Az év vége felé már mindannyian egyre kimerültebbek vagyunk, és szükségünk van a feltöltődésre, mind mentálisan, mind fizikailag. Ezért számos eseményt tartogat nektek a programajánló listánk, kiállításoktól kezdve a karácsonyi vásárokon át egészen a karácsonyi ronda pulcsis futásig! Ha a kortárs kultúrára rég fordítottatok időt az utóbbi időben, akkor javasoljuk nektek Márfi Márk szakdolgozatából készült önadaptációját, a Telik – egy óra az életedből című monodrámát. A Zsidó Művészeti Napok szervezésében irodalmi "kocsmázhattok" Závada Péterrel, ahol betekintést kaphattok magába az alkotási folyamatba. Olyan izgalmak is várhatók a következő napokban, mint a Feminista Fesztivál az Aurórában vagy a Be Massive Horizon Party és adománygyűjtés a Városligeti Műjégpályán. Ebben a zimankós időben egyik napra beiktathatjátok a Body Worlds-kiállítást is, mivel nagyon érdekesen tájékoztat bennünket a tárlat az anatómiáról, a fiziológiáról és az egészségről egyaránt.

December 8., csütörtök

Szerintem Betlehem – válogatás a témában kiírt alkotópályázatból

A Deák17 Galéria és a Bethlehem Peace Center által meghirdetett pályázat és kiállítás célja, hogy közös gondolkodásra hívjon arról, mit is jelent számunkra ma Betlehem. Betlehem elsősorban természetesen a karácsonyról szól. Jézus születésének helyszíne, a betlehemi barlangistálló szimbolikus hely, egy kultikus pillanat díszlete.

Azonban Betlehem korántsem csak a karácsonyról szól: máig létező hely, egy multikulturális, élő város, ahol ókori romoktól kezdve, középkori keresztény templomokon és muszlim mecseteken át, hatalmas határzáró betonfalakig és híres, Banksy által festett street art alkotásokig sok minden található. A Szerintem Betlehem a témában kiírt pályázatokból válogatott kiállítás, melyet december közepéig nézhetünk meg a Deák17 Galériában.

További infók 

Benczúr Emese, Kiss Tibor: Home Sweet Home – kiállítás és vásár

Könnyed házibuli hangulat fogad november végétől december közepéig a Virág Benedek Ház emeleti kiállítótereiben. Benczúr Emese és Kiss Tibor helyspecifikus installációja az otthon és a kulturális közösségi terek között teremt valószerűtlenül felcserélhető szituációt Filip és a Népbolt támogatásával. A kiállítás hétköznapi helyzeteket értelmez újra hétköznapi tárgyakkal és szimbólumokkal, melyekben ott bujkál valami reményteli szokatlanság.

December 10-én 11 órától vásáron is részt vehetünk, ahol az alkotók a kiállított tárgyak között kalauzolnak, miközben mi karácsonyi ajándékot vadászunk a fa alá.

További infók 

December 9., péntek

DLRM, The California Nightmares, TPSRPRT: The Maze of Revelation

Az elmúlt év legnagyobb részét új lemezének munkálataival töltötte a DLRM, így ritkán nyílt lehetőség látni őket. Ősz elején lemezbemutatóval érkeztek, decemberben pedig megint bulizhatunk egyet velük. Az új albumról is biztosan felcsendülnek számok, amelyek az elkalandozásokról, túlvilági alakokról és átjárók kereséséről szólnak.

Az estét a zajos punkbulikról híres The California Nightmares és az experimental noise rock budapesti nagykövetei, a TPSRPRT nyitja meg 19 órakor.

További infók 

Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál

Szaloncukor, bejgli, mézeskalács, forralt tea? – mindezeket mentes verzióban találjuk meg december második hétvégéjén a RAM-ban, a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiválon. Több mint 50 kiállító hozza el a glutén-, cukor-, laktózmentes, vegán, natúr és bio élelmiszereit, natúrkozmetikumait, és egyéb zero waste cuccokat. A kétnapos eseményre a vásárlás mellett szakmai segítséggel és workshopokkal készültek a szervezők, hogy mi magunk is elkészíthessük a mentes ünnepi finomságokat.  

