Január végéhez közeledve is jó pár szórakoztató eseményt ajánlunk nektek, hogy a következő hét napban se unatkozzatok! A farsangi időszakban, vagyis március 2-ig szombatonként Farsangi Fánk Fesztre invitál titeket a Paletta, a Pál-völgyi-barlangba kirándulva pedig denevérlesen is részt vehettek. Különböző tematikájú kiállítások is várnak rátok, mint például a Trash or Art?, ahol hulladékból készült alkotásokat mutatnak be, míg Gerhes Gábor ATLAS című kiállítása a tudományos megismerés eszközei köré összpontosul. Hetedik alkalommal érkezik az Animascope, a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak legfrissebb munkáival, a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál pedig ismét bátor filmeket vetít a közönség számára. Ezenkívül találtok a programok között vásárokat, workshopokat, koncerteket, színdarabokat, sőt a téli sportok rajongói a Jégpályák Éjszakáján engedhetik el magukat a jégen, természetesen csak annyira, hogy ne essenek el!

Január 20., csütörtök

Neked szól a taps: Ébredj!

Az Aurora Film és Színház Egyesület egy színházi produkciót hozott létre, melyben profi színészek mellett gyermekotthonban élő gyerekek is színpadra lépnek. A gyerekek a próbákért és az előadásokért ugyanúgy fizetést kapnak, az előadások jegybevételéből rendszeresen támogatják majd azon gyermekotthonokat, ahol a gyermekek élnek. A színdarabot a gyermekek élettörténetei, illetve a NENESZ Egyesület által kiadott, Emlékszem... Megérintett... című könyv ihlette, amelyben szintén gyermekotthonban élő gyerekek történeteit dolgozzák fel.

További infók 

Gerhes Gábor: ATLAS

Mit kezdjünk manapság a tudományos megismerés olyan klasszikus eszközeivel, mint az enciklopédia, az atlasz vagy a lexikon, amikor a tárgyilagos tények egyre kevésbé hatnak a közvéleményre, az érzelmeken, a személyes hiten alapuló érvek pedig egyre inkább? A csütörtökön nyíló, ATLAS című kiállítás központi eleme Gerhes Gábor azonos című, háromszázhatvannyolc oldalas képes atlasza, amely egy, a tudástárolás hagyományos helyszíneit (múzeum, könyvtár, könyvespolc) idéző, különleges építmény belsejében várja a látogatókat a Kiscelli Múzeum templomterében. Ha kézbe vesszük a könyvet, súlyra, formára a jól ismert atlaszok megszokott méreteit, arányait tapasztaljuk, azonban ha belelapozunk, egy olyan világ képzete sejlik fel előttünk, amely kísértetiesen ismerős, mégsem teljesen a sajátunk.

További infók

Január 21., péntek

Bujdosó Trió

Nagyszabású kompozíciók, ropogós tempók, improvizációk, lírai képek és némi kaján vadság – Bujdosó János 2011-ben alakított triójával az underground jazz és a világzene vidékén bolyong, ám muzsikája semmihez sem hasonlítható, a maga útját járja kitartóan. A trió legutóbbi lemeze eklektikusabb, keményebb, sötétebb irányba mozdult el, ennek birtokában adnak koncertet január 20-án az Opus Jazz Clubban. „Bizánci szörf dzsesszként” jellemzett zenéjük egyebek közt magyar, közel-keleti, latin elemeket ötvöz, melyeket gyakran repetitív zenei szerkezetekre építenek.

További infók 

{SCRIPT:ABSTRACT} – Frey úr ír

Ludwig Múzeum minden eddiginél nagyobb, több mint kétszáz művet – köztük sosem látott korai munkákat és jól ismert klasszikusokat – felvonultató január 21-i életmű-kiállítása az ünnepelt Iparterv-nemzedék markáns képviselőjének, Frey Krisztiánnak egyéni hangú, írásbeliség és absztrakció által meghatározott művészetét mutatja be. Frey az 1960-as években újjászülető magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb figurájaként alakította ki sajátos kifejezésmódját a nyugati hatásoktól elzárt, szellemi légszomjtól küzdő hazai színtéren. Radikális szemléletmódját az emigráció után Svájcban tovább gazdagította, többek között a computer art korai úttörőjeként. Íráskényszer a szkripturális absztrakciótól a naplószerű képrögzítésen át a számítógépes programozásig: Frey úr ír.
 
További infók

Denevérlesen

Denevérlesen című program keretében bepillantást nyerhetünk a denevérek világába a Pál-völgyi-barlangban. A barlang mellett ezeké a különleges, titokzatos állatoké a főszerep a Duna–Ipoly Nemzeti Park által szervezett túrán.

