Október 19-én nyitott meg – az idei Fotóhónap részeként – és november 27-ig nézhető meg a világhírű, magyar származású fotóművész, André Kertész sosem látott képeiből álló kiállítás a Mai Manó Ház könyvesboltjában (PaperLab Galéria). A fotók Zsilák György magángyűjteményének darabjai, csupa olyan fotó, amit Kertész a zsonglőrről és társulatáról készített New Yorkban, majd neki is adta a képeket. Ezeket láthatjuk a Mai Manó Ház kiállításán.

Zsilák György egy artistalegenda, a magyar cirkuszművészet jeles alakja, aki 1964-ben érkezett meg Amerikába, hogy artistamutatványokkal kápráztassa el az ottani közönséget is. Egy ottani neves cirkuszos cég szerződtette Zsilák Györgyöt és még néhány artistát, hogy részt vegyenek az európai turnéjukon, majd, mivel nagyon elégedettek voltak velük, kivitték őket Amerikába is – a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat engedélyével. A magyarok hat évet töltöttek el az USA-ban, és ez idő alatt, 1969-ben találkozott össze a világhírű fotós meg a népszerű artista egy New York-i utcán.  

André Kertész egy hetet töltött együtt Zsilák Györggyel és társulatával, akik éppen akkor New Yorkban vendégszerepeltek. Kertész 40 évvel korábban, Párizsban egyszer már fotózott artistákat, és az akkor készült képeit meg is mutatta New Yorkban Zsilák Györgynek, másolatokat is adott neki ajándékba. Aztán ezen az egy héten – egy külön belépővel – ő is ugyanúgy bejárt a cirkuszba, mint a társulati tagok. Zsilák György szerint Kertész

úgy járt be a próbáinkra, mintha a munkahelye lenne, de a cirkuszon kívül is sok időt töltöttünk együtt.

úgy járt be a próbáinkra, mintha a munkahelye lenne, de a cirkuszon kívül is sok időt töltöttünk együtt.

Kertész nemcsak mindennap bejárt a próbákra, de azon kívül is szívesen találkozott a társulati tagokkal, Zsilák Györggyel össze is barátkoztak. A zsonglőrt és későbbi feleségét, Zsuzsannát, aki szintén a társulat tagja volt, meghívta a Museum of Modern Artba. Ott is fényképezte őket, majd pár nappal később nekik adta az előhívott felvételeket a cirkuszos fotókkal együtt. 

Az ingyenesen megtekinthető kiállítás a Mai Manó Ház könyvesboltjában, a PaperLab Galériában található. Befelé vagy lefelé menet érdemes benézni. A 12 kiállított kép közül kettő az 1926-os párizsi sorozat része, a többi kép viszont az 1969-es New York-i sorozatból való, az egyik fele a próbákon, a másik pedig a MoMA-s kiránduláson készült. Izgalmas az a képeslap is, amit szintén 1969-ben Kertész írt Zsiláknak, fedőlapján egy híres Kertész-fotóval, a hátsó részén pedig a világhírű fotográfus kézírásával. 

Címkék