A tavasz nemcsak megújulást jelent, hanem újrakezdést is, amiről a Turbina nyitó hétvégéjén meg is bizonyosodhattok. A március 2. és 8. közötti programgyűjteményünk között találtok sokféle könnyed kikapcsolódási lehetőséget, legyen az egy hosszabb napoknak örülős és megőrülős nappali buli, ingyenes családi nap a Néprajzi Múzeumban, vagy nőnapkor akár városnéző sétába is foghattok Budán, hogy építésznők nyomába eredjetek.

Március 2., csütörtök

13. Frankofón Filmnapok

A 13. Frankofón Filmnapok keretében március 1. és 12. között az Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 26 kortárs frankofón alkotást – köztük több díjnyertes filmet – nézhetünk meg eredeti nyelven, magyar felirattal. 

Március 1-jén a Francia Intézetben a 75. Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a Csapó! című vígjáték nyitja az eseményt. Március 4-én gálavetítést is tartanak: Virginie Efira és Romain Duris főszereplésével a Merre jársz, Bojangles? című romantikus vígjáték lesz látható. Ezen kívül részt vehetünk közönségtalálkozókon, beszélgetéseken, és hiphop streetdance verseny, szakmai programok is színesítik az eseményt.  

További infók 

15. Budapesti Építészeti Filmnapok

15 éves születésnapját ünnepli a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapok, ami egybeesik Budapest egyesítésének 150. évfordulójával is. A fesztiválon idén a főváros kihívásai kerülnek fókuszba: helyet kapnak az elmúlt másfél évtizedünk emlékezetes filmjei, Budapestről szóló rövidfilmek, vagy olyan, más városokban vagy tájakon forgatott munkák, amelyek rímelnek Budapest legfontosabb kérdéseire. A fesztivál nyitófilmje A világ legjobb helye c. dán film lesz, és a vetítések mellett számíthatunk kísérőprogramokra, bulikra is. A programot itt találjátok.

További infók 

Turbina nyitóhétvége

Hosszú készülődés után a tavasz érkezésével együtt újra köszönthetjük a Turbinát. Az első 9 hónapnyi működés után levonták a tanulságokat, megszerezték az engedélyeket, úgyhogy már csak az ünneplés maradt hátra: március 3. és 5. között színes programokkal teletűzdelt hétvégére számíthatunk, és természetesen az éjszakai bulik sem maradnak el. 

További infók

Március 3., péntek

Konyhakiállítás 2023

Milyen az ideális konyha, miként tudjuk a legtöbbet kihozni akár a legkisebb étkezőből, és vajon mely dizájntrendek a legnépszerűbbek most a konyhai kis- és nagygépek világában? A Budapest Arénában március 3-5. között a 13. Konyhakiállításon számtalan termékbemutató mellett ezekre mind fény derül!

A Konyhakiállítás számtalan népszerű világmárka és inspiráló tervező segítségével a modern és hosszútávon is szerethető konyhák világát hozza közel hozzánk. A már megszokott professzionális konyhatervezési tanácsadásra idén is sor kerül melyre, ha biztosra szeretnénk menni, érdemes regisztrálni a kiállítás oldalán. Az esemény megszokott módon idén is nyereményjátékkal vár mindenkit, melynek fődíja egy személyre szabott konyhabútor 2,5 millió Ft értékben.

A Konyhakiállítás a legfrissebb konyhai trendek és szakmai kiállítói programok mellett jó néhány különleges ízélményt ígér. A Samsung Nagyszínpadára Michelin-csillagos séfekszínészek és népszerű bloggerek hozzák el kedvenc receptjeiket, majd bemutatóik után személyesen is lehet találkozni velük. Az izgalmas receptélmények mellett titkos gin-tonik ízeket kóstolhatnak a látogatók, valamint egy formabontó Egg Benedict párbajt is megnézhetnek március 3-5. között a Budapest Arénában. (x)

További infók 

GranCanada lemezbemutató, Nunki Bay Starship

GranCanada öt fős felállásában a dob, basszus, gitár alaphármasán túl a trombita kap helyet, a hangszerelésre pedig a soul lágyságát néhol a hiphop keménységével ötvöző ének teszi fel a koronát. A Zene Házába új nagylemezükkel érkeznek március 4-én, míg az est másik fellépője a pop-funk-soul tengely körül keringő Nunki Bay Starship lesz. A két zenekar rokoni megszólalása egy perfekt koncertestet ígér, pláne, hogy a GranCanada második lemezét mutatja be élőben.

További infók 

IV. NEXTFESZT a Trafóban

Nextfeszt idei programjában szereplő előadások és produkciók intimek és személyesek: a szorongásról, a kiégésről, az izoláltságról, a traumafeldolgozásról és a válságkezelésről szólnak. Szembenéznek olyan témákkal, amelyekkel a korábbi generációk nem mertek, vagy nem tudtak. Vallanak a hibáikról, a titkaikról, tanulási folyamatukról, önismeretei útjukról, és közben rengeteget tanítanak nekünk, nézőknek is – önmagunkról. Március elején négy napon át a Trafóban nézhetjük meg az új generáció alkotásait.

