Fél lábbal még a nyárban vagyunk, de a hűvösebb éjszakák már jelzik az ősz beköszöntét. Szabadtéri programokban azonban így sincs hiány: kulturális és zenei programmal vár a Pozsonyi Piknik, a Trilla Fesztiválon pedig a népdal alternatív ünnepét élvezhetjük koncertek, táncház, folkkocsmakvíz, fotókiállítás és népi játszóház társaságában. Az ősz kezdetével a filmfesztiválok időszaka is beindult, három filmes eseményt is ajánlunk: jön a 9. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemába, az Urániában 6 napon keresztül bővebb merítést kaphatunk a sokszínű latin-amerikai filmkultúrából, a Cannes-i és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb sikereit pedig a 11. Mozinet Filmnapok vonultatja fel.

Szeptember 1., csütörtök

Chill Garden: New wave – Pszichedélia

Mindenki számára ismerős a 20. század közepén indult kulturális ellenforradalom, amelyhez a pszichedelikus és a pszichedélia kifejezések szorosan kapcsolódnak. Jelzőként használjuk őket művészeti, zenei, irodalmi és tudományos kontextusban is, azonban a stílust még mindig sok kérdőjel övezi.

Hogyan használhatja fel az orvostudomány a megváltozott valóságérzékelést? Hogyan alakult a pszichedelikumok története, és milyen az elfogadottságuk Magyarországon? A szeptember 1-jei Chill Garden eseményen ezekre a kérdésekre keresi a választ Szummer Csaba és Bokor Petra, az est lezárásaként pedig Antal Soma hozza el a post-punk és a gothic pop új irányzatát.

További infók 

9. Skandináv Filmfesztivál

Szeptember első hét napján érdemes mozizást terveznünk: az Art+ Cinema elhozza a skandináv filmek legjavát, idén 9. alkalommal megszervezve a Skandináv Filmfesztivált. Csütörtöktől következő hét szerdáig olyan filmeket követhetünk a vásznon, mint a Nyomtalanul, a Bárány, a Palackposta, a Semmi vagy a Csodálatos teremtmények.  

További infók 

Дeva, Ohnody, Flanger Kids

Egy este a Parkban, ahol a gondolatokra, az érzelmekre és a melankólia szépségére koncentrálunk. Дeva, azaz Takács Dorina különleges, gyakran már spirituálisnak mondható műsorára már első lemezének (Csillag) megjelenése előtt felkapta a fejét a közönség és a szakma is.

Szeptember 1-jén ezen a különleges utazáson vele tart majd a szintén kiváló tehetségű Hegyi Dóri, azaz OHNODY, akinek minden fellépése egy egyedi és megismételhetetlen performansz, zenéjében és színpadi megjelenésében ugyanis a legkülönfélébb művészeti ágazatok találkoznak. Az estét a vokális elektronikus zenét igazán különleges, néha már-már kaotikus módon tálaló fiatal duó, a Flanger Kids nyitja, akik a 80-as évek elektronikus szintihangzását és a lo-fi grúvokat jazzes énekdallamokkal teszik egyedivé.

További infók 

Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál

Vigyázó szemeiket vessék Távol-Keletre – hangzik a sokak által osztott vélemény, miszerint a klasszikus zene jövőjét nemcsak Európában és az Egyesült Államokban, de Ázsiában is érdemes keresni. Nem csupán az évről évre felfedezett fiatal virtuóz muzsikusok jelzik a Kelet felemelkedését, hanem az a fúzió is, amely a két világtáj egyesítésével sajátos színeket és formákat hoz létre. A Farkas Gábor által életre hívott I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be szeptember elején. A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál nyitóhangversenyén klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után.

További infók 

Szeptember 2., péntek

Bakáts Feszt 2022

Az ősz beköszöntével sem kell lemondanunk a fesztiválokról: szeptember elején a Bakáts térre látogathatunk, egy ingyenes családi fesztiválraKiállításokonfilmvetítéseken, irodalmi beszélgetéseken, színházi előadásokon vehetünk részt. Könnyűzenei és komolyzenei koncertekre is számíthatunk, érkezik többek között a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Kávészünet és az Ivan & The Parazol.  

