Augusztus eleje is tartogat sok-sok érdekes programot, ha éppen Budapesten töltitek a következő hét napot! A hétvégén például a gyerekeknek kedvezve az állatok kerülnek középpontba, ugyanis a Fővárosi Állat- és Növénykert születésnapjához kapcsolódóan többnapos fesztivált szervez és először rendezi meg az Állatkerti Fesztivált. Csütörtökön a Budapest Parkban is ünnepelhettek a Blahalouisiana zenekarral, akik idén lépik át az első X-et. Vadászhatunk mások gardrób mélyére száműzött ruhái között vagy általuk készített termékeket vehetünk az ELTE Gömb Aulában szervezett Gardrób Közösségi Vásáron. Az elektronikus zene szerelmesei a LUNAR Open Air bulin mozgathatják át a testüket, akik pedig inkább vízi sportra vágynának, akkor azoknak a Nagymaros és Verőce települések közötti DunaCsúszásra érdemes benevezniük. Ezenkívül Cseh Tamás Projektet, Middle East Food Festivalt, Park Flow jógát és kiállításokat is rejt az ajánlónk.

Augusztus 4., csütörtök

Állatkerti Fesztivál

Augusztus első hétvégéjét az állatok közelségében tölthetjük, a Fővárosi Állat- és Növénykert ugyanis születésnapjához kapcsolódóan többnapos fesztivált szervez és először rendezi meg az Állatkerti Fesztivált! Napközben családi programokra, papírmerítésre, fotószínházra, kvízjátékra számíthatunk, és vezetett sétákon ismerkedhetünk a kert történelmével, műemléképületeivel. Délutánonként az állatkert küldetését erősítő rövid ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk a Varázshegyben, és a legkisebbek is jól szórakozhatnak a gyerekkoncerteken. Esténként a LiliumPaulina és az Ivan & The Parazol zenekarok lépnek színpadra. 

További infók 

OIEE Live Act

DJ-szettekkel már sokszor megfordult OIEE a hajón, most azonban egy Live Act formájában, vendégénekessel, Szigeti Zsófival és Sárkány Bercivel (ütőshangszerek) hallhatunk ízelítőt a közelgő új lemezből, természetesen az eddig zenék és az Urban camouflage album dalaival kiegészülve.

További infók 

Blahalouisiana 10. születésnap, vendég: Lóci játszik

Az idén az első X-et átlépő Blahalouisiana az elmúlt egy évtizedben számtalan elismerést zsebelt be, miközben töretlenül azon munkálkodtak, hogy lemezről lemezre felülmúlják önmagukat. Nincs ez másképp a nemrég megjelent Hozzánk idomult éjjel az ég című albumuknál sem, amin többek közt egy fesztiválhimnusz is helyet kapott. A lehengerlő és nagyon változatos új anyag dalai mellett persze biztosan magukkal hoznak olyan régebbi slágereket is a csütörtöki koncertjükre, mint az Ahol összeér vagy a Túl távol, elég közel. A koncertre érdemes időben érkeznünk, a Blahalouisiana előtt ugyanis a Lóci játszik táncoltatja meg a közönséget.

További infók 

Augusztus 5., péntek

Koop Oscar Orchestra (SE), vendég: perpētuum

Augusztus elején 6 év után visszatér az A38 színpadára a nujazz egyik legkarakteresebb újítója, a svéd Koop Oscar Orchestra. Az Oscar Simonssonból és Magnus Zingmarkból álló páros innovatív zenét alkotott, amely nagyrészt a jazzben gyökerezik, de a hip-hop elemeit is magában hordozza. Az Orchestra az eredetileg Simonsson által írt Koop zenéjét játssza, új, kiadatlan számok mellett újraértelmezve a duó ikonikus anyagait. Ezeket a közismert és a még kiadatlan számokat hallhatjuk augusztus 5-én, a vendég pedig a pop és rock alapokra épülő, experimentális zenét játszó perpētuum lesz.