A NEXT programjaival párhuzamosan a Trafó Galériában pedig március 3-tól látható az idei év egyik legfontosabb kortárs kiállítása Hito Steyerl, Giorgi Gago Gagoshidze, Miloš Trakilović közös munkájából, mely a Küldetés teljesítve: Belanciege címet viseli, melyet március 4-én tárlatvezetéssel ismerhetünk meg közelebbről. (x)

További infók 

Március 4., szombat

Harry Potter növényei

Harry Potter mágikus növényeinek nyomába eredhetnek a 3 és 12 éves kor között lévő gyerekek, március 4-én, a Füvészkertben. A Mesehősök növényei programsorozat célja, hogy közelebb hozza a gyerekekhez a természetet, és játékosan tanuljanak az élővilágról, növényekről. Az egyórás esemény egy keresgélős, ismeretterjesztő sétával kezdődik, majd mindegyikük hazavihet egy elültetett növényt, aminek a gondozásához tanácsokat is kapnak.

További infók 

IV. Kalandra Fül Fesztivál

Kalandra Fül Fesztivál Magyarország egyetlen klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól. Immár negyedik alkalommal gyűjtik egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez.

A fesztivál házigazdája a Danubia Zenekar, ami innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. Idén március 4-én vehetünk részt 3 előadáson, aminek a Budapest Music Center ad otthont.   

További infók 

Reggeli és opera – A sevillai borbély közvetítése az Aria Hotel mozitermében

Folytatódnak a londoni Covent Garden 2022/23-as évadának élő opera- és balettközvetítései: az Aria Hotel Budapestben található zenei tematikájú Café Liszt újabb világszínvonalú produkciót mutat be március első két hétvégéjén a szálloda mozitermében. A diótörő nagy sikerű vetítései után ezúttal a Royal Opera A sevillai borbély című előadását láthatjuk a premier után, HD képfelbontással és hifi-sztereó hangminőségben a Teatro Ariában.

Az előadás előtt reggelire invitálnak minket az Aria Hotel éttermébe, a Café Lisztbe, ahol az előadásra megváltott jegy mellé egy pohár pezsgő, finom forró ital vagy gyümölcslé dukál. Emellett a Varró Zoltán belsőépítész által tervezett, zenei ihletésű enteriőrben pazar villásreggeliben is részünk lehet, ehetünk eggs benedictet, tojásételeket, lazacot, péksüteményeket, felvágott- és sajtválogatást, friss gyümölcsöket, zöldségeket a bőséges büféből vagy az à la carte menüről.

A sevillai borbélyt március 4-én és 5-én valamint 11-én és 12-én tekinthetjük meg, a vetítés délelőtt 11 órakor kezdődik, előtte 7 és 11 óra között reggelizhetünk. A Mozijegy ára 5500 Ft, ami tartalmaz egy pohár pezsgőt, forró italt vagy üdítőt, a reggeli ára 2800 Ft-tól kezdődik, a menüt és árakat itt tudjátok megnézni. (x)

További infók 

Piac a Rómain

Március 4-én, szombaton, a tavasz kezdetével a Római-parti piac is megnyílik. Itt nemcsak vásárolni lehet majd, hanem találkozni, sétálgatni és beszélgetni – főleg ha olyan finomságok kísérik minden lépésünket, mint a friss lángosok, vagy a bográcsban készülő vörösboros marharagu.  

További infók 

Március 5., vasárnap

Panda Bear (US) & Sonic Boom (UK)

Két korszakos legendát hallhatunk együtt a Zene Háza színpadán, március 5-én. Először állt össze duóvá az indie-sztárzenekar Animal Collective alapítója, a szólóban is az elmúlt két évtized egyik meghatározó artpop alkotója, Panda Bear, valamint a nyolcvanas évek egyik legfontosabb zajrock zenekarát, a Spacemen 3-t vezető, később szólóban és producerként (MGMT, Beach House) is nagyhatású Sonic Boom.
 
Ugyan már régóta barátok és alkotótársak, de most készítettek is egy közösen írt albumot, amely a 2022-es év egyik sikerlemeze, és aminek turnéján Panda Bear és Sonic Boom először látható szólóban és duóban egyaránt Magyarországon. 

További infók 

A Néprajzi Múzeum Napja: Ingyenes vasárnap az egész családnak

Néprajzi Múzeum alapításának 151. évfordulóját ünnepelhetjük március 5-én, egy az egész családnak szóló, ingyenes eseménysorozattal. Lesz térzene, Tárgysorakozó, MeseMatiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték, rendhagyó és hagyományos tárlatvezetés, workshop, sőt, ezen a napon még a múzeum raktárai és restaurátorműhelyei is megnyílnak előttünk.

További infók

Budapest Bár

Idén tavasszal ismét a Vígszínházban lép fel a Budapest Bár március 5-én. Az épületbe részben megújult repertoárral és természetesen a régi kedvencekkel is érkezik a zenekar, Farkas Róbert vezetésével, kiegészülve Behumi Dóri, Németh Juci, Frenk, Keleti András, Szűcs Krisztián és Lovasi András zenészekkel.  