További infók 

Tilos 31. szülinap

Idén ünnepi 31. születésnapját a Tilos Rádió, aminek örömére kétnapos ingyenes minifesztivált szervez a Dürer Kertben szeptember 2. és 3. között. Délutántól késő estig a kertben és a koncertteremben olyan előadókra bulizhatunk, mint a CsángállóDJ PalotaiDJ Titusz és még sokan mások.  

További infók 

Szeptember 3., szombat

Subtones – lemezbemutató

Subtones műfaji határokon átívelő, dalközpontú szerzeményeivel néhány év alatt közönségkedvenc koncertzenekarrá vált a hazai jazzpopszíntéren. Azért, hogy még közvetlenebbül tudjanak kapcsolódni a hazai közönséghez, augusztus végén megjelenő, Lángolj című lemezükön kizárólag magyar nyelvű dalok lesznek hallhatók. A teljes lemezanyagot élőben, Ávéd János szaxofonvirtuóz vendégszereplésével szeptember 3-án a Várkert Bazárban hallhatjuk.  

További infók 

Pozsonyi Piknik 2022

A Pozsonyi Pikniket Újlipótváros kulturális falunapjának is szokták becézni, ahol szeptember első szombatján számos kulturális és zenei programmal várnak minket. A kihagyás után 2022-ben egy olyan évadnyitó színházi fesztivál kerekedik az Újpesti rakparton, mely a magaskultúrát közvetíti és minden korcsoport számára kikapcsolódást nyújt. Állnak majd a sátrak, az utcák hangos kacajjal telnek meg. A sokszínű programfergeteg a régi hangulatot idézi majd! 

További infók 

Versszínház a Fiumeiben Turek Miklóssal: Petőfi-est

Versszínház a Fiumeiben sorozat utolsó állomásán az egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor életét és költészetét idézzük meg Turek Miklós A szőlőszem című estjén. A 21 órakor kezdődő előadás helyszíne a Petőfi család síremléke lesz.

További infók

Rum Show Budapest 2022

Számos sikeres Whisky Show és jó néhány Bar Show után idén startol a Rum Show Budapest is. A rum mint italkategória az utóbbi időben komoly rangot vívott ki magának nemcsak a nemzetközi színtéren, hanem hazánkban is. Egyre többen érdeklődnek a kifinomult rumok iránt, egyre nagyobb az igény a gasztronómiai helyszíneken a minőségi rumokra.

Szeptember 3-án a minőségi rumok kedvelői a belváros szívében lévő Société Budapestben találkozhatnak. Az eseményen olyan világmárkák képviselik magukat, mint a Diplomático vagy a Plantation. Mintegy 20 standnál ismerkedhetünk és kóstolhatunk angol, francia és spanyol stílusú rumokat. A WhiskyNet saját standjánál pedig néhány különleges whiskyt is tesztelhetünk, ha változatosságra vágyunk.  

További infók 

Szeptember 4., vasárnap

Terepasztalok az Északiban

Az 1-es Villamos Klub, a Széchenyi Vasútmodellező Klub és a Közlekedési Múzeum jóvoltából terepasztalok bukkantak fel az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, hogy még színesebbé tegyék a Volt egyszer egy Északi című régijármű-kiállítást.

Az Északi Járműjavító másfél évszázadon keresztül volt az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa. Nemcsak munkahelyet, hanem kulturális és sporteseményeknek helyszínt is biztosított. Az augusztus 23. és szeptember 4. között megtekinthető, 18-20 méteres terepasztalok városi, hegyi és vízparti helyszíneken kanyarognak, a MÁV járműparkjának régi és jelenleg is működő járműveit, osztrák, magyar és német villamosokat is felvonultatva.

