Szuper kávézó nyílt Verőcén, a Gorka Géza Kerámiamúzeum szomszédságában, ahol a keramikus egykori kemencéje mellett falatozhatunk. A Zsengélő Café közel hozza azt a nyitott, barátságos és a csodás természeti értékekkel harmóniát alkotó légkört, amit annyira szeretünk a Dunakanyarban. Ha pedig kirándulás előtt vagy után gyűjtenénk egy kis pluszerőt, finom sörökkel, jó kávékkal, helyi péksütivel és meleg falatokkal várnak bennünket már korán reggeltől.

A Dunakanyar télen-nyáron csodás, és ebben nagy része van az ott élőknek, elsősorban a helyieknek és a városból kiköltöző művészeknek, értelmiségieknek. Így volt ez már a 20-as években is, amikor Gorka Géza, a múlt század egyik legjelentősebb kerámiaművésze Verőcére költözött. A keramikus egykori háza jelenleg múzeum, amit a jobb idő beköszöntével hétvégenként előzetes bejelentkezés nélkül is látogathatunk. Érdemes is így tennünk, hiszen az épület csodás kertje, a kis utcákat körüllengő nyugalom és a Gorka (Focht) művészcsalád három generációjának munkásságát bemutató gyűjtemény olyan életformához kötődnek, amellyel könnyű azonosulni. A helyszínhez amúgy sem nehéz eljutni, hiszen erre visz az egyik turistajelzés, és a vonatállomástól is megközelíthetjük egy rövid sétával.

A múzeum kertjében nyílt Zsengélő szervesen kapcsolódik ehhez a mindannyiunk számára szerethető szellemi örökséghez, ez pedig annak is köszönhető, hogy a tulajdonosok, Ferencz Zoltán Zénó és Szabó László éppen olyan, a nagyváros helyett zöldebb környezetet, közvetlenebb emberi kapcsolatokat kereső, családjukkal régóta itt élő környékbeliek, mint egykor Gorka is lehetett.

A Zsengélő abban az épületben kapott helyet, amit a művész a kerámiái égetésére használt. A két tulajdonos pedig meglátta a menőséget a korábbi funkcióban, nem tekintette akadálynak a meglévő adottságokat. Saját kezűleg láttak neki a felújításnak, árkot ástak, burkoltak, sőt a berendezés bútorait is maguk pofozták ki, az eredmény pedig magáért beszél. A tér uralkodó elemei a retró tévéből kialakított akvárium aranyhalakkal, illetve a Gorkától megmaradt jókora kemence, a régi ablakok mögött pedig festménynek tűnik a takaros település képe, míg az épület körüli hatalmas kert asztalai és székei nyári beszélgetések emlékét őrzik. A hely neve is utalás, a zsengélés a kerámiaégetés folyamatának egyik lépése.

Péntek délután érkezünk, állandó a pörgés. A kávézó már egy éve nyitva van, így volt ideje kialakulni a törzsközönségnek is, van, aki Tahiból vagy Surányból jár át a Zsengélőbe. Pont annyira barátságosak velünk, hogy nem érezzük magunkat sem egzotikus idegennek, akivel mindenki beszélni akar, sem fáradt lován a kocsma elé poroszkáló seriffnek, akit szúrós szemmel méregetnek bentről a cowboyok. A tulajdonosoknak már kezdettől fogva célja volt megmutatni és összefogni a környéken összpontosuló energiákat, így a kávézó rengetegféle ingyenes programnak ad otthont, irodalmi estek, könyvbemutatók, zenei, színházi és gyerekprogramok, kiállítások váltják egymást, érdemes őket a Facebookon is követni.

Egy ilyen, egyedi hangulatú helyre akkor is beülnénk, ha száraz kenyeret szolgálnának fel csapvízzel, de szerencsére a Zsengélőben ennél jóval igényesebb a menü. Már reggel 8-tól nyitva vannak, és pont abban a két dologban a legerősebbek, amire kirándulás előtt szükségünk van: szuper a kávé és jó a sör. Előbbi a Budapest Kávé, Roastopus és a Casino Mocca pörkölőjéből érkezik, utóbbi pedig kisüzemi vagy kézművesfőzdékből.

Arra is figyeltek, hogy amit lehet, a környékről szerezzenek be. A csészéket és az alátéteket helyi művész készítette, de a szörpök, a sütemények, a zöldség és a méz is a közelből érkeznek. Mi a cappuccinóhoz (690 Ft) fahéjas csigát (690 Ft) toltunk, ez néhány utcányira készül, és jó gazdag töltelékben, úgyhogy tökéletes, ha túra előtt szeretnénk feltankolni.

A helyen viszonylag egyszerű, de laktató és egészségesebb fogások vannak, nem hatalmas, de kielégítő adagokat kapunk, vannak vegán ételek és laktózmentes italok is. Mi a tulajdonosok erdélyi barátjától származó különlegesen fűszerezett kolbászkát, a csomborkát (1590 Ft) kóstoltuk, amihez saláta, kovászos kenyér és nagyon finom mustár tartozik, de paninik is vannak, amik közül a kéksajtosat próbáltuk (1590 Ft). A hozzánk hasonló sajtimádóknak fog igazán bejönni, mert elég erős az íze.

A Dunakanyarban mindig van mit csinálni, érdemes lehet télen is kiszakadni egy kicsit a városi pörgésből és kirándulni egy jót, nyáron pedig annyi programlehetőség van, hogy szinte nem is lehet kikerülni Verőcét és környékét. A Zsengélő szuperül illeszkedik ebbe a környezetbe, túraindításhoz és kirándulás utáni pihenéshez is remek, sőt, egy rövidebb séta után a programok miatt is megéri beugrani ide.

Címkék

Elérhetőségek

Zsengélő Café 2621 Verőce, Szamos utca 22. Facebook-oldal Weboldal