További infók 

Be Massive Horizon Party és adománygyűjtés

Karácsonyra és a téli szezonra hangolódhatunk a Be Massive soron következő eseményén, december 9-én a Városligeti Műjégpályán. Érdemes megfenni a korcsolyákat erre az alkalomra, ellátogatni a történelmi műemlékek között lévő pályára, a többit pedig a szuper dj-kre hagyni: a hangulatról Metha, Dubecticut, Lenny lenoks és Robert Makai fognak gondoskodni.

A bulizás mellett a szervezők azonban jótékonyságra is gondoltak: 9-én veszi kezdetét ugyanis a szokásos év végi adománygyűjtésük, amivel a Bethesda Gyermekkórházat segítik. December 30-ig küldhetjük adományainkat, amivel akár ingyenes belépőt is nyerhetünk a Be Massive jövő évi eseményeire.

További infók 

Shakespeare: Szeget szeggel – bemutató

Bécs városa az erkölcsi romlás útjára lépett. Virágzik az alvilág, szaporodnak a bordélyházak, terjed a korrupció és a prostitúció. Vannak ugyan szigorú törvények, de se nem alkalmazzák, se nem tartják be őket. Az uralkodó tehetetlen, úgy dönt, egy időre átengedi a hatalmat egy tiszta erkölcsű, nemes lelkű férfiúnak, hogy állítsa ő helyre a morális rendet.

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátéka nagy politikai játszmával, őrült vágyakkal, balfácánokkal és sok-sok szerelemmel. Rudolf Péter rendezésében december 9-étől Vígszínházban láthatjuk az előadást.

További infók 

December 10., szombat

Kiscelli Advent

December 10-én karácsonyi hangulattal telik meg a Kiscelli Kastély is: meleg italokkal, ünnepi fényekkel, zenével, gyerekprogramokkal és tárlatvezetésekkel készülnek a szervezők.

A nap folyamán a Templomtérben, Mácsai István képzőművész új, időszaki kiállítását tekinthetjük meg, az emeleten a Fővárosi Képtár gyűjteményeinek XIX. századi anyagából pop up válogatás lesz látható, a föld alatti Sziklapincében pedig a fővárosi kutyatartás kultúrtörténetéről szóló tárlat várja a kétlábú és négylábú látogatókat. Mindeközben a Kiscelli Nyomdában egyedi nyomatokat készíthetünk, a Szoborcsarnokban pedig saját mintás karácsonyi csomagolópapírokat díszítünk. Nem maradhat el a Kiscelli Múzeum több évszázados múltját feltáró, rejtett zugokat bejáró épületvezetés sem, mely során a lezárt, sötét, tereket is körbejárhatjuk.

További infók 

A diótörő – Reggeli és balett

Az adventi időszakban indul a londoni Covent Garden 2022/23-as operaévadának A diótörő című előadása, melyet a zenei tematikájú Aria Hotel Budapest mozitermében december 10-től hétvégenként, karácsonykor és december utolsó napjaiban mi is megnézhetünk. A közvetítések alkalmával színházi látcső nélkül, közelről élvezhetjük az előadásokat. Sir Peter Wright a The Royal Ballet számára koreografált közönségkedvence Julia Trevelyan Oman csodálatos, korhű díszleteivel és jelmezeivel a klasszikus balettmű egyik leghagyományosabb, legpazarabb feldolgozása. 
 
Az előadás előtt karácsonyi reggelire invitálnak minket az Aria Hotel éttermébe, a Café Lisztbe, ahol az előadásra megváltott jegy mellé egy pohár pezsgő, finom forró ital vagy gyümölcslé is dukál. Emellett a meghitt, ünnepi melegséget sugárzó környezetben pazar villásreggeliben is részünk lehet, ehetünk eggs benedictet, tojásételeket, lazacot, péksüteményeket, felvágott- és sajtválogatást, friss gyümölcsöket, zöldségeket a bőséges büféből vagy az a la carte menüről.

A vetítés 11:00 órakor kezdődik, előtte 7:00 és 11:00 óra között lehet reggelizni. A Mozijegy ára 5500 Ft, ami tartalmaz egy pohár pezsgőt, forró italt vagy üdítőt. (x)
 
További infók 

7. Karácsonyi Ronda Pulcsis Futás

Elő a ronda pulcsikat a szekrényből! Az idei lesz a hetedik alkalom, hogy a leggiccsesebb felsőnket magunkra öltve futhatunk a jótékonyság jegyében a Városligetben. Adományozhatunk téli, meleg gyerekruhákat illetve tartós élelmiszereket, amelyek a Wesley János Óvoda, Általános Iskola rászoruló gyerekei fognak megkapni. A táv 2 kör, 4 km, amit megtehetünk futva vagy sétálva.