A túra során a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett kiemelt figyelmet szentelnek a barlang élővilágára, az itt telelő denevérekre és azok védelmére. A látogatók megtudhatják, vajon miért keresik fel a barlangokat a denevérek, miként vészelik át a tél viszontagságait, mivel táplálkoznak, hogyan segítik a barlangkutatók munkáját, és jó eséllyel még függeszkedő példányokat is láthatunk.

További infók 

Trash or Art?

Az upcycling art kreatív újrafelhasználást jelent, amelynek során a kidobásra ítélt hulladékanyagokat úgy használja fel az alkotó, hogy azzal művészi, esztétikai és tartalmi értéket közvetít. A kiállítás a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum művészoktatóinak és diákjainak hulladékból készült alkotásait (installációkat, öltözékeket, dizájntárgyakat és a témához kapcsolódó fotókat) mutatja be.

További infók 

14 Years of LavaLava w/ Gerd Janson (DE)

LavaLava csapata már 14 éve meghatározó szereplője a budapesti éjszakai életnek, amit január 21-én meg is ünnepelnek az A38 Hajó gyomrában. A LavaLava rezidensei mellett (Tolo és Falcao) a Running Back kiadó társalapítója, Gerd Janson teszi még emlékezetesebbé a születésnapot.

További infók 

Unicorn Napok 2022

Január 21. és 23. között ismét megrendezik a SUGAR! shopban a Unicorn Napokat, amikor rengeteg unikornisos süti, cupcake, macaron, minyon és torta lesz kapható, de külön bokszokkal is készülnek azok számára, akik rajonganak a színesebbnél színesebb édességekért. A legmenőbbek két darab süti vásárlása esetén egy-egy unikornisos tetoválással is gazdagabbak lehetnek!

További infók 

Január 22., szombat

Allianz Jégpályák Éjszakája

A Magyar Jégkorong Szövetség 2022-ben hatodszor szervezi meg a Jégpályák Éjszakáját, a legnagyobb hazai télisport-rendezvényt.

Az MJSZ 6 évvel ezelőtt, 2016-ban döntött úgy, hogy a nagy sikerű Múzeumok Éjszakájához és a Strandok Éjszakájához hasonlóan országos rendezvénysorozatot indít, amelyen mindenki korcsolyát húzhat. A VI. Jégpályák Éjszakája 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt, ám 2022. január 22-én újra megrendezik az eseményt, Allianz Jégpályák Éjszakája néven. Január utolsó előtti hétvégéjén országszerte több mint negyven helyszínen, köztük három kiemelt nagyvárosban – Debrecenben, Győrben és Veszprémben – várják a jeges sportok és programok szerelmeseit. A helyszínek többnyire meghosszabbított nyitvatartással, kedvezményes belépőkkel, DJ-kkel és jégdiszkóval várják az érdeklődőket.

További infók 

Váróterem – Cseh Tamás-est

2009-ben búcsúztunk el Magyarország 20. századi krónikásától, Cseh Tamástól, aki generációk számára nyújtott meghatározó élményt. A Váróterem című előadás megálmodói a Cseh Tamás–Bereményi Géza–Másik János-életmű legfontosabb dalait szeretnék visszahozni a közönségnek egy színházi környezetbe helyezett, nagyszabású koncerttel.

További infók 

BIDF 2022 – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Bátor filmekkel jelentkezik január 22. és 30. között a 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. Öt szekcióban összesen 32 nemzetközi versenyfilmet láthatunk majd a Cinema City Mammut II. mozitermeiben. A hivatalos versenyfilmek listájában olyan alkotásokat találhatunk, amelyek a világ legelismertebb dokumentumfilm-fesztiváljain szerepeltek vagy szerepelnek azok jelöltjei vagy díjazottjai. 

További infók 

Andaxínház: Arcból arcba – Petri György-versek

Az Arcból arcba költészeti akció az élő versélmény közvetlen megtapasztalását nyújtja. A közös, jelen idejű együttlétben a vers közösségi élménnyé válik. Petri őszintesége a folyamatos szembesítés gesztusában ragadható meg. Verseiben mindig ott van őszintén, kíméletlenül az ő személyes valósága. Mélyen hiteles a költészete.

További infók 

Farsangi Fánk Feszt

A farsangi időszakban, vagyis március 2-ig szombatonként Farsangi Fánk Fesztet tartanak a Tompa utcai Palettában. Ezeken a napokon négy ízben készítik majd a fánkokat: házi baracklekváros-diós, vajkaramellával töltött, almás-fahéjas, csokis-banános.

