A magaslatok ősi, megmagyarázhatatlan erővel hatnak az emberre. Hívogatják, csalogatják, látható vagy láthatatlan kötélen húzzák felfele, hogy aztán diadalittasan körülnézhessen – megcsináltam, leküzdöttem, nyertem.

Idehaza csupán mérsékelt hegyek és bájos dombok vannak, de nem kell mindenkinek himalájai magasság, hogy elégedetten gyönyörködjön a panorámában – számos olyan pont van Budapest vonzáskörzetében, ahol nemcsak a szemnek adunk valamit, hanem a testet is egy kicsit megdolgoztatjuk a feljutásért.

Prédikálószék

Izgalmas nevét a formájáról kapta a több módon is megközelíthető hegy: legtöbben Dobogó-kő felől, a piros háromszöggel jelölt turistaúton hódítják meg. Van, aki az utat a Rám-szakadék felfedezésével köti össze, ami már a haladó szint, cserébe elképesztő látnivalókat tartogat. 639 méteres magasságára még tizenkettőt rádob a 2016-ban megépült kilátó. A tövében piknikhelyek is találhatók, így aki valami finomat visz a hátizsákban, ott pihengetve megeheti.

Julianus-kilátó

Nehéz ranglistát felállítani, hogy honnan a legszebb a Dunakanyar, de az biztos, hogy a Julianus-kilátó adta panoráma dobogós helyet ér: a Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán álló toronyból a Duna, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny is alaposan kikémlelhető. A túra egy jó kondiban levő kezdőnek is alkalmas, hisz a kék jelzésen haladva 420 méteres szintkülönbséget kell legyőzni. Az utak jól karbantartottak, így aki felfedezné a Börzsönyt, bátran vágjon neki – garantált az élményekkel teli túranap.

Csóványos

Már évtizedek óta kedvelt a bakancsos kirándulók körében Pest megye legmagasabb hegycsúcsa: mind a négy égtáj felől jól járható ösvényeken, köztük az Országos Kéktúra vonalán is felkapaszkodhatunk a Csóványosra. A 938 méteres csúcson 1978-ban 22,6 m magas beton geodéziai mérőtornyot húztak fel, ami máig izgalmas kilátóként használható: aki felkapaszkodik, jó időben a Tátra, a Fátra és akár az Alpok vonulatán is megpihentetheti szemét. 

Naszály

Aki már járt Vácott, az biztosan látta a Naszályt, jó időben pedig Budapest több pontjáról is felismerhető az oldalában levő, tájsebnek is beillő kőbányájáról. 652 méter magas – s ugyan a Börzsönyhöz kötjük a Dunakanyar azon oldalát, ám ez a hegy már a Cserháthoz tartozik. Két kisebb csúcsa, a Szarvas-hegy és a Látó-hegy is jól bejárható – a mészkő érdekessége, hogy rengeteg kisebb-nagyobb barlangot rejt, igaz, a hely a föld fölött is izgalmas: ebből a szögből kivételes látvány a folyó és a kétoldalt magasodó bércek.

Zsitvay-kilátó

Igazán romantikus épület, s a környék is alkalmas csendes, intim hangulatú kirándulásra: az 1933-ban felhúzott kilátó a 378 méter magas Nagyvillám tetején található. 2005 óta műemlék, így állapota is örömmel tölti el a túrázókat. Honnan a név? Zsitvay Tibor igazságügyi miniszter a Nemzetgyűlés és a Magyar Turista Szövetség elnöke volt – tudta, hova érdemes menni. A Nagyvillámról tiszta időben száz kilométeres kört is belátni!

Címkék