További infók 

SHUK SHUK Design Fair and Workshop – Christmas Edition

Idén két alkalommal vár bennünket az adventi időszakban a SHUK SHUK design vásár. 10-én és 17-én a Lumen kávézó nagytermét piaci hangulat tölti meg, mi pedig csemegézhetünk a hazai tervezők, képzőművészek, designerek termékei közül. A vásár mellett kipróbálhatjuk a kreativitásunkat, és elsajátíthatjuk a szőnyegkészítés titkait a Teo Studio tart workshopján

További infók

December 11., vasárnap

Márfi Márk: TELIK – egy óra az életedből

„Három kilométeres körzetben egy árva lélek sincs. Hétvége nincs. Ünnepnap nincs. Nyaralás nincs. Munka van. Munka van. Munka van. Egyébként minden van. Autók, motorok, traktorok, hótoló télre és öntözőrendszer nyárra. Valahogy realitás nincs.” – olvashatjuk Márfi Márk dolgozatában.

A fiatal színész 2020-ban végzett az SZFE-n, diplomamunkáját ugyanebben az évben, a tavaszi karantén alatt írta meg a családi pulykafarmon, Vas megyében. Ez a tény azért említésre méltó, mert a szakdolgozatból készült önadaptációt, a Telik – egy óra az életedből című monodrámát 2021 augusztusának végén, a Lóvasút Kulturális és Rendezvénytérben be is mutatták, Tóth Péter rendezésében.

Már ez az egyáltalán nem bevett gyakorlat is felkeltheti az érdeklődésünket, de az előadás azóta számos színházi fesztiválra meghívást kapott országszerte és Bécsben is, a szakma figyelmét is kivívva. Idén december 11-én nézhetjük meg a krimirészletekkel tarkított szubjektív családtörténetet, szokatlan színházi környezetben, a Lóvasút rendezvénytermében.

További infók 

Vegan Sunday Christmas Market 2022

December 11-én minden egészséges hozzávalót beszerezhetünk a karácsonyi sütés-főzéshez, de ajándékokat is találhatunk a szeretteinknek a Vegan Sunday Christmas Marketen, a Westend Tetőkertjén. Lesznek finom ételek, karácsonyi desszertek és édességek, kézműves termékek, házilag készített szappanok és ékszerek, természetesen minden szigorúan vegánul, hogy az állatoknak is kellemes legyen a karácsony. 

A vásározás mellett érdemes a további programokat is figyelni, ugyanis egész nap tartó szakmai beszélgetésekbe hallgathatunk bele, de workshopokon is részt vehetünk, ahol különböző vegán finomságokat készíthetünk majd el.     

További infók 

Irodalmi kocsmázás Závada Péterrel

Zsidó Művészeti Napok szervezésében folytatódik az irodalmi kocsmázás, melynek következő állomásán Závada Péterrel Oláh Andrea beszélget a Mazel Tov kistermében.

A beszélgetés fő íve nem egy frissen megjelent kötet bemutatására épül, hanem az alkotási folyamatba kaphatunk betekintést. Megtudhatjuk például, hogy a szerző egy-egy regénye, novellája, esszéje milyen inspirációk hatására született, szüksége van-e egy képzeletbeli világ megteremtésére ahhoz, hogy alkotni tudjon, és könnyedén jár-kel-e a valóság és a fikció között.

További infók 

Widowspeak (US), Camille Camille (B)

December 11-én egy Brooklynból érkező indie fuvallat tölti majd meg a Dürer Kistermét, ugyanis ott játszik majd a 2010-es évek egyik legjobb dream pop és shoegaze zenekara, az amerikai Widowspeak. ⁣⁣Új lemezük hazai porondon való bemutatásához a belga énekes-dalszerző, Camille Camille készíti majd elő a terepet.  