További infók 

The Anahit

A zenéjében ironikus popot és a ritmikus R&B elemeket ötvöző The Anahit zenekar 2017 óta három nagylemezzel jelentkezett. Legutóbbi, Let me inject you with my sins… című albumuk után a melankolikusabb dallamokat a vidám, poposabb hangulatú dalok váltották fel, szövegeik továbbra is a mindennapi élet lenyomatai, őszinték, ironikusak, néhol viccesek.

Új dalaikat megtalálhatjuk a nemzetközi rádiók lejátszási listáin, felléptek már a nagyobb hazai fesztiválokon, de játszottak a Budapest Sportarénában is, mint a Halott Pénz előzenekara és koncerteztek már londoni klubban is. Tavaly év végén jelentkeztek első magyar nyelvű dalukkal, melyet azóta a Szétcsúsztam és a Még nem fáj című single-ök követtek. Koncertjükön a jól ismert régi dalok mellett helyet kapnak az újak is, és egy igazán nagy bulit hoznak el nekünk pénteken a PONTOON-ra.

További infók

Augusztus 6., szombat

Gardrób Közösségi Vásár

Augusztus első szombatján az ELTE Gömb Aulában bocsáthatjuk áruba a gardrób mélyére száműzött ruháinkat, vagy általunk készített termékeket. Ha csak nézelődni mennénk, azt is megtehetjük, könnyen lehet, hogy ami másnak megunt, sosem használt ruha, az nekünk a nyári kedvencünk lesz.

További infók 

Hétvégi piknikbrunchok a Crowne Plaza szálloda tetőkertjén

Nemrég nyílt meg az első budapesti Crowne Plaza szálloda, amely a Westend oldalában elhelyezkedő épületet vette birtokba egy friss, kortárs belsőépítészeti átalakítást követően. A világ egyik legnagyobb prémium szállodamárkája augusztustól nemcsak a hotel vendégeit, hanem a budapesti közönséget is várja Cult éttermében, mely a párizsi Eiffel-iroda által tervezett Nyugati pályaudvar gyönyörűen felújított csarnokára, és a környék műemléképületeinek kupoláira és tetőszerkezeteire nyújt rálátást.

Az étterem város felett elhelyezkedő fás, füves tetőteraszán augusztus minden hétvégéjén kerti partihoz illő hangulatban szolgálják fel a brunchfogásokat, a piknikek tervezésére specializálódott Effclusive-val együttműködésben, akik stílusos szigeteket rendeznek be a kertben. Az étterem a friss gyümölcsöket, joghurtokat, salátákat és péksüteményeket kínáló gazdag svédasztalos reggeli mellett klasszikusokkal, pezsgővel és mimóza koktéllal is készül. (x)
 
További infók 

Margaret Island, vendég: Pandóra Projekt, Brenka, Solére

Lábas Vikit és a Margaret Islandet nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Az elsősorban akusztikus alapokra épülő, folkos elemeket is beépítő együttes nagy népszerűségnek örvend, számos telt házas koncertet tudhat maga mögött. Augusztus 6-án sem hazudtolják meg magukat: több zenésszel közösen egy woodstocki hangulatot idéző minifesztre hívnak a Budapest Parkba, ahol a szabadság, a női energiák és a jótékonyság lesz a középpontban. Fellép a Pandóra ProjektBrenka és Solére, a helyszínen pedig női civil szervezetekkel is megismerkedhetünk.

További infók 

Nyílt Nap a Kisdiófa Közösségi Kertben

Kisdiófa Közösségi Kert a belváros közepén megbújó zöld oázis, melyet néhány éve a KÉK-Kortárs Építészeti Központ hozott létre egyéni-/családi- és tanparcellákkal. Idén májustól októberig minden hónapban nyílt napot tartanak, ahol szélesebb közönséggel is megismertetik a Kert misszióját. Augusztus 6-án számíthatunk a korábbi alkalmakhoz hasonlóan kertrendező workshopra, műhelyekre, zenélésre, táncra és jó hangulatra, de a szervezők hónapról hónapra új programokkal készülnek, így a visszatérő vendégek sem fognak unatkozni.

