Ha minden ételnek lenne egy signature-étterme, a sült rizst bátran osztanánk a Taste Asian Restaurantra. Az egyszerű, wokban készült fogás itt magasabb szintre lép: a foie gras-tól kezdve a kaviáron, az ananászon és a japán szarvasgombán át a wagyúig sok különlegességgel kombinálják, amivel az elhasznált „friss és prémium-alapanyagok” kifejezés is hirtelen visszanyeri értelmét. A Holló utcai étteremben egyébként thai, kínai, vietnami és japán jellegzetességeket is kóstolhatunk, az autentikusságukért pedig a tulajdonos házaspár és főként Wangi felel, aki Sanghajban szerzett vendéglátói tapasztalattal alkot a konyhában.

A Gozsdu-udvar egy négyzetméterére ugyan több turista jut az átlagnál, mi mégis azt mondjuk, hogy budapestiként is érdemes néha útba ejteni. Ha másért nem, hát azért, hogy megcsapjon a multikulturalitás szele: a környékbeli vendéglátóhelyek egy perc alatt képesek Lisszabonba, Barcelonába vagy Tel-Avivba repíteni. És figyelmébe ajánlanánk annak, aki szereti a távol-keleti konyhát: kipróbáltuk és nagyon szerettük a szintén itt található Taste Asian Restaurantot.

Taste Asian Restaurant

Senkit nem fog meglepetésként érni, hogy a hely ázsiai konyhát visz. A tulajdonos házaspár Kínából költözött Magyarországra, a férj, Wangi Sanghajban szerzett vendéglátós tapasztalatot (egy elegáns belvárosi étteremben dolgozott séfként). Ezt Budapesten először a Vámház körúti Smart kitchenben kamatoztatta, ám amíg az street food vonallal és a környékbeli egyetemisták számára is könnyen megfizethető árakkal működik, addig a második éttermük, a Taste Asian Restaurant wagyúval, garnélával, lazaccal, foie gras-val (libamáj) és kaviárral tette magasabbra a lécet.

A sült rizs

Az étterem az ázsiai konyhán belül thai, kínai, vietnami és japán jellegzetességeket tűzött az étlapjára. A tavaszi tekercs, a szusi és a tom yum közül kitűnik azonban a fried rice, azaz a sült rizs, amely egy tipikus délkelet-ázsiai, wokban készült, bármivel kombinálható rizses étel. A helyi háztartásokban jellegzetesen más fogásokból megmaradt hozzávalókból készítik el, ám most oszlassuk is el ezt a képet a fejünkben, mert esetünkben ilyesmiről szó sincs. Helyette a Taste Asian Restaurant prémiumfogásokká emeli ezt az amúgy egyszerű ételt. Az évszázados klasszikus (garnélával 4690 Ft) esetében például egy harmad ananászt tálalnak a tányérra, a séf egyik ajánlatánál pedig (libamáj, sült rizs, szarvasgomba, kaviár 13 990 Ft) a libamájra kaviárt halmoznak. És akkor még nem említettük a világ egyik legdrágább marhahúsából, a japán wagyúból készült változatot.

A sült rizs esetében egyébként friss feltétek garmadájából lehet választani, csirkével, kacsával, marhával, báránnyal, garnélával, tonhallal de akár angolnával is kérhetjük például a japán szarvasgombás sült rizsünket. Azt is eldönthetjük, hogy a ház édes-savanyú vagy a csípősebb curryszószából szeretnénk-e rá.

Az ázsiai konyhában nem nehéz vegetáriánusnak vagy peszkateriánusnak sem lenni: itt is van a sült rizsek és a levesek között is tofus-gombás vagy lazacos változat. Sőt, külön érdekesség, hogy van egy teljesen gluténmentes fogás is, aminek az alapját a quinoa képezi (és kínai sült quinoa név alatt kell keresni  4390 Ft). Erre tofut, gombát vagy akár kimcsit is kérhetünk feltétnek.

A Taste Asian Restaurantban tett látogatásunk után teljesen átformálódott a sült rizsről alkotott eddigi képünk. Már nemcsak egyszerű és gyors street foodként gondolunk rá, hanem egy olyan fogásként, amit kreativitással, meglepő és (hiába elhasznált a kifejezés, de) friss minőségi alapanyagokkal és egy kis odafigyeléssel prémiumszintre lehet emelni. Az ananászos-garnélás változatra pedig azóta is sóvárogva gondolunk.

Címkék

Elérhetőségek

Taste Asian Restaurant 1075 Budapest, Holló utca 10. Weboldal