Idén májusban Budapest adott otthont a 105. Giro d’Italia rajtjának, ennek apropóján a BTM Vármúzeum „Budapest köszönti a Girót! – Budapest saluta il Giro!” című időszaki kiállításával tiszteleg az olasz körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltja előtt. A nagyszabású kerékpáros tárlat nemcsak a biciklis sportok szerelmeseit várja, de azoknak is izgalmas lehet, akik eddigi még nem igazán ismerték a nemzetközi olasz kerékpáros körversenyt. A tárlaton ráadásul izgalmas interaktív elemek is várnak ránk, például a versenyzők bőrébe bújva tekerhetünk vagy kipróbálhatunk egy régi kerékpáros tréningállomást.

A BTM Vármúzeum legújabb kiállításán megismerkedhetünk a Giro d’Italia történetével, de emellett a magyarországi kerékpársport múltjáról is sok izgalmas sztorit megtudhatunk. Az archív fotók mellett a kiállítást a versenyhez kapcsolódó tárgyak gazdagítják – eredeti kerékpáros mezek, verseny- és motorkerékpárok, díjak és különleges emléktárgyak elevenítik fel a több mint 100 éves múltra visszatekintő verseny legnagyobb alakjait.

Olyan meghatározó személyekről tudhatunk meg többet a kiállításon, mint például az 1914-es születésű háromszoros Giro-győztes Gino Bartali, aki a II. világháború idején a kerékpárja nyeregcsövébe rejtve csempészett zsidók számára iratokat Assisiből Firenzébe. Ugyancsak fontos szerepet kapnak a versenyekhez fűződő legendák, mikrotörténetek, mint például az 1924-es Giro d’Italia-n egyetlen nőként induló, máig is ikonikus alak, Alfonsina Strada.

A kiállításon olyan izgalmas interaktív elemeket is találunk, mint például egy kerékpár, amin átélhetjük a versenyzés élményét, de egy régi tréningállomás is helyet kapott a tárlaton, ahol kipróbálhatjuk, miként készültek régen a biciklisták egy-egy versenyre.

A GIRO kiállítás önmagában is különleges és élvezetes, ám olyan izgalmas programok is társulnak hozzá, mint például június 25-én, a Múzeumok éjszakáján Tarapcsák Péter, volt kerékpárversenyző szubjektív tárlatvezetése, Minyó Szert Károly fénykerékpáros analóg fotográfiai performansza. De lesz kerekasztal beszélgetés is, ahol Kovács Kristóf a Mindset Pszichológia szakembere, sportpszichológiai szakpszichológus,  Gönczy Gergő sportdietetikus, Tarapcsák Péter volt kerékpárversenyző, Balla Loránd történész, főmuzeológus és Perényi Roland a Kiscelli Múzeum igazgatója, történész, főmuzeológus osztják meg tapasztalataikat.

A kiállításról és a tárlatot kísérő változatos programokról a BTM Vármúzeum weboldalán találtok további információkat.

Címkék