Nyíri Szása és Molnár Attila 1990 óta dolgoznak együtt, ez alatt a néhány évtized alatt minden törekvésük afelé tartott, hogy ne csak sztenderdek szerint foglalkozzanak a vendéglátással, hanem maradandó gasztronómiai élményt nyújtsanak vendégeiknek. Az Arany Kaviár elegáns fine dining vonala az Ostrom utcában 32 éve megrendíthetetlen, a MoszkvaTéЯ pedig állandó helyet kapott a Fő utcában. A pelmenyi és a kijevi csirkemell most is verhetetlen!

Pop-upból fix étteremmé vált a MoszkvaTéЯ, ez pedig szuper hír mindazoknak, akik kedvelik az orosz, az ukrán, a grúz konyhát. Nem igazán tobzódunk keletszláv éttermekben, pedig változatos, izgalmas a gasztronómiájuk, nagyon sok olyan fogással, amire mi is rezonálunk. A cékla használata, a sok töltött tészta, a savanyított zöldségek, a tejföl jelenléte mind-mind hozzánk szólnak, melegséggel töltik el a szívünket. Elképzelni sem tudunk jobb gyógyírt a meghűlésre, a gyengélkedésre (vagy akár a kínzó másnapra), mint egy tartalmas leves, erre pedig tökéletes mind a borscs, mind a szoljanka.

Amikor a Belvárosi Piacon először megjelent a MoszkvaTéЯ, akkor sokan összeszaladtak örömükben, hogy az imádott szláv konyhaművészet néhány emblematikus fogása elérhetővé vált. Sok tervezés után pedig a valódi új” MoszkvaTéЯ-időszámítás 2022 novemberében kezdődhetett meg, amikor már biztossá vált, hogy itt, a Fő utcában is szükség van értő és gondoskodó gasztronómiájukra, fix formában, nem tünékenyen.

A vendégtér egyszerre otthonos és fine bisztrós, a kandalló is hozzátesz a hangulathoz. Kellemes zenék szólnak, fiatal és mosolygós a csapat, a konyhán pedig 

a legszuperebb klasszikusok készülnek, mint például az ország legjobb kijevi csirkéje vagy az eredeti marha-Sztroganov. Ezenfelül elindult az ünnepi asztal nevű ajánlatuk, ami a sharing koncepción alapul, és elhoz olyan fogásokat is, amikkel eddig nem találkozhattunk náluk.

a legszuperebb klasszikusok készülnek, mint például az ország legjobb kijevi csirkéje vagy az eredeti marha-Sztroganov. Ezenfelül elindult az ünnepi asztal nevű ajánlatuk, ami a sharing koncepción alapul, és elhoz olyan fogásokat is, amikkel eddig nem találkozhattunk náluk.

Lényeges, hogy a finomságok egyszerre kerüljenek az asztalra, nekünk csak az a dolgunk, hogy legalább ketten legyünk a lakomára. Ha ezzel a lehetőséggel élnénk, előre kell jelezni az étteremnek, hogy hányan üljük majd körbe az asztalt.

A melegen füstölt tokhal diós zellersalátával, a füstölt lazac céklasalátával, a pácolt hering vajas burgonyával a halas vonal szuper képviselői, de elfér mellettük a sajttal és tejföllel besütött vargányajulienne is, mint masszívabb, zsírosabb falat. A hússal töltött pelmenyi élményszerű és kikezdhetetlen náluk, de lett egy új kedvencünk is, a húsos piráski. Pihe-puha tésztafelhőben várja a húsos töltelék, hogy elérjünk hozzá és nagyvonalúan tejfölbe mártsuk.

Az ünnepi asztalra felkerülhetnek a tradicionális levesek, főételnek pedig a Sztroganov hajdinával vagy a lazac lazackaviárral és cári rizzsel. Ezt a sort zárja a mézes medovik desszert, amihez frissítésként gyümölcssörbetet tálalnak. Nincs orosz étkezés pezsgő nélkül, de arra is van lehetőségünk, hogy a hidegebb napokon szamovárban készült teát szürcsöljünk.

Örülünk, hogy újra állandó főhadiszállást kapott a MoszkvaTéЯ, és az ünnepi asztalon felül várjuk az esetleges blinis reggeliket is!

Címkék

Elérhetőségek

MoszkvaTéЯ 1011 Budapest, Fő utca 30. Facebook-oldal Weboldal