100 éve, 1922. november 21-én nyitott meg a Corvin mozgóképszínház, a kerek évforduló tiszteletére pedig ünnepi programsorozat indul szeptembertől, ami november végéig tart.

A 100 évvel ezelőtt, 1922. november 21-én indult Corvin mozgóképszínház megnyitását a kor egyik leghíresebb költője, Kosztolányi Dezső is üdvözölte

A 100 évvel ezelőtt, 1922. november 21-én indult Corvin mozgóképszínház megnyitását a kor egyik leghíresebb költője, Kosztolányi Dezső is üdvözölte

egy kifejezetten erre az alkalomra írt versével (Szavak), és már ez is jelzi, milyen fontos esemény volt Budapest életében annak idején a mozi megnyitása. A Corvin nemcsak az egyik legrégebb óta nyitva lévő mozink, de az egyetlen, amelyiknek a nyitás óta nem változott meg a neve. A Corvin nemcsak a legnagyobb mozisikerek mozija, hanem számos kulturális esemény, díszbemutató és filmfesztivál zajlott a falai között az elmúlt évtizedekben. 

Ősztől némi változás áll be a mozi életében: az öt terem (a Korda, a Kabos, a Jávor, a Karády, a Radványi) közül kettő (a Jávor és a Karády) csatlakozik a Budapest Film artmozi-hálózatához, így még színesebb kínálat várja majd a moziba járókat.

A kerek évfordulós Corvin ünnepi programsorozattal várja a látogatókat szeptember elejétől november végéig. Az elmúlt 100 év legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézik fel az egyes programok. A Corvin moziéjszaka egy maratoni mozizás lesz, ahol egy karszalaggal több filmet is megnézhetünk az egyes termekben. A Névadók mozija-sorozatban a nyitástól az 50-es évekig vetített legfontosabb filmalkotások közül nézhetünk meg párat, a magyar filmtörténet kiemelkedő munkáit Az aranyembertől az Állami áruházig, ráadásul az előadások előtt korabeli filmhíradókat is vetítenek majd az autentikusság jegyében. A Best of-sorozatban az egykori legendás külföldi filmbemutatók (E. T., Csillagok háborúja, Ben Hur) kerülnek terítékre, de a magyar kasszasikerek (Kontroll, Üvegtigris, Macskafogó, Vuk, Csinibaba) sem maradnak ki ezért. De mindezeken kívül közönségtalálkozók és mozitörténeti séta is várja az érdeklődőket. 

Címkék