Andrássy úton található. Az első fecske az Ermenegildo Zegna volt, manapság már ugye van itt Gucci, Jimmy Choo, Moncler vagy épp a prémium, kb. minden olasz nagyváros pályaudvarán is megtalálható Boggi is. De itt vannak az óramárkák szalonjai is, például az Omegáé, a Rolexé, a TAG Heueré, a Breitlingé, az Hublot-é, és itt kapunk Cartier-t és Montblanc kiegészítőket is, a Watch de Luxe multibrandüzletben. A kínálat persze sokszor nem éri el a külföldi flagshipboltokét, jó példa erre, hogy itthon ugye a Louis Vuitton is csak kiegészítőket árul, férficipő pedig egy évben csupán kétszer érkezik a magyar üzletbe. A másik felkereshető utca az anyakönyvezett nevén Deák Ferenc, ma már azonban inkább csak Fashion Streetnek nevezett sétány. Itt található a Falconeri, a nápolyi Harmont & Blaine vagy a Hugo Boss márkaüzlete is.

Szintén a belvárosban található a német, textíliáiról is híres Digel márkabolt, és a rendszerváltás után az elsők közt nyitott, immár a Petőfi Sándor utcában található Vathy’s Corner, akiknél szuper mandzsettagombokat és díszzsebkendőket, a.testoni cipőcsodákat és Borsalino kalapokat is be lehet szerezni többek közt – de a Vathy családnak a budaiak kedvéért van egy másik üzlete is, a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. Ha az ember azonban ennél alacsonyabb árfekvésre, de hasonló minőségű importárúra vágyik, akkor kicsit kijjebb kell mennie. A LOFT men’s fashion ikonikus lelőhelye a kevésbé ismert olasz márkáknak, a Kun Gergely stílusblogger és -tanácsadó által vezetett üzlet a kicsattanó színekről és a mintákról vált híressé, hogy innen úgy lehet felöltözni, ahogy egy divatmániás olasz úriember is tenné a mindennapokban vagy, mondjuk, a firenzei Pitti Uomón. És a végére egy érdekesség. A fürdőnadrágok Ferrarija, a Vilebrequin is elérhető már a városban egész nagy választékban, egyedül a Four Seasons Hotel Gresham Palace spajában. 
 

Szabóságok reneszánsza

Szabóságot nyitni feltehetőleg jobban megéri Londonban, Rómában, Milánóban vagy New Yorkban, ahol anyagilag is többen engedhetnek meg maguknak egy méretre szabott darabot, és hát ne hallgassuk el, az igény is nagyobb rá. Ez azonban szerencsére nem riasztotta el a hazai vállalkozókat, akik szívvel-lélekkel próbálnak meg újra felépíteni egy olyan iparágat, ami bizony egy időre kiment idehaza a divatból. A Galamb Bespoke Tailoringról már írtunk nemrég, hozzá meglehetősen közel esik a Canissi üzlete, akiknek immár vadászkollekciójuk is van. Ha a nápolyi szabászat és a délolasz laza elegancia a szívünk csücske, akkor a Sprezzatura by Bihari a mi helyünk, a népszerű YouTuber, Bihari Ádám birodalma.

Érdemes egy másik irányt is megemlíteni itt: a Debrecenben gyártó, de a külső Váci úton szalonnal rendelkező Titem egy többgenerációs mongol szabóság, ahol akár Loro Piana textíliából is méretre szabják nekünk az öltönyt. Az Andrássy úti Stan Ahuja is régi szabóság már idehaza, de feltétlen említsük itt meg a szintén az utcában, az egykori Capsula luxusmultibrand helyén működő Silkát, valamint a Simon Skottowe-t és a mind közül legifjabb Kelecsényi Milánt is. Végül, de nem utolsósorban álljon itt a híres stílusszakértő, Schiffer Miklós neve, aki már egész seregnyi könyvet írt a témában, hölgyeknek és uraknak egyaránt. A Schiffer Upper Class szabóság jelenleg egy, az Apor Vilmos térhez közel eső villában várja a makulátlan eleganciára vágyókat, ahova valószínűleg James Bond is járna, ha a filmbeli karaktert a magyar titkosszolgálat alkalmazná.

A kiegészítők az i-re a pont

Sajnos a kiegészítők terén ilyen magyar dömpinget nem tudunk produkálni. Talán még cipőmárka van a legtöbb, közülük a külföldön is ismert Vass Shoes a leghíresebb, de a vele szinte szemben lévő Rozsnyai Handmade Shoest is nagyon ajánljuk azoknak, akik egyedileg készíttetnének surranót. Szemüvegben és napszemüvegben a nagy optikai láncolatok és a kisebb, niche-boltok kínálatában elég sok globális márka idehaza is elérhető. Egyetlen neves magyar brandünk van e műfajban, a Paulay Ede utcában lévő Tipton Eyeworks – a márkának ugye az a különlegessége, hogy bakelitből készülnek a keretek.

A magyar Champs-Élysées fenti tárgyalásakor már érintettünk pár órabrandet, két multibrandüzletre hívnánk még fel a figyelmet a Váci utca környékén. A Marquise a Kempinski Corvinus Budapest aljában, a Nobu mellett forgalmazza a legnagyobb óra- és ékszermárkákat, és más márkaösszetétellel, de ugyanezt teszi a Baraka is. A tökéletes külsőhöz persze az ember illata is hozzátartozik, Budapesten több, niche-parfümöket áruló multibrandüzlet is nyitott akár több helyen is, amilyen például a Neroli vagy a Le Parfum, feltétlen meg kell itt említeni azonban a régióban több országban is működő Belodore-t és a Madison Perfumeryt. Kétségkívül utóbbiban lehet a legszebb borotválkozószettre lecsapni a városban, már csak ezért is érdemes hozzájuk benézni – a gyönyörű, védett, egykor patikának otthont adó üzlethelyiségről már nem is szólva.

Címkék