Bár egyre hűvösebb az idő, kimozdulni még mindig ér, főleg, ha izgalmasabbnál izgalmasabb események csalogatnak ki a kényelmes otthonból! Október 20-tól a PIM szervezésében egy többnapos rendezvénysorozaton vehettek részt Nádas Péter 80. születésnapjának alkalmából, ahol az író drámaírói tevékenységét járhatjátok körbe. A gyerekekre is gondoltunk ezúttal, ugyanis az Aranybástya Étterem kreatív alkotóműhellyé változik, festőworkshopot tart, ahol 7–12 éves gyerekek és szüleik vehetnek részt egy kellemes hangulatú családi programon. Ez a hét igazi zenei dömping, ugyanis az USA-ból egyenesen a Barba Negrába a többszörös Grammy-díjas Snarky Puppy, az Akváriumba az ír Kodaline együttes, a Magyar Zene Házába pedig az angol dalszerző-énekes-gitáros, Nilüfer Yanya, az elmúlt évek egyik legfelkapottabb előadója érkezik, de érdemes lejjebb görgetni, ugyanis még jó néhány érdekes előadót rejt a lista.

Október 20., csütörtök

Kreif Zsuzsi & Zétényi Bori: Gasztrológiai előrejelzés

Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála animációsfilm-rendezők, akik rendszeresen készítenek illusztrációkat, grafikákat is. Közös diplomafilmjük, a Limbo-Limbo Travel számos nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, elnyerve az Oscar-kvalifikációt is. Később együtt dolgoztak a Candide című szatirikus animációs sorozaton is. 

Mivel mindketten a sci-fi zsáner rajongói, most sem volt nehéz megtalálni a közös nevezőt. Képeikkel a téridőt meghajlítva naprendszerről naprendszerre vezetnek végig bennünket a gasztronómia féregjáratain: Zsuzsi a tradicionális magyar ételek eredetének a felkutatására vállalkozott, Bori pedig ikonikus sci-fi-filmek gasztronómiai felhozatalát vizsgálta meg alaposan. 

A kiállítást október 20-án Vadász Zita nyitja meg, és Sipos András séf az animációsfilm-rendezők elképzelt álomvilágához illeszkedő és azokból inspirálódó falatkákat alkot a megnyitó eseményre, amiket meg is kóstolhatunk.

További infók 

Snarky Puppy (USA), vendég: Malika Tirolien (USA)

A többszörös Grammy-díjas Snarky Puppy öt év után ismét Budapestre érkezik. A legújabb albumával, az Empire Centrallal turnézó, amerikai instrumentális jazz-fusion együttes október 20-án este kerekít egy hatalmas bulit a Barba Negra Red Stage-ben. Ráadásul egy fantasztikus vendéget is hoz a zenekar Malika Tirolien énekes-dalszerző személyében.

További infók 

Badora Dance Company: Időn kívül – bemutató

Az ősz egyik legizgalmasabb összművészeti kulturális programsorozata, a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál október 7-én vette kezdetét, ahol a jazz, a klasszikus és a világzene, az irodalom és a színház mellett a tánc is főszerepet kap. Október 20-án például a hazai Badora Dance Company táncelőadásának bemutatóját nézhetjük meg a Müpában.
 
Az Időn kívül címre keresztelt, különleges darab egy olyan világba juttatja el a nézőt, ahol a veszteség nem pusztán hiány, hanem erő, mégpedig mindannyiunkat éltető életerő. A zenei árnyalatokban gazdag, érzéki táncszínházi előadást olyan felszabadító, mitikus sétának is tekinthetjük, mely hatalmas és változatos érzelmi tájakon vezet át, hogy végül megérkezzen egy olyan helyre, ahol ismét lehetséges a lélegzetvétel maga. A kiindulópont egy drámai irodalmi alapanyag, mely szenvedéllyel mesél a szülői bánatról. A zenét Osvaldo Golijov, napjaink egyik legkiemelkedőbb és legérzékenyebb komponistája szerezte, akinek munkásságát már kétszer is Grammy-díjjal jutalmazták.

