Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Látnivalók és kultúra

Interjúkötetben dolgozta fel első 50 évét a Szkéné Színház

Tavalyelőtt volt a budapesti alternatív színházi élet legendájának 50. születésnapja, melynek apropóján most megjelent az Ötvenen a Szkéné 50 évéről című interjúkötet.

1970. március 21-én mutatták be a Szkéné Színházban Keleti István és Varga Tamás rendezésében Weöres Sándor Theomachiáját. Ezzel pedig meg is nyitott a fővárosi alternatív színházi színtér évtizedről évtizedre egyre fontosabbá váló játszóhelye. 2020. március 21-én volt az 50. jubileum, melynek alkalmából Jászay Tamás kritikus, szerkesztő és egyetemi oktató ötven interjút készített csupa olyan alkotóval, akik az elmúlt öt évtizedben valamilyen módon kötődtek a Szkénéhez, és még ma is aktív kapcsolatot ápolnak a színházzal.

Jászay Tamás interjúkötetében megszólal a legendás Arvisura Társulat alapító-vezetője Somogyi István, a Szkénére a második otthonaként tekintő Pintér Béla, a pályáját itt kezdő Schilling Árpád, a színházat 1979 és 2010 között vezető Regős János. Rajtuk kívül színházi kritikusok (Fuchs Lívia, Nánay István), színészek (Takács Kati, Péterfy Bori, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Hegymegi Máté) és Tarnóczi Jakab is mesélt a Szkénéről. De interjút adott Háy János is, aki szinte a Szkéné házi szerzőjének számít, vagy Székely Csaba, aki számos darabot rendezett itt.

Az NKA támogatásával készült interjúkötet idén december 1-jén jelent meg a Szkéné Színház gondozásában. A kiadvány portréit Éder Vera fotóművész, a kötetet pedig a Szkéné Színház arculatát is megálmodó Korolovszky Anna tervezte.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Kultúra

NYOMIK – még mindig premier előtt

Surányi Judit Nyomik című filmje 2025 körül fog mozikba kerülni, de szerencsére nem kell addig várnunk, ha meg akarjuk nézni: március 9-én egy laza bulival egybekötve lesz a vetítése a Premier Kultcaféban.

Neked ajánlott

A