További infók 

Richard Strauss-maraton

Ha január vége, akkor maraton! De nem a szabad ég alatt – kellemes hangversenytermekben, ahol egy nagy zeneszerző művei sorjáznak délelőttől estig, koncerteken és filmvetítésen, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezésében. Ezúttal a 19. és a 20. században egyaránt otthonos Richard Strauss opusaival ismerkedhetünk, a hazai zenésztársadalom élvonalának jóvoltából.

További infók

Január 23., vasárnap

Sunshine Vibe Vintage Vásár

Január 23-án 11 és 17 óra között rendezik meg a Turbinában a Sunshine Vibe Vintage Vásárt, ahol már tavaszi hangulatban lehet majd válogatni a télűző ruhadarabok között, emellett egész napos programok, tánc és workshopok várják a látogatókat. A vásár zenei aláfestéséről RasTacsko fog gondoskodni.

További infók 

Mérgező növények, növényi mérgek – tematikus szakvezetés

Már régóta foglalkoztatja az emberiséget növényi mérgek jelenléte, hiszen a történelem során többször is alkalmazták ezen ismereteiket, legyen szó orvosi, rituális vagy harcászati célú felhasználásról. Az ELTE Füvészkert szakvezetésén könyvek és dokumentumfilmek helyett most a saját szemünkkel nézhetjük meg a mérgező növényeket vagy azokat, melyekből ma már életmentő orvosságot állítanak elő.

További infók 

Garai Judit: Nero

tehetség hatalmas érték, amit fel kell ismerni és kaput kell nyitni előtte. Mert a tehetség egy komplex tulajdonságcsoport. Része az a fajta attitűd, ami miatt nyitottan és érzékenyen lehet viszonyulni helyzetekhez, és ami talán az egyik legfontosabb: része a különleges idegrendszer is. Alapvető kérdés, hogy Nero tehetséges költő, tehetséges uralkodó-e. Vannak helyzetek, mikor környezete azt állítja róla, hogy az, s van olyan is, mikor ennek a szöges ellentétét. De akkor mi az igazság? Nincs igazság. Azaz annyi igazság van, ahány ember van. Mindegyiknek igazsága van. Ebből a sok igazságból meg lehet alkotni egy csillogó, hideg, okos, márványszerű hazugságot, melyet az emberek igazságnak neveznek…

Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye alapján a szövegkönyvet Garai Judit írta, az előadást pedig január 23-án este 19 órától láthatjuk a Stúdió K Színházban.

További infók 

Modern Macrame Workshop

Plante. workshopján megmutatják a modern makramécsomózás alapjait, de tippeket is adnak, trükköket is mutatnak a későbbi, otthoni alkotáshoz. A workshop ideje alatt egy növénytartót készítenek majd el a résztvevők a foglalkozást vezető Katona Anna segítségével.

További infók 

Január 24., hétfő

Jó kérdés – A kortárs magyar dráma helyzete

Hogyan fogadja a kortárs magyar drámát a kortárs magyar színház? Más helye van a kőszínházban és a független szcénában? Vannak-e kortárs magyar sikerdrámák? Várják-e a nézők a kortárs magyar írók új drámáit? És a rendezők, igazgatók?

  • Beszélgetőtársak: Hargitai Iván rendező, a József Attila Színház művészeti vezetője, Pass Andrea drámaíró, rendező, Závada Péter drámaíró, költő, dramaturg, fordító
  • A beszélgetést vezeti: Seres Gerda újságíró

További infók

Lengyel Nagy Anna: Liliputiak lázadása

Január 24-én még egy alkalommal látható lesz a 19. Spinoza Zsidó Fesztiválon debütált, Liliputiak lázadása című felolvasószínházi előadás a Spinoza Színházban, a 20. század minden kalandjával, Jordán Adél tolmácsolásában.

A hatvanas-hetvenes évek Magyarországán egy vadóc kislány egy fedél alatt él az apjával, egy pici, lehetetlen lakásban. Az apa egy apró termetű, siket férfi, aki festőművész meg amúgy profi bokszoló. Ilyen zsidó embert még nem látott a világ, miközben anya sehol.
 
Liliputiak lázadása a szeretet és a mély összetartozás története. Meg egy nagy kalandé is a sanghaji zsidó közösségtől Szálasin, Hruscsovon át a Ki mit tud? színpadáig. Egy kalandé, amit úgy hívunk: 20. század.  