További infók 

LUNAR Open Air

Az első szabadtéri buli sikerétől fellelkesedve újabb Open Air LUNAR-t szerveznek, idén nyáron utoljára, augusztus első hétvégéjén. A tematika most is ugyanaz, mint legutóbb: nappal tech house, progressive house és melodic technó szól, míg mi plédeken hűsölünk egy fröccsel, este a hard és industrial technó veszi át az irányítást. Érdemes a táncoscipőt fényesíteni, a gatyákat pedig felkötni, hiszen a maratoni eseményen most 14 órán keresztül bulizhatunk egy színes line-uppal: érkezik többek között George Jr., Envase, David Temessi és Mzperx.

További infók 

Müller Péter Sziámi AndFriends: Leonard Cohen magyarul

2022-ben is visszatér a majori deszkákra a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar, akik a fantasztikus kanadai énekes és dalszövegíró, Leonard Cohen előtt tisztelegnek a művész legemlékezetesebb dalaival. A koncert sztárvendégei Csákányi Eszter, Thuróczy Szabolcs és Fehér Anna lesznek. A zenekar évekkel ezelőtt először Az Élet Menete Alapítvány felkérésére léptek fel a Dohány utcai zsinagógában, ahol a koncert olyan elsöprő sikert aratott, hogy a válogatást később az ország számos más helyszínén is bemutatták. Budapesten a közönség utoljára 2016-ban láthatta a produkciót a Kongresszusi Központban, 2022 nyarán pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadra is megérkezik. (x)

További infók 

DunaCsúszás 2022

Idén is lecsúszhatunk a Dunán Nagymaros és Verőce települések között. Érkezhetünk gumibelsővel, matraccal, amivel kényelmesen megtehető a táv, de SUP-on is evezhetünk, ez esetben külön rajtolással. Szórakozás közben érdemes a tájat is figyelni, a Dunakanyar rengeteg látnivalót kínál: többek között megleshetjük a vízből a Salamon-tornyot, a visegrádi fellegvárat, a Szentendrei-szigetcsúcsot, egy kavics- és egy homokszigetet, illetve az Ybl Miklós-támfalat.

További infók 

Augusztus 7., vasárnap

Cseh Tamás Projekt

Augusztus első vasárnapján, Cseh Tamás halálának tizenharmadik évfordulóján emlékezhetünk a legendás zeneszerzőre, énekesre, a Cseh Tamás Projekt koncertjével. A formáció 2014-ben azzal a céllal alakult, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza örök érvényű dalaiból és verseiből, sajátságos megszólalásban, egyedi hangszerelésbe öntve formáljanak előadást.

További infók 

Termelői piac és burger show

Vasárnap a Pancs – Gasztroplacc termelői piacnak ad otthont, és most a hamburgereké lesz a főszerep. Ahogy az lenni szokott, a közös sütéshez helyi termelőktől szerezzük be a hozzávalókat: Szabi a pék bucijába zöldfűszeres krémjoghurt, majd a húspogácsa kerül, a tetején citrusos cukkinivel és Betty Masdaamer sajtjával, végül mindezt meglocsolva a nyári gyümölcsöntettel. Ha azonban vegán termékekre fáj a fogunk, a Füves Kata, Yumma Tea, Szorgos Gazda, Bodor birtok standjainál nézelődhetünk.

További infók 

Szépirodalom és szépművészet Szent Margit szigetén

Szépirodalom, képzőművészet és zeneművészet különleges találkozásának lehetünk tanúi a Szent Margit szigetén. A séta során versek, novella- és regényrészletek – Ady, Arany, Gárdonyi, Jókai, Radnóti, Tóth Árpád – segítségével idézzük fel a Margitsziget-élményt, a szűz királylány alakját és fedezzük fel életének fontos helyszíneit: a sziget szakrális helyeit, melyek középkori hangulatát élőzenei kíséret erősíti. A sétát Görbe Márk vezeti, közreműködik Tóth Emese Gyöngyvér és Ficza István.

További infók 

Augusztus 8., hétfő

Markó Luca: Hosszú napok, rövid hetek

Markó Luca Hosszú napok, rövid hetek című fotókiállításán az anyaság első három évét követhetjük végig. A várandósság aggodalommal és várakozással teli hónapjai után az együttélés új formái alakulnak ki, miközben felborul a kint és a bent, a nappal és az éjszaka egyensúlya.