„Zenéje belülről, valahonnan nagyon messziről jutott el hozzám” – nyilatkozta az est rendezője, koreográfusa, Barta Dóra. – „Egyenesen a szívem legmélyére, egy olyan helyről, ahol nincsenek már szavak, csak érzetek.”  (x)

További infók 

Október 21., péntek

Nádas Péter 80: „Van szemünk, húsunk, szánk”

drámaíró Nádas Péter kétszer is meg tudta lepni, zavarba tudta hozni a színházi világot. Először a hetvenes években, a Takarítás, a Találkozás és a Temetés trilógiájával, másodszor pedig a 2010-es Szirénénekkel. A darabokat többek között Gergye Krisztián és Dömötör András vitte színre, akik idén – az író nyolcvanadik születésnapjának évében – újra Nádas felé fordulnak. 

Október 20-tól a PIM szervezésében egy többnapos rendezvénysorozaton vehetünk részt, Nádas Péter drámaírói tevékenységét körbejárva: a csütörtöki beszélgetést követően a Saját halál felolvasószínházi előadását nézhetjük meg Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza és Ötvös András közreműködésével, szombaton pedig Gergye Krisztián videoinstallációját és előadását láthatjuk, melyet Nádas ikonikus vadkörtefája ihletett.   

További infók 

Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül

Karinthy klasszikusa, az Utazás a koponyám körül egyszerre késztet sírásra és nevetésre, és kétségkívül egyik legmeghatározóbb, legőszintébb irodalmi megfogalmazása a betegségeknek. A B32-ben a Nézőművészeti Kft. viszi színre a művet, Scherer Péter főszereplésével. Az előadás, a színészi játék személyességén túl, erős zenei hatásokra is épít, amiben a rendkívüli muzikalitással rendelkező Marton Róbert színész nyújt segítséget. 

A történetet elbeszélő férfi főszereplő mellett a kiszolgáltatott élethelyzetben folyamatosan jelen lévő női gondoskodást is láthatjuk az előadásban: az ápolónő és a feleség, Böhm Aranka szerepében Parti Nóra egészíti ki az alkotói csapatot.  

További infók 

Szubjektív tárlatvezetés Szabó T. Annával

Mindig nagy siker a szubjektív tárlatvezetés a Ráth György-villában – írókkal, költőkkel, színészekkel, zenészekkel. Október 21-én 18 órakor Szabó T. Anna József Attila-díjas költő vezet körbe bennünket A mi szecessziónk című állandó kiállításon, aki a múzeum termeihez, szecessziós műtárgyaihoz verseket párosít, valamint saját történeteit is elmeséli.

A költő azt tervezi, hogy felolvas egy olyan, neki szóló írást a szecesszióról, amelyet rajta kívül még senki sem hallott, hiszen tinédzser korukban későbbi férje, Dragomán György írt hozzá. Így a mostani tárlatvezetésen sem marad el a személyesség, amely ezeket az alkalmakat igazán különlegessé teszi.  

További infók 

Október 22., szombat

Moonage Daydream

Moonage Daydream című film David Bowie, a közelmúlt egyik legtermékenyebb és legbefolyásosabb művészének életét és zsenialitását mutatja be. Brett Morgen, a rendező magasztos, kaleidoszkópszerű, soha nem látott felvételeken, előadásokon és zenén keresztül rajzolja meg az ikonikus zenészt, így az egész estés, élményszerű, filmes Odüsszeia David Bowie kreatív zenei és spirituális utazását tárja fel. A Moonage Daydream különlegessége még, hogy David Bowie saját narrációja kíséri, és ez az első hivatalosan jóváhagyott film a művészről, amit október végétől a magyarországi mozikban is láthatunk.

További infók 

Az almafa virága: séta a 70-es évek diákéletének titkos helyszínein

Sosem készült még magyarvietnami együttműködésben nagyjátékfilm, ám 2023-ban bemutatják Az almafa virága című romantikus filmet Szűcs Dóra rendezésében, ami egyaránt forgott Magyarországon és Vietnamban.

Múlt és jelen keveredik a vásznon: a szálak a szocialista világba és a háború sújtotta Vietnam életébe vezetnek vissza, a szerelmes dráma hátterét így Magyarország szépségei és korhű helyszínei, valamint a nálunk alig ismert, modern és hagyományőrző Vietnam adja. A 70-es évek Budapestjének hangulata, jellemző párbeszédei és jelenségei mellett megjelennek a hazánkban tanuló vietnami diákok is, akik életre szóló barátságokat (és még szorosabb kapcsolatokat) kötnek a magyar egyetemistákkal. 

