A Hantai, Klee és más absztrakciók című tárlat a 100 évvel ezelőtt született, 1948-tól Franciaországban élt magyar festőművész, Hantai Simon munkássága előtt tiszteleg. A kiállítás a közvetlenül az 1948-as emigrációja után festett műveit mutatja be, a művésznek azt a korszakát, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait és képviselőit tanulmányozta, Paul Kleetől kezdve egészen Jackson Pollockig. A Szépművészeti Múzeum kamarakiállításán Hantai festményei mellett az ihletet nyújtó művészek néhány képe is szerepel.

A 100 évvel ezelőtt, 1922. december 7-én Bia községben született Hantai Simon az egyik legismertebb és legelismertebb magyar művész. 1948-ban elhagyta Magyarországot, és meg sem állt Franciaországig, ahol élete végéig (2008. szeptember 12.) élt, sőt világhírűvé is itt vált, mint a modern absztrakt festészet kiválósága. Ő tartja a csúcsot is: magyar vagy magyar származású művész munkájáért olyan magas összeget, mint az övéért, még nem fizettek aukción. Az 1960-ban keletkezett, m.a.4 (Mariale) című képéért 4 432 500 eurót fizettek, ami másfél milliárd forintot jelent. 

A Hantai Simon mintegy hatvan művét bemutató kiállítás a festő eddig jórészt ismeretlen arcát mutatja be, elsősorban a modernista képeire összpontosít, melyek egy részét eddig nem láthatták a hazai múzeumlátogatók. 

A Hantai Simon mintegy hatvan művét bemutató kiállítás a festő eddig jórészt ismeretlen arcát mutatja be, elsősorban a modernista képeire összpontosít, melyek egy részét eddig nem láthatták a hazai múzeumlátogatók. 

A kiállítási anyagban szerepel az a nyolc darab kis méretű festmény is, amiket maga a művész hagyott a Szépművészeti Múzeumra, végakarata szerint a családja 2016-ban ajándékozta ezeket a kulturális intézménynek. Ezek a képek 1950 után születtek, a kiállítási anyag pedig az ezt megelőző időszakot érinti elsősorban, így ezen képek előzményeit is, ha úgy tetszik. 

Hantai és felesége 1948 őszén érkezett a francia fővárosba, ahol egyfelől letelepedett, másfelől pedig művészileg kiteljesedett. 1941-től az emigrálásáig a Magyar Képzőművészeti Akadémián tanult, és az ott szerzett tudás- és élményanyagot Párizsban dolgozta fel és összegezte magában, miközben a modernizmus legfontosabb irányzatait és alkotóit tanulmányozta. A legfőbb inspirációs forrása Paul Klee volt, de nagyban hatott rá Joan Miró és Pablo Picasso is meg az amerikai absztrakt alkotók olyan nagy alakjai, mint Jackson Pollock, Sam Francis és Robert Motherwell. E képzőművészektől is láthatunk a kiállításon inspirációs forrásul szolgált képeket, ami azért is érdekes, mert azok összevethetők a végül elkészült Hantai-festményekkel. 

Hantai Simon és a már említett festők modernista, absztrakt munkái tipikusan azok a festmények, amiktől a képzőművészet, a festészet rajongóinak egy részét kiveri a víz, mert csak krikszkrakszokat látnak, színeket, formákat, és semmi megfoghatót, ráadásul pont Hantai esetében szinte minden ilyen kép azt a címet kapta, hogy Festmény vagy azt, hogy Cím nélkül. De ezekhez a képekhez máshogy érdemes közelíteni, mint például egy Michelangelóhoz, mert ha más az alkotói hozzáállás, akkor a befogadóinak is másnak kell lennie. A Szépművészeti kamaratárlata viszont segít a képek megfejtésében vagy legalábbis viszonylagos megértésében, köszönhetően a kiállítás kurátora, Geskó Judit és munkatársai magyarázó szövegeinek. 

Címkék