Új testtapasztalatok és érzelmi hullámzások, társadalmi elvárások és megváltozott párkapcsolati dinamikák – az analóg technikával készült fényképeken naplórészletek keverednek megrendezett, újrajátszott jelenetekkel és tárgykompozíciókkal. A kiállításra augusztus 20-ig látogathatunk el, az eseményt pedig Kállay Eszter költő, képzőművész nyitja meg 8-án 18 órától.

További infók 

Park Flow jóga Jordán Adéllal

Augusztus 8-án Jordán Adél színésznővel mozoghatunk, aki amellett, hogy évek óta a Park hangja, több mint 20 éve jógázik, és már 6 éve tart közös órákat. Aggodalomra nem lesz okunk, legyünk lelkes kezdők vagy régi motorosok, Adél türelemmel és külön zenei válogatással készül az eseményre lazításként: chilles elektro beatek szólnak majd a dinamikus jóga alatt.

További infók 

Augusztus 9., kedd

Megmondta professzorasszonyom – verbatim színházi előadás

Megmondta professzorasszonyom monodrámát Kőszegi Mária és György Zoltán Dávid valós történetekből, rákos nőkkel folytatott interjúk alapján hozták létre. Ezt a színdarabot tekinthetjük meg augusztus 9-én a MANYI-ban.

Az előadás új, intim nézőpontból mutatja meg ezt a gyakori, mégis sokszor szégyen övezte élethelyzetet: rajta keresztül betekintést nyerhetünk abba, hogy a betegség hogyan változtatja meg egy nő önmagához, a testéhezszexualitásához való viszonyát. Az előadás a PanoDráma rákos betegségekkel foglalkozó sorozatának részeként jött létre, aminek célja eltörölni a diagnózist körüllengő stigmát, és bátorítani az embereket, hogy merjenek kérdezni a témában.

További infók 

MŰTŐ: Ezt a vad mezőt ismerem

MŰTŐ egy 2016-ban Budapesten alakult, művészek által vezetett független platform és közösség. A művészeti csoport fennállása óta az augusztus 9-én nyíló Ezt a vad mezőt ismerem c. kiállítás az első olyan törekvés, amikor a kollektíva nemcsak a közösen létrehozott színtéren, a megvalósított kiállításokon, performanszokon, zenei eseményeken dolgozik együtt, hanem a nyolc tag együtt is alkot. Így a kiállítás kísérlet és komplex műalkotás is egyben: öndefiníciós törekvés, amely az egyén és a közösség, valamint a kapcsolódás különböző megközelítéseit vizsgálja. A kiállítás megnyitójára és az ezzel egybekötött zenei performanszra 9-én kerül sor.

További infók

Augusztus 10., szerda

Middle East Food Festival

Augusztus 10-től a Közel-Kelet ízkavalkádja érkezik a belváros dzsungelébe, a Botellón Teraszra. A világ egyik legegészségesebb konyhája különleges zöldségekkel, fűszerekkel, gyógynövényekkel bombázza majd az ízlelőbimbókat egy háromnapos gasztrofesztiválon.

További infók 

Király Fanni: Ékszereink üzenete

Király Fanni tervezési kiindulópontja az ékszer mint a tudatot befolyásoló pszichológiai eszköz vizsgálata és használata, mint a viselkedést döntően befolyásoló tényező. Az alkotó azt a feltevését bontja ki, hogy egy ékszer nagyon sokféle emocionális hatást képes kifejteni, és szerepe a női identitás megélésében messze túlmutat a dekorativitáson.

Az augusztus 10-én 17 órakor megnyíló tárlathoz egy érdekes projekt kapcsolódik, melynek során Király Fanni ékszereinek gyűjtői röviden reflektáltak a saját ékszereikhez fűződő viszonyukra. A szövegek írói közül kiválasztott hét hölgyről Rákossy Péter fotóművész szubjektív portrékat készített, így e nagyméretű portrék és a szövegek együtt adják majd a kiállított tárgyak ellenpontját, a valódi felhasználókat bemutatva.

A kiállítást Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója nyitja meg, és szeptember 2-ig látogathatjuk.

További infók 

Címkék