További infók 

December 12., hétfő

Feminista Fesztivál az Aurórában

A szexizmus nőgyűlölet, nők jogai emberi jogok, a félrenézés tagadás, a zaklatás nem szerelem, a nem az nem. Ezekből az állításokból kiindulva szerveznek egy héten át tartó feminista fesztivált az Aurórában, amelyen december 12-étől kezdődően vehetünk részt.

Az esemény célja az edukatív szándékok mellett az, hogy lehetőséget biztosítson a találkozásra, különböző nézőpontok megvitatására és persze az sem mellékes, hogy eközben mind – fiúk, lányok, férfiak és nők – jól szórakozunk. Készülhetünk kreatív programokra, részt vehetünk például rajzszakkörönnyelvújító műhelyen, de nem maradnak el az előadások, beszélgetések és a jó bulik sem.

További infók 

Mássalhangzó: Kepes András

Mássalhangzó egy kulturális beszélgetéssorozat Gréczy Zsolt vezetésében, melyben minden hónapban kiemelkedő kulturális szereplőkkel indul meg egy beszélgetésfolyam a világlátásukról, művészetükről. Decemberben Kepes András, író, televíziós műsorszerkesztő, újságíró lesz a meghívott vendég a B32-ben.
 
További infók 

December 13., kedd

Fekete Ádám: Moby Dick, vagy a fehér bálna

Fekete Ádám író, rendező és színész legújabb bemutatóját láthatjuk december 13-ánMoby Dick, vagy a fehér bálna címen. Ez a harmadik rendezése a Trafó nagyszínpadán. Eddig saját darabjait rendezte, most egy nagy amerikai klasszikushoz nyúl, gyermekkora kedvenc olvasmányához, amelyet így jellemez: regény a férfilélek pokolra-szállásáról. A játszók mind rendezők, írók, színészek, zenészek, a magyar színházi élet számos területéről, és azon túlról:  Fehér Balázs Benő, Laboda Kornél, Egger Géza, Czukor Balázs, Zsótér Sándor, Sipos Balázs, Kiss Rajmund, Fekete Ádám.

További infók 

PANO és MADHOUSE Chef vacsora

Az év utolsó chef vacsorájára kerül sor december 13-án a MADHOUSE-ban, és ennek természetesen meg is adják a módját. A PANO pékségből érkeznek a pékek, akikkel a chef megosztja a konyhát. Ha nem csak enni-inni szeretnénk, de kíváncsiak vagyunk a vadkovásszal készült kenyér rejtelmeire, akkor is érdemes a MADHOUSE-ba látogatnunk, az esemény célja ugyanis, hogy bátran kérdezgessük az ételek készítőit.

További infók

December 14., szerda

Body Worlds

Az Etele Plaza harmadik emeletén az emberi test világába kalauzol el bennünket a november közepétől februárig látogatható Body Worlds. A kiállítás az anatómiáról, fiziológiáról és egészségről tájékoztat bennünket mindezt az egyedi plasztinációs eljárás révén megőrzött valódi emberi testeken keresztül.

A kiállításon betekintést nyerünk az emberi test szerkezetébe, de azt is megtudhatjuk, hogy hogyan hatnak egymásra a funkcionális rendszerek és szervek. Ezek mellett láthatjuk a betegségek és szenvedélybetegségek hosszú távú hatását, és a mesterséges térd- vagy csípőízületek mechanikáját, implantátumok elhelyezkedését. A Body Worlds egyik nem titkolt szándéka felhívni a figyelmet a tudatos élet fontosságára, arra, hogy figyelmet fordítsunk egészségünkre, felismerjük fizikai képességeinket, korlátainkat, és elgondolkodjunk azon, mit jelent embernek lenni.  

További infók 

Családi est az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör karácsonyán idén is egy családi esten vehetünk részt, december 14-én. Születésének 100. évfordulóján nagyszabású kiállítással emlékezik Mácsai István festőművészre a Kiscelli Múzeum. Ebből az alkalomból a Társaskörben a két fia, Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész, különleges programmal vár bennünket. Színpadi beszélgetésük nemcsak édesapjukat és az ő művészetét állítja középpontba, hanem lesz bőven szó benne történelemről, bánatról, örömről és persze humorról. Mindez pedig a festő hagyatékában fönnmaradt, soha nem hallott naplószövegekkel, fotókkal és filmekkel illusztrálva.  

További infók 

Címkék