A Hármashatár-hegy déli oldalát az egykori reptér felől közelíthetjük meg, amelynek hatalmas zöldterülete kocogásra, sárkányeregetésre, kutyasétáltatásra és megannyi más szabadidős tevékenységre is alkalmas. Változatos minitúrában lehet része annak, aki innen felmászik a Vörös-kővár tetejére a híres főemlőskutatóról és természetvédőről, Jane Goodallról elnevezett tanösvényen.

A környék és a 2018 áprilisában átadott tanösvény főszereplője a fokozottan védett kaszpi haragossikló, Magyarország legnagyobb testű kígyója, melynek hossza a két métert is elérheti. Annak ellenére, hogy valóban haragosan tud harapdálni, emberre ártalmatlan, ugyanis nincsenek méregfogai. Hazánk egyik legveszélyeztetettebb hüllőfaja, élőhelyvédelmi programja régóta zajlik, elsősorban a Buda környéki területeken, köztük itt, Pesthidegkúton, a Vörös-kővár környékén. Öt példányt még rádió-nyomkövetővel is elláttak 2016-ban, hogy pontosabb képet kapjanak életmódjukról – az egyiket Jane-nek keresztelték Jane Goodall után, aki közreműködött a szabadon engedésében. Mikor ugyanis a neves főemlőskutató és természetvédő 2016-ban itt járt, felfigyelt a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Haragossikló-védelmi programjára, és az ügy mellé állt.

Később nem kis tétje lett a programnak, ugyanis felmerült, hogy a Magyarországra tervezett 2024-es olimpia hegyikerékpárszámát a vitorlázórepülő-téren és környezetében rendeznék meg. Ebből szerencsére nem lett semmi, és azóta a tanösvény is megépült, nyomatékosan felhívva a figyelmet a hely értékeire.

Az egész tanösvény csupán 6 táblából áll, és átlagos kondival 15-20 perc alatt bejárható (kis emelkedőt tartogat azért), viszont a terep különösen változatos – sok tanösvényen jártunk már, de ez tényleg az izgalmasabbak közé tartozik. Az út a Kővári út és az Arad utca kereszteződésében, a sorompótól indul, a hármashatár-hegyi repülőtér hatalmas zöld placcának nyugati sarkából, ahol már a villanyoszlopon is felbukkan a magyar turistajelzések között ismeretlen, női fejet formázó embléma. Ez nem más, mint Jane Goodall copfos profilja. Kövessük a fejet, mert a hegytetőn összevissza kanyarognak a kisebb ösvények, és bár eltévedni nehéz, letérni könnyű az ösvényről, melynek táblái érdekes információkat tartogatnak.

A túraút a Vörös-kővár nevű tetőre visz, ami 1978 óta védett terület, ezért is kerülte el szerencsésen a beépítést. Dolomit, mészkő és hárshegyi homokkő alkotja a hegyet, utóbbinak köszönhető a jellegzetes, névadó vörös szín.

A vörös talajból kibukkanó sziklák, a hegybe mélyített kráterek (az egykori bányászat nyomai) miatt kicsit olyan a környék, mintha a Marson járnánk. Persze a növényzet, a bokorerdők, az alacsony cserjék ezt ellensúlyozzák, és inkább mediterrán jelleget kölcsönöznek a tájnak. Ezen a savanyú homokkővel, kvarckavicsokkal borított, rendkívül száraz helyen különleges élőhelyeket, ritka fajokat fedezhetünk fel, a sárga cseh tyúktaréjt, az érdes-szőrös, vajszínű atracélt (egyedül itt él az országban!), valamint további hüllőket, apró pannongyíkot, erdei siklót, a közhiedelemmel ellentétben ritka rágcsálónknak számító ürgét és az ékfoltos ugrópókot.

Az úton felfelé meg-megállunk csodálni a panorámát a reptérre, a környező hegyekre, dombokra. Nyáron – kizöldülve, kivirágozva – sokkal szebb látványt nyújt a kirándulóhely, de szombati ottjártunkkor a csekély számú kirándulót is nagyra értékeltük. Egyes mélyedésekben – ahova mintha becsapódott volna egy meteor – tűzrakóhelyeket is kialakítottak. Az ösvény végén a hármashatárhegyi siklóernyősök startpontján találjuk magunkat, ahol sokan piknikeznek, szemlélik kényelmesen elnyújtózva az extrém sportolókat vagy csak simán sütkéreznek a tavaszi napsütésben.

Visszafelé ajánlunk egy kis kerülőt át a réten, balra kanyarodva a Vöröskővár út felé. A mezőn már alig jártak szombat délelőtt, és a Vöröskővár út szélén az egykori bányászat legnagyobb emlékét is szemrevételezhetjük, egy vöröslő, tágas hasadékot. Ha a felszállópályától jobbra indulunk el, az Oroszlán-szikla, a Kecske-hegy, az Árpád-kilátó felé folytathatjuk az utunkat, de persze célba vehetjük a Hármashatár-hegy tetejét, a Guckler Károly-kilátót is.

Címkék