A terepasztal amolyan gyerekdolog, a legtöbben legalábbis így gondolják. Ám ha szétnézünk a Kőbányai úton, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában most megnyitott minikiállításon, jócskán árnyalódik ez a vélemény. A felnőttek – elsősorban a férfiak – éppúgy képesek terepasztalokat nézegetni akár órákon át is, mint a legkisebbek. Az augusztus 23-án megnyitott kiállítás szeptember 4-ig tekinthető meg, a Volt egyszer egy Északi című kiállítás kiegészítéseként.

Az 1-es Villamos Klub, ami egy villamos- és vasútmodellező egyesület, a Széchenyi Vasútmodellező Klub és a Közlekedési Múzeum összefogásának köszönhetően terepasztalok bukkantak fel az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, hogy még színesebbé tegyék a Volt egyszer egy Északi című, egyébként is színvonalas régijármű-kiállítását. Az augusztus 23-án felállított terepasztalok szeptember 4-ig várják az érdeklődőket. 

De mit láthatunk? 18-20 méteres asztalokon kialakított városi, hegyi és vízparti helyszíneken kanyarognak ide-oda a modellvasút-szerelvények, melyek között a MÁV járműparkjának régi és jelenleg is futó járművei is ott vannak, sőt mellettük német és osztrák szerelvények is róják szakadatlan köreiket. A vonatok mellett villamosok is közlekednek a terepasztalvilágban, melyek között szintén vannak német és osztrák modellek az itthoniak mellett. 

Bár a terepasztalok messziről sem festenek rosszul, a lényeg azonban elsősorban a részletekben rejlik. Az apró finomságok közelről figyelhetők meg. Például egy igazi régiség, Leninváros (a mai Tiszaújváros) egykori állomásépülete, vagy az összegraffitizett kerítések, egy Toi Toi WC egy tavacska partján, na meg a sínek melletti hétköznapi életképek. Felfedezhetünk ismerős épületeket meg olyat is, ami itthon kissé tájidegen, de ettől jó a terepasztalozás: saját kis világ alakítható ki a hatalmas felületeken, amibe végül is bármi belefér. A lényeg úgyis az, hogy aki nézi, az elvesszen a látványban, a Kőbányai úton most kiállított terepasztalok pedig erre tökéletesen alkalmasak. 

Címkék