Még mindig az egyik kedvenc építészeti-kulturális fesztiválunk a Budapest100, ami 2022-ben komoly fordulatot vesz: nem az egész várost térképezi fel, hanem annak egy kis szeletét, a Várnegyedet. Beszélgetésekkel, sétákkal és szuper programokkal bejárhatjuk a kanyargó utcákat, megismerhetjük a legtitkosabb történeteket, és kicsit turistáskodhatunk majd a Bécsi kapu vagy a Dísz tér környékén május 14-én és 15-én. A Budapest100 csapata az előkészületekhez és a rendezvény megvalósításához önkénteseket is keres, úgyhogy ha többet szeretnél tenni a tavaszi nézelődésnél, akkor január 16-ig jelentkezhetsz hozzájuk.

Az utóbbi években sok minden történt a budai Vár környezetében, egyrészt a Nemzeti Hauszmann Program során visszaállítják a Hauszmann korabeli állapotokat, de ezzel egy időben olyan épületbontással vagy annak lehetőségével is találkoztunk, amire nem biztos, hogy feltétlen szükség volt/van. Éppen ezért nem is lehetne aktuálisabb a Budapest100 idei témája, a budai Vár, ahová ráadásul budapestiként viszonylag ritkán megyünk fel, mert jobban szeretjük a kevésbé frekventált, turistamentes helyeket. 

A rejtett zugokkal, a tavasszal virágba boruló Tóth Árpád sétánnyal, a kockakövekkel, a középkori, historikus és modern épületeivel a Vár az egyik legszínesebb hely a városban. Keveredik itt a 13. század a jelennel, a kövek a betonnal és az üveggel, és annyira sajátos hangulatot áraszt, hogy itt néha még azt is elfelejtjük, hogy Budapesten sétálunk. 

A Budapest100 májusi programján a Várban rejlő lehetőségekről, az egykori ostromok nyomairól, építkezésekről, régi utcákról és az évszázados falak között zajló modern életről lesz szó. Aki szívügyének érzi a polgárváros épületeit és az ott élők történeteit, az január 16. éjfélig jelentkezhet önkéntesnek, így a szervezőkkel együtt ő is aktív részese lehet annak, ahogy megelevenedik a történelem a még álló épületek között.

Címkék