További infók 

Január 25., kedd

7. Animascope

Két év kihagyás után újra itt az Animascope, melyen a Budapesti Metropolitan Egyetem animáció szakos hallgatóinak legfrissebb munkáit láthatja nagy vásznon a közönség.

Január 25-én hetedik alkalommal rendezi meg animációs vetítését a Budapesti Metropolitan Egyetem. Idén új helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban várják a nézőket a 2020-ban és 2021-ben diplomázott alap- és mesterszakos hallgatók diploma- és vizsgafilmjei. A METU Animáció szemléletéhez hűen a programban változatos témájú, technikájú és stílusú filmek láthatók, bepillantást nyújtva az egyetem animációs műhelyében zajló alkotói munkába. A METU Alkotóegyetem koncepciója és gyakorlatorientált képzései révén a hallgatók már a tanulmányaik alatt olyan kész alkotásokkal bővítik portfóliójukat, amelyek alkalmasak arra, hogy a közönség nagy vásznon, egy minifilmfesztivál keretében láthassa őket.

További infók 

Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája

Az előadás a kudarcban rejlő lehetőségeket és a hozzá fűződő viszonyunkat fejtegeti az újcirkusz nyelvén. Egy 35 éves artista nő önvallomásán alapszik, egy diktafonra mondott dokumentumszövegen. A történet a fizikai és a lelki sérülések története. Egy önvallomás, egy kórkép. Az élet áldozatai vagyunk, vagy önmagunké? Mindig ez a kérdés. És az, hogy miért megy az élet folyton a saját életünk ellen. Vagy lehet, hogy egyszerűen csak rossz helyen vagyunk?

További infók 

Bevásárlás-workshop – Tudatos konyha

PINKPONILO kezdő workshopja nemcsak a tudatos életmód alapjaihoz ad induló segítséget, de a szabás-varrásban is megtehetik az első lépéseket a résztvevők.

A workshop két tematikán alapszik: először maradék anyagokból zsákokat készíthetünk, amik segítenek a zacskómentes zöldség- és gyümölcsvásárlásban, majd a workshop második felében otthonról hozott vászontáskánkat tehetjük igazán egyedivé különböző dekorációs technikákkal, vagy igény szerint a javításukra is sor kerülhet.

További infók 

Január 26., szerda

A műgyűjtés szenvedélye. Válogatás a Millot-Durrenberger-gyűjteményből

A francia műgyűjtő, Madeleine Millot-Durrenberger a 80-as évek óta építi fotográfiai gyűjteményét, amely több mint 100 fotográfus közel 1300 alkotását foglalja magában. Kezdetben intuitív módon, rokonai és barátai révén került közel a műfajhoz, majd a műgyűjtés életének kulcsponti missziójává vált. Elmerülve a gyűjtés kultúrájában művészeti érdeklődésének középpontjába kifejezetten fikciós és megrendezett szituációkat alkalmazó, a fénykép tradicionális alkalmazásaitól eltávolodó, néhol a realitást szubjektív módon torzító alkotói attitűdök kerültek. Gyűjteményének jellegzetes törekvése, hogy a valóságot prousti részletességgel, annak szeszélyes komplexitásában foglalja össze és mutatja meg.

Mai Manó Házban megrendezett, A műgyűjtés szenvedélye című kiállítás nem egy egyszerű tematikus válogatás, hanem a strasbourgi gyűjtőnő tevékenységén és nem mindennapi kollekcióján keresztüli kísérlet arra, hogy érzékletesen bemutassák a műgyűjtés folyamatának intellektuális izgalmát, játékosságát, belső lehetőségeit és folyamatos meglepetéseit az itthoni közönségnek.

További infók

A Zene Show-ja – Törőcsik Franciska & MÁV Szimfonikus Zenekar

A Zene Show-ja Magyarország első komolyzenei talkshow-koncertje az Akvárium Klubban. Ezen az alkalmon Törőcsik Franciska színésznővel készül interjú, a beszélgetés egyes pontjain pedig a MÁV Szimfonikus Zenekar reflektál a zeneirodalom legnagyobbjaival az elhangzottakra.

További infók 

Szatyor Art Kvíz

Január 26-án ismét kvízestet rendeznek a Szatyor Bárban, ahol Lovass Dóra lesz a házigazda. Ő gondoskodik majd a szuper hangulatról, a fejtörőkről és a talányos kérdésekről. A januári kvíz témája a Nyolcak, a 20. század elejének legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoportja. A győztes csapat nyereménye egy üveg pezsgő és egy 5000 forint értékű utalvány a Szatyorba.

További infók 

Címkék