További infók 

Lepopup – Love, peace & shopping

hatvanas évek atmoszférájába repülhetünk vissza szombaton, a TEATRO di fragolában szervezett vásáron. A kiállítók között szerepel a Bebi Loungewear, a Daige, a MARI, a Plante és még sokan mások. Az őszi délután hangulatáról DJ Mahogany fog gondoskodni.

További infók 

Kodaline (IE), vendég: St. Lundi

Bár 2017-ben elmaradt a tervezett koncert, de idén októberben Magyarországra érkezik a Kodaline zenekar, az Akvárium Klubba, az Our Roots Run Deep című turnéjuk keretén belül. A dublini indie rock formáció fesztiválon bizonyított már, most viszont egy fantasztikus klubkoncertet ígérnek, előttük St. Lundi alapozza meg a hangulatot.

További infók 

Pure Lust pres. Satori & Band From Space (NL) – live

Október 22-én igazi megvilágosodás és különleges energia várható az A38-on, ugyanis a holland Satori & Band From Space élő DJ-szettjébe fog beleremegni a hajó. Ezenkívül a zenéről és az ütemekről a Pure Lust csapatából Kelemen KristofDaniel Ban és Daniel Santiago is gondoskodik, így egy hajnalig tartó táncolásban lehet részünk.

További infók

Etyeki Piknik 12: Októberi Dűlőbisztró

Ősszel, a szüreti időszak végén nem csupán a gasztrosétány színei miatt érdemes a dűlők közé látogatnunk, október 22-én Etyeken számos pincészet és környékbeli termelő vár finomabbnál finomabb kínálattal. Biztosan számíthatunk mustra és óborra, falatozhatunk az ősz ízeiből, a sütőtök-, az erdeigomba- és a paszternákkrémlevestől kezdve kacsamájon keresztül a tökös-mákos rétesig, és részt vehetünk szervezett kóstolókon, pincetúrákon. A kulináris élmények mellett a kultúra sem marad el: a helyszínen a Boda Balázs és Oláh Kati paloznaki festőművészek munkáiból készült kiállítást tekinthetjük meg.

További infók 

Október 23., vasárnap

Nilüfer Yanya (UK), vendég: Flanger Kids

Az angol dalszerző-énekes-gitárosNilüfer Yanya az elmúlt évek egyik legfelkapottabb előadója. Sokszínű zenéjének az indie- és art-rock az alapja, de dalaiban elektronikus zenei megoldásokkal, jazzes poppal, soulos r&b-vel is kísérletezik. Eklektikus debütlemeze a 2019-es év egyik nagy meglepetése volt, amit idei albumával hasonlóan magas színvonalon folytatott. A Painless című 2022-es anyag európai turnéjának részeként először játszik Magyarországon. A Magyar Zene Házában október 23-án hallhatjuk őt, a vendég pedig a Flanger Kids lesz.

További infók 

Festő workshop az Aranybástya étteremben

Október 23-án délelőtt az Aranybástya Étterem kreatív alkotóműhellyé változik, ahol 7-12 éves gyerekek és szüleik vehetnek részt egy kellemes hangulatú családi programon. A festő workshop során összerakhatjuk a saját, „hamis” ecsetvonásokból felépített mini-kompozíciónkat, a foglalkozást segítő képzőművész előre kivágott sablonjainak segítségével. 

A workshopot Hegedűs Alexandra vezeti, akinek a műveiből egy válogatást is megnézhetünk az étterem falán, majd az alkotást követően egy ebéd mellett pihenhetünk meg az Aranybástya panorámája mellett.

További infók 

Október 24., hétfő

MFÖEK Hétindító – Támogatói estek a Három Hollóban

Professzionális kutyasimogatók, cicaimádók, négylábúak sorsát szívükön viselők gyűlhetnek össze három hónapon keresztül egy-egy hétfő estén a MFÖEK támogatói eseményein. Először október 24-én találkozhatunk a Három Hollóban, ahol egy kvíz után boebeck fog zenélni. Az est során mindent megtudhatunk az állatmentés működéséről, az ideiglenes befogadásról, de akkor is érdemes részt vennünk az eseményen, ha csak szimplán hasznosan és kellemes hangulattal indítanánk október utolsó hetét.

További infók 

Macy Gray (US) + The California Jet Club: The Reset Tour

Új albummal, és a rá jellemző energiával érkezik Budapestre az egyik legismertebb soul és R&B énekesnő, Macy Gray. A nyáron megjelenő The Reset című nagylemez anyagával mi is megismerkedhetünk október 24-én az Akvárium Klub nagytermében.