További infók 

Trilla Fesztivál 2022

Az ősz első hétvégéjén jön a Trilla, Martonvásár kedvenc ingyenes szabadtéri fesztiválja, Budapesttől csupán fél órára. A népdal alternatív ünnepén összeér a kortárs és a hagyomány: olyan előadók lépnek fel, mint az Aurevoir., Lakatos Mónika és Szalóki Ági, valamint lesz táncház, folkkocsmakvíz, fotókiállítás és népi játszóház is. 

További infók

Szeptember 5., hétfő

Nyitott Ház 2022  ingyenes tanfolyamok

Szeptember 5. és 9. között öt napon keresztül negyven díjmentesen látogatható tanfolyamot próbálhatunk ki a KMO Művelődési Központ és Könyvtárban. A repertoárban várhatók többek közt babás, zenés, táncos, sportos, önismereti és nyugdíjas tanfolyamok is.

További infók 

BPBW – Budapest Beer Week 2022

Budapest Beer Week ismét egy teljes hetet szentel a fővárosban a legjobb hazai és nemzetközi kézműves söröknek. Az egyhetes sörünnephez ismét a Dürer Kert biztosítja a helyszínt szeptember 5. és 11. között, ahol esténként és a kóstolónapok után hivatalos afterpartykon underground koncertekre is lehet majd bulizni.

További infók 

Szeptember 6., kedd

Kárpáti Pál: Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak

A Cég négyfős alkotócsoportja, Kárpáti Pál színész, rendezőVeronika Keresztesová látványtervezőSzabó Sipos Ágoston zenész és Zsigó Anna dramaturg évek óta dolgoznak közösen. Első produkcióikat több mint tíz éve a Zsámbéki Színházi Bázison készítették. Azóta a Cég elsősorban budapesti független színházi és színházi nevelési társulatok meghívására hozott létre előadásokat. Ez a produkció saját kezdeményezésre, meghívott alkotótársakkal kiegészülve jön létre. A darab egy társas monodráma, amit szeptember 6-án láthatunk a Trafóban.

További infók 

Latin-Amerikai Filmnapok 2022

A rendkívül sokszínű latin-amerikai filmkultúrából évről évre csak néhány fesztiváldíjas szerzői munka jut el a magyar mozikba. Most öt ország – Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia és Peru – magyarországi nagykövetségének köszönhetően az Urániában 6 napon keresztül bővebb merítést is kaphatunk a régió kortárs filmterméséből. Az exkluzív bemutatókból, valamint további három, itthon már vetített film ismétlő vetítéséből álló programot a műfaji és tematikus változatosság jellemzi. Láthatunk bűnügyi vígjátékot, zenés komédiát, klasszikus irodalmi adaptációt, sportfilmet, történelmi filmet, portrét, animációt, thrillert.

További infók

Szeptember 7., szerda

11. Mozinet Filmnapok

Szeptember 7-én kezdődik a Cannes-i és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb sikereit felvonultató 11. Mozinet Filmnapok. Idén változik az eddig ismert koncepció, és a programban szereplő négy film egyesével utazza be az országot: minden hónapban egy-egy alkotást láthatunk, akár hónapokkal az országos mozibemutató előtt.

Szeptember 7. – Esemény című film
A 60-as évek elején járunk, amikor Franciaországban az abortusz még illegális volt. A titokban, gyakran házilag végzett eljárások nemcsak roppant kockázatosak voltak, de börtönt jelenthettek a segítőknek és az anyáknak egyaránt.
 
A film megtekintését követően Veiszer Alinda beszélget Benedek Ágotával (író, forgatókönyvíró) és az Apapara blog szerzőjével, Szél Dáviddal (pszichológus, író).

További infók

Kocsis Bence szerzői estje

Kocsis Bence karrierje során számos formációban működött dalszerzőként. Erre az estre az eddigi zenekarainak (OIEE, Window, Saverne) írt számok újragondolt verzióiból állított össze egy műsort. Az eredeti dalok áthangszerelésében Boros Levente, Tóth István és Szeifert Bálint működött közre, a koncerten rajtuk kívül vokalistaként szerepel még Méhes Adrián, Méhes Dorina és Háló Sára. A support Havai Gábor lesz.  

Címkék