A Zsidó Művészeti Napok, azaz a ZsiMü 2016-os indulása óta ismert és elismert művészeti rendezvénysorozattá vált Budapesten, amelynek elsődleges célja a zsidó kultúra sokszínűségének bemutatása egyedi produkciókkal és pezsgő előadásokkal. Idén május 19-én kezdődik a fesztivál, csupa izgalmas bemutatóval, olyan helyszíneken, mint a MOMkult, a BMC, a budapesti Katona József Színház, az Átrium és az Óbudai Társaskör.

A Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális befogadótér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé is válnak a különböző művészeti ágak. A színházművészet, a komoly- és a könnyűzene, a jazz, az irodalom mind-mind hangsúlyos a programsorozatban, az alkotók pedig a nyitott és kreatív szellemiséget képviselik a produkciókban. Olyan népszerű és kiváló művészeket kérnek föl a szervezők évről évre, akik egyedi felállásban olyan produkciókat mutatnak be, amelyek eddig sehol másutt nem voltak láthatók.

Izrael képviseletében a „nulladik napon”, május 11-én az Óbudai Társaskörben mutatkozott be a hazai közönségnek a The Arab–Jewish Orchestra, Nizar Elkhater vezényletével. Ez az egyedülálló együttes huszonnégy fiatal zenészből és énekesből áll, akiknek többsége Izrael különböző zeneiskoláinak, akadémiáinak hallgatója, zsidók, arabok és drúzok. Zsidó Művészeti Napok keretében lépnek föl először Magyarországon.

A ZsiMü 2022 nyitókoncertje május 19-én a Müpában lesz, ahol a legendás Michel Legrand zenéi, népszerű dalai csendülnek fel, a neves jazz-zongoraművész, Oláh Kálmán átiratában és hangszerelésében szimfonikus és jazz-zenekarra. Az est szólistái a kiváló Miklósa Erika (szoprán) és a jazz műfaj kitűnő énekesnője, Tóth Vera, akik először állnak közösen színpadra.

Május 22-én, Egy szelet Bécs címmel, a Bécsben élő Korcsolán Orsolya hegedűművész a férjével, Sugár Gergellyel (kürt), valamint fiukkal, Sugár Nátánnal (zongora) ad egy különleges kamarazenei estet a Budapest Music Centerben (BMC), a császárváros híres zeneszerzőinek műveiből. Május 29-én Szűcs Gabi, a legendás Cotton Club Singers énekesnője és Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze kápráztatja el a Zsidó Művészeti Napok közönségét az Átriumban. Szerelemről, örömről, bánatról és olyan nőkről mesélnek, énekelnek, akik olyanok, mint mi mindannyian: hol szeretők, hol feleségek, bonyolult kapcsolatban a szeretett férfival. A Feleségek és szeretők című zenés előadás rendezője Pelsőczy Réka.

Május utolsó napján, 31-én az Óbudai Társaskörben Pajor Tamás Szózene estjén a dal, a vers és a humor különleges egyvelegével találkozik a közönség. A rendhagyó műsort az teszi még különlegesebbé, hogy olyan népszerű művészbarátokkal lép színpadra az egykori Neurotic frontembere, mint Geszti Péter és Koltai Róbert.

Június 1-jén a Katonában Csak a szívemet címmel Szirtes Edina Mókus legfontosabb versmegzenésítései és Szinetár Dóra legkedvesebb dalai hangoznak el, nagyszerű zenészek közreműködésével. Június 2-án az Óbudai Társaskörben első hallásra ismerősnek tűnő címmel – Zabolátlan lovaim – Kollár-Klemencz László és zenészbarátai, Farkas Róbert hegedűművész (Budapest Bár) és Dargay Marcell (zongora) egy ötletekkel teli zenei kísérletre vállalkoznak. Az emblematikus magyar és külföldi dalok közé Kollár-Klemencz László ebből az alkalomból felvette repertoárjába a jól ismert Tumbalalaikát is, amelyet egyedi feldolgozásban először hallhat tőle jiddisül a közönség.

Szintén június 2-án lesz Micheller Myrtill legsikeresebb és legnépszerűbb formációjának koncertje a Katona József Színházban. Az idén 10 éves Myrtill és a SWINGUISTIQUE kifejezetten a Zsidó Művészeti Napokra összeállított repertoárral készül a legújabb lemezük közkedvelt dalaiból, amelyen népszerű francia sanzonok szerepelnek, vérpezsdítő gypsy swing stílusban.

Június 4-én a MOMkult Színháztermében a világhírű virtuóz hegedűművész, Roby Lakatos és zenekara mutatja be Klezmer Karma című lemezének anyagát. Emellett a műsorban olyan világslágerek feldolgozásai is szerepelnek, mint a Yiddishe Mame, a Hatikvah, a Klezmer Csardas, valamint a Hegedűs a háztetőn című film egyik ismert betétdala, Radics Gigi előadásában. A pozitív energiák ezen az esten senkit nem fognak elkerülni. 

Június 6-án Különkiadás a MOMkult Színházteremben! Ezen az esten Mácsai Pál és Máté Gábor színművészek Örkény István és Esterházy Péter, a XX. századi magyar irodalomtörténet legendás íróinak alkotásaiból adnak elő válogatást. Az elhangzó szövegeket jazzel, népdalok motívumaival és szabad zenei improvizációkkal fűzi össze Lukács Miklós cimbalomművész lenyűgöző játéka.

Június 7-én keserédes és felkavaró, sírósan kacagtató történeteket hallhat a közönség a Sorsok, dalok, mesék című esten a Barabás Villában, amelynek főszereplői: Grecsó Krisztián író, Bognár Szilvia énekes és Balogh Kálmán cimbalomművész. A rendhagyó előadásban a Grecsó-„ima” találkozik több száz éves héber, latin és magyar ősével, hogy megmutassák, értik, ismerik egymást. A dal, a vers és a mese ezen az esten tényleg egy tőről fakad.

A Zsidó Művészeti Napokról a rendezvénysorozat weboldalán és Facebook-oldalán találtok további információkat.

Címkék