További infók 

Március 6., hétfő

FÉL_búcsúest

A március 6-án méltó módon, vagyis változatos, összművészeti programokkal búcsúztathatjuk a 15 éve működő FÉLonline.hu-t. Az eseményen a FÉL szerzőinek különleges felolvasásán túl pop-up kiállítást, kortárstánc-előadást láthatunk, de lesz spoken word, versfeldolgozások is hallhatók majd, sőt, a szervezők egy, a lap fennállásának 15 évét összefoglaló filmet is levetítenek.
 
Az esten a vezető, fiatalok által szerkesztett kortárs művészeti lapok, periodikák is képviseltetik magukat: a Nincs online folyóirat, a ROST irodalmi lap és az f21.hu magazin alkotóinak felolvasása után izgalmas kerekasztal-beszélgetés során ismerkedhetünk meg a 2020-as évek első felének lapszerkesztőivel, szerzőivel.

További infók 

Március 7., kedd

Határ Attila: Behaviour Therapy

Határ Attila Behaviour Therapy c. egyéni kiállítása az emberi viselkedésmintákra, a társadalmi normákra és az abban betöltött szerepkörök jelentőségére hívja fel a figyelmet. Színnel teli alakjain keresztül vizsgálja a társadalom és az egyén viszonyát; az egyéni viselkedésminták és a kollektív szerepkörök feloldhatatlan ellenpontjait. 

február 24. és április 9. között látogatható kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy megértsük az emberi viselkedésminták, kapcsolatok, kapcsolódások mélyebb jelentőségét, és feltárjuk a művész alkotásaiban rejlő mélyebb filozófiai rétegeket.  

További infók 

girl’s film club

A House of Lucie és az Analog Sparks február közepétől március 9-ig rendezi meg a girl’s film club csoportos kiállítást, amelyen hét művész analóg fotóiból válogat.

További infók 

Március 8., szerda

Építésznők nyomában – Nőnapi séta Budán

Tényleg láthatatlanok lennének a nők az építészetben? Egy rövid budai sétával a KÉK Városi Séták szervezői azt bizonyítják: a legkevésbé sem – csak tudni kell, hova nézzünk! Március 8-án és 12-én Böröndy Júlia építész, a Women in Architecture Hungary Instagram-oldal szerkesztőjével 5+1 budai épületen keresztül ismerhetjük meg a XX. századi magyar építészet fontos alkotóit: Bettelheim Franciskát, Spiró Évát, Pázmándi Margitot és Tóth Dezsőnét.  

További infók 

HANIKO: aka 赤

Herbert Anikó aka HANIKO vizuális művész életében az aka szó most átalakul. Aka immár nem a művésznevet takarja (also known as), hanem a japán jelentését realizálja. A kiállítás címét rejtő aka 赤 szó a japánul piros, vörös jelentésű főnevet takarja. Az i hang hozzáadásával a főnév melléknévvé változik (akai). Ez a tónus aktív főszereplője az alkotó papírkollázsainak, ugyanis a vörös fonál egy véletlen folytán került évekkel ezelőtt az első kivágott papírkép sorozatába. Röviden összefoglalva a történet: egy londoni utazás, Tate Múzeum könyvesboltja, egy ajándékkönyv (Jorge Luis Borges) és Cuj Pen végtelen labirintusa. A vörös fonál a művésszel maradt, bár néha balti kalandok alkalmával kékké változik, ezúttal itt a meleg árnyalat dominál.

március 4-én nyíló kiállításon az elmúlt 5 év vörös fonállal szőtt papírkollázsai közül válogat, emellett friss munkák is helyet kapnak és az eseményre különleges nyomatok is készülnek.  

További infók 

Nőnapi vacsora az Aranybástya étteremben

Végre beköszöntött a tavasz, és lassan előbújnak a nap melengető sugarai, ne feledkezzünk meg róla, hogy ilyenkor, március 8-án ünnepeljük a nőnapot, így ez kiváló alkalom arra, hogy felejthetetlen élményeket ajándékozzunk nőismerőseinknek. Legyen szó kedvesünkről, anyukánkról vagy csak a barátnők közös ünnepléséről, az Aranybástya étterem szuper ajánlattal és lélegzetelállító kilátással vár minket.

háromfogásos vacsora mellett egy izgalmas programon is részt vehetünk, „Amikor alakot ölt az absztrakt” címmel beszélget Szax Olivér képzőművésszel Bán Blanka művészettörténész. A félórás pezsdítő „arttalk” közben szarvasgombás pogácsákból szemezgethetünk és a Kreinbacher kiváló pezsgőjével koccinthatunk. A vacsora 18:30-kor kezdődik, amely tartalmazza az ételekhez társított magyar tájak borait és az alkoholmentes italokat is. A csodás panoráma ölelésében olyan izgalmas fogásokat kóstolhatunk, mint a supreme csirkemell, a vörösboros marhapofa és a sült sajttorta. (x)

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék