Mindig ámulunk, amikor felfedezzük Budapest apró részleteit, a titkos átjárók, a színes Zsolnay majolikák, a szobrok és a csodás kapuk világából sosem elég. Ebbe a sorba illeszkednek bérházaink színekben és mintákban bővelkedő padlózatai is, amiket mindig lelkesen fotózunk. Bódis Krisztián képein a századelőn épült bérházaink velencei csempéket idéző, geometrikus mintákkal és virágokkal teli mettlachi lapokkal burkolt padlózatát csodálhatjuk meg.

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy egy budapesti bérházban élünk, akkor valószínűleg mindennap gyönyörködhetünk a cement-, kerámia- vagy márványlapokkal burkolt padlózatban, ahogy akkor is, ha vesszük a bátorságot, és besurranunk egy-egy nyitva felejtett ajtón. Budapesten a XIX. század végén lett közkedvelt a mettlachi. Ez egy anyagában színezett, magas hőfokon tömörre égetett kerámia, amely Mettlachból, a Villeroy and Boch gyárából származik.

A Bécsi utca és a Deák Ferenc utca sarkán álló Dán-bérháznak semmi köze nincs a dánokhoz, ellenben Dán Leó és Károly bőrgyárosokhoz, vagyis a világhíres Pannónia Báránybőr-nemesítő és Kereskedelmi Rt. vezetőihez annál inkább. A Sterk Izidor tervezte hatemeletes, szecessziós elemekben gazdag eklektikus bérházat 1910-ben építették, és nemcsak az alján lévő arany- és üvegportál miatt izgalmas, hanem a lépcsőházban található mozaikpadlózata miatt is. 

A Hajós utca végén álló, színes virágokkal borított szecessziós ház erkélye is egészen kivirult pár éve, miután felújították színes erkélyeit. A Szedő-házat Málnai Béla tervezte, színes ólomüveg ablakait pedig nagy valószínűséggel Róth Miksának köszönhetjük. Érdemes átlépnünk a néha nyitva álló virágzó kapun is, mert a padlózaton is visszaköszönnek a virág- és levélmotívumok. 

A Vámház körút 15. és a Lónyai utca sarkán álló lakóházról – vagyis a Dlauchy-házról – senki sem gondolná, hogy Ybl Miklós tervezte és a kovácsoltvas korlátokkal díszített csigalépcsője tetején egy Lotz Károly-freskó lapul. A színesre festett üvegablakok és az udvari díszkútra néző zárt erkélyek megléte már csak hab a tortán. A freskón sajnos meglátszik az idő, pontosabban csak az látszik, a konkrét kép nem, mert a por és a pára, illetve egy tűzvész miatt sajnos csak sötétlik a lépcső felett – illene már restaurálni. A Dlauchy Károly lakatosmesternek tervezett ház folyosóit virágzó cementlapokkal rakták tele, az itt látott geometrikus lapok csak kis toldások. 

Málnai Béla egyik legnagyobb munkája, a Magyar Általános Kőszénbánya számára tervezett bérház a Kossuth Lajos tér 13–15. szám alatt található. Az építész leginkább a szecessziós és a modern formakincsével kísérletező épületeiről volt híres, úgyhogy ez az eklektikus, historizáló bérház mindenképpen érdekes. A kovácsoltvas és üvegkapukon átlépve azonban lenyűgöző világba érünk: kandalló, márványpad, kovácsoltvas csillár és ettől az összhatástól némiképp eltérő, geometrikus mintázatú márványpadló. 

Címkék