Grammy-díjas művész albumát Macy Gray mellett Tamir Barzilay dobos, Billy Wes billentyűs és Alex Kyhn basszusgitáros keltik majd életre a turnén a The California Jet Club formációval.    

További infók

Október 25., kedd

Marcus Miller (US)

A két Grammy-díjas jazzlegenda, Marcus Miller a világ egyik legtehetségesebb elektromos basszusgitárosa, de valójában igazi multiinstrumentalista: tanult klarinéton, játszik basszusklarinéton, zongorán, szaxofonon és gitáron is. Számos lemezen működött közre, és sok film zenéjét jegyzi tizenhárom szólóalbuma mellett. Ezek közül a legutolsó a 2018-ban megjelent Laid Back volt, amely mind a közönség, mind a szakma elismerését kivívta. 

Október 24-én és 25-én a MOMkult színpadán lép fel, ahol a legújabb album dalai mellett a klasszikusokból is hallhatunk majd néhányat ebből a széles és változatos életműből.

További infók 

Hajógyár x A38: Likó Marcell

Az utolsó októberi Hajógyár x A38 programon egy igazi alter legenda, a Vad Fruttik énekese, Likó Marcell lesz a vendég. Likó Marci 2017-ben megnyerte az Artisjus Év dalszövegírója díját, és szövegeit országszerte több százezren ismerik. Most azonban, a beszélgetés során nem feltétlenül ezeken lesz a hangsúly, hanem Marci élettörténetén, és a Géczi Jánossal közös, Bunkerrajzoló című „élettörténet-rekonstrukciós” könyvön, melyből színházi adaptáció is készült.
 
Az énekes-dalszerzővel Péterfy Bori beszélget majd, amit a Momentán Társulat improvizatív jelenetekkel egészít majd ki. A beszélgetés után természetesen akusztikus koncertre is számíthatunk, Marci a leghíresebb Vad Fruttik dalokat játssza majd.

További infók 

Október 26., szerda

Sörkóstoló és kvízest a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Nem túlzás azt állítani, hogy az univerzum ízeibe kóstolhatunk bele október 26-án, egy különleges, kvízzel és csillagvizsgálással egybekötött sörkóstolón: a Svábhegyi Csillagvizsgálóba a FIRST Craft Beer főzde Naprendszeren kívüli bolygók fantázianeveit viselő kézműves nedűi érkeznek, amiket Ábrahám Máté sörfőzőmester mutat be nekünk. Ezt követően, az italunkat kortyolgatva ismerkedhetünk meg az exobolygók távoli és rejtélyes világával, megleshetjük a Szaturnuszt, Albireot, Jupitert, sőt, még az űrbéli alkohol rejtelmeibe is bepillantást nyerhetünk.

További infók

Bartl 90 - művek magángyűjteményből

Októberben Bartl József (1932-2013) születésének 90. évfordulójára a B32 Galéria és Kultúrtér magángyűjteményekből válogatott alkotásokat mutat be. Bartl József festőművész emlékkiállításának megnyitóját október 26-án, szerdán este 18:00-tól tartják. A kiállítás célja a művész gyűjtői körének minél szélesebb feltárása, valamint a jól ismert fehér korszakot megelőző, színgazdag absztrakt festmények újszerű prezentációja. (x)

További infók

The Cure (UK), vendég: The Twilight Sad (UK)

The Cure 2022 őszén ismét útnak indul Európában, ez lesz az első turnéjuk 2016 óta, és most Budapestet is megcélozzák. Az 1976-ban alapított zenekar az első időszakban megjelent dalaik alapján a post-punk és a new wave vonalhoz volt sorolható, de a ‘80-as évek elején zenéjükben egyre több sötét téma került előtérbe, amellyel a gothic rock vonalához kapcsolódtak. Végül a ‘80-as évek közepére rátaláltak az igazi stílusukra, és a popzenei elemek ötvözésével a csapat nagy népszerűségre tett szert.

Olyan dalokkal járultak hozzá az évtized slágereihez, mint a Just Like Heavena Lovesonga Boys Don't Crya The Love Catsa Friday I'm in Love vagy a LullabyOktóber 26-án őket hallhatjuk a Papp László Sportarénában, a vendég pedig a The Twilight Sad lesz.

További infók 

Címkék