Megnyílt az ország első látványrestaurátor-műhelye a Magyar Nemzeti Múzeumban, így látogatóként most bármikor megnézhetitek, milyen apró mozzanatai vannak egy restaurátori munkának.

Mindig izgalmas belelátni más szakmák munkafolyamataiba, legyen szó jelmezfestőről, kefekötőről vagy nápolyikészítőről. A Magyar Nemzeti Múzeumban felállított látványrestaurátor-műhelyben most nyolc hónapon át nézhetitek meg, hogyan dolgoznak a restaurátorok, akik a Seuso-tál helyreállításán munkálkodnak. Arról már korábban is írtunk, hogy komoly tudományos kutatások és diagnosztikai vizsgálatok segítik a restaurátorok munkáját, mindezt most a gyakorlatban is megnézhetitek.

Mivel a Seuso-tál elég nagy méretű, helyreállításán egy időben több restaurátor is dolgozik különböző, egyedileg készített célszerszámok, valamint innovatív eljárások és anyagok segítségével. A műtárgy sérülékenysége és érzékeny díszítményei miatt speciális mikroszkópok alatt végzik a munkálatokat, mindezt egy kivetítőn lehet figyelemmel kísérni.

Címkék