Járókelőként a homlokzatok díszeit bármikor megcsodálhatjuk, de mi a helyzet a zárt ajtók mögött rejtőző kincsekkel? Persze néha mi magunk is besurranunk vagy – miután leküzdöttük a félelmet – becsöngetünk egy-egy bérházba, mert nem bírunk a kíváncsisággal, micsoda izgalmas lépcsőházak rejtőzhetnek a falak mögött. Bódis Krisztián fotóin egy kicsit mindannyian beleshetünk a Báthory utca 7. lépcsőházába, ami akár a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola is lehetne.

Érdemes a Covid-mentes időkben turistákkal tömött Kossuth tér helyett a Szabadság tér felé venni utunkat és elsétálni a Báthory és a Honvéd utca sarkáig. Itt nemcsak a szecessziós Bedő-házat csodálhatjuk meg, hanem érdemes a mellette lévő épületre is rásandítanunk. Ez a neogótikus, csipkével és rózsaablakokkal díszített épület akár egy lovagregény díszlete is lehetne, a Báthory utcából már csak Sir Lancelot és Artúr király hiányzik.

Ha van akkora mázlink, hogy nem kell se ellenséges lovagokkal, se különleges lényekkel megküzdenünk, és átjutunk az íriszekben gazdag kovácsoltvas kapun, akkor már sokkal inkább a Roxfortban érezhetjük magunkat. Vajon ezek a csipkekorlátos lépcsők is képesek arra, hogy hirtelen irányt váltsanak?

Az 1903-ban épült bérház helyén egykor a hirhedt katonai erőd és az 1848–49-es szabadságharc utáni megtorlások kivégzőhelye, az Újépület északi szárnya állt. Lebontása után az üres telket dr. Virava József ügyvéd vette meg, aki szívesen fektetett épületekbe: a városban 14 bérháza állt, ráadásul a kőbányai Óhegyen is volt egy téglagyára. Az igazán érdekes infókat gyűjtők számára még azt is megsúgjuk, hogy az ő dédunokája Frenreisz Károly és Bujtor István.

A faragott kőkorlátokat játékosan megtörik a közéjük helyezett vaspántok. A hullámos, csúcsíves ablakok, a kacskaringós konzolok, a lépcsőforduló vörösmárvány oszlopai tényleg a Roxfort hangulatát adják, akár itt is járhatott volna Harry, Hermione és Ron, miközben a tiltott folyosón lopakodtak vagy a sötét varázslatok kivédése órára siettek. 

A Révész Sámuel és Kollár József építészpáros által tervezett sarokház egyik különlegessége a csúcsívben végződő, Róth Miksa által készített üvegmozaik volt, de ez Budapest ostromakor sajnos megsemmisült, és nem állították helyre. A két építész egyébként egészen az I. világháborúig dolgozott együtt, egyik leghíresebb munkájuk a budapesti Központi Zálogház épülete, de emellett közel 150 lakóházat is köszönhetünk nekik. 

Címkék