Augusztus 10. és 15. között – két év kihagyás után – tér vissza a Sziget Fesztivál, ahol idén főműsoridőben láthatjuk Justin Biebert, az Arctic Monkeyst, Dua Lipát, Calvin Harrist, a Tame Impalát és a Kings of Leont is. A legnagyobb változás talán az, hogy hosszú időt követően nem 7, hanem 6 napos lesz a fesztivál, de számos egyéb újdonságra is számíthatunk. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat.

Beengedés és infrastruktúra

Bár az újdonságokról van szó elsősorban, hasznos infó, hogy a beengedést megkönnyítendő, idén is beválthatjuk voucherünket karszalagra az Akvárium Klubban, erre augusztus 9-ig van lehetőség, mindennap 13 és 21 óra között.

Jelentős változás, hogy a fő beengedési pont a K-hídon belülre kerül, amivel a szervezők nemcsak a környék forgalmát szeretnék tehermentesíteni, de a telt házas napokon a torlódáson is enyhíthet ez a megoldás, ha valóban beválik. Hasonló szempontok alapján alakították át a belső útvonalakat is, valamint a Nagyszínpad előtti tér is szellősebb lesz, hogy a tömeg jobban el tudjon oszlani.

A Fővárossal történt környezetvédelmi megállapodás nyomán az Óbudai-sziget nyugati oldalán húzódó galériaerdőt teljesen lezárják, itt idén már kempingezni sem lehet majd, és a korábban itt helyet kapó programhelyszínek és vendéglátóhelyek is máshová kerülnek.

Hogy pontosan hol melyik szolgáltatást találjuk a fesztivál területén, azt ezen a térképen lehet böngészni.

Helyszínek

A programhelyszínek közül a korábban A38 és MasterCard Színpad néven is üzemelő hatalmas sátrat idén FreeDome néven kell keresnünk, míg a sokak által kedvelt, de kisebb színpad, az Afro-Latin ezúttal teljesen egybeolvad a Global Village nevű világzenei helyszínnel. A két év kihagyás áldozata lett sajnos a klasszikus zenei színpad és a Hungarikum Falu is, utóbbiból a táncházakat a Vándor Vurstliba mentették át.

DropYard néven egy teljesen új színpad is debütál, ez a hiphop és a rap műfajok otthona lesz, különlegessége pedig az, hogy a szervezők olyan fellépőket hívtak meg ide, akik valamennyien az anyanyelvükön rappelnek.

Minden színpadon játszanak majd magyar előadók, az egykori Petőfi Rádió – VOLT Színpad utódján, a Hajógyár Petőfi Színpadon azonban ismét kizárólag hazai fellépők kapnak lehetőséget.

Több kisebb programhelyszín is másutt és/vagy más néven lesz megtalálható, az előzetes feltérképezést ide kattintva lehet elkezdeni.

Vendéglátás

Nagyobb átalakulás várható a vendéglátás terén is, ami elsősorban az ételkínálatot érinti. Idén először nem teljesen random szétszórva lesznek a különböző food truckok, hanem ételudvarokat alakítanak ki, arra is ügyelve, hogy mindenhol legyen húsos, vega és vegán, sőt klímabarát választék is. A blokkokból a műanyagot is teljesen száműzik, de a Green Sziget programhoz kapcsolódóan most először zero waste bolt is lesz a fesztiválon a Leméremnek köszönhetően, valamint a lebomló hulladékot komposztálni is fogják. Ami az italokat illeti, a repohárrendszer változatlan marad.

Az ételudvarok pontos elhelyezkedését ugyancsak a szolgáltatásokat bemutató térképen találjuk. 

Sziget-app


Aki a fentieknél is több információra kíváncsi, és minél hamarabb el szeretné kezdeni a tervezgetést, az már letöltheti a Sziget hivatalos applikációját, benne minden hasznos infóval, térképpel és a programtáblával. Androidra erről, iOS-re pedig erről a linkről tölthető le.

Címkék