Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 149 évvel ezelőtt ezen a napon, vagyis 1873. november 17-én egyesült, és ezzel megszületett az ország fővárosa: Budapest.

„Budapest, Budapest, te csodás! / Te vagy nékem a szívdobogás. / Sehol nincs a világon olyan szép város / és ilyen rügyfakadás!” – énekelte Rátonyi Róbert Fényes Szabolcs méltán népszerű, a fővárost messzemenően éltető és piedesztálra emelő dalában, aminek szövegét ketten (Szécsén Mihály és Pártos Jenő) írták. Csak osztozni tudunk a lelkesedésükben, pláne ma, Budapest születésnapján. A három város (Pest, Buda, Óbuda) és a Margitsziget egyesítése együtt járt a Buda-Pest Tanácsa megalakulásával is, és ez a testület választotta meg Budapest első polgármesterét, Ráth Károlyt. Mindez egy régóta érő folyamat betetőzése volt, az új város pedig szédítő fejlődésnek indult, és hamar európai színvonalú világváros lett belőle. 

Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, sok mindent megért a város és annak lakói, kaptunk hideget és meleget, értek bennünket tragédiák és pozitív dolgok is. Budapest egy nagyon jó fekvésű, gyönyörű város, ezzel senki sem száll vitába, amikor ideérkezik, sőt inkább elhatározza, hogy ide biztosan vissza fog még jönni egyszer, de ha lehet, inkább többször. Mert a magyar főváros tipikusan olyan város, amibe csak beleszeretni lehet. Velünk legalábbis ez történt, sőt történik minden egyes nap, pláne az olyan jeles napokon, mint ez a mai is. Isten éltessen, Budapest!

Címkék