A kraftsör-forradalmat picit tegyük most félre, mert a „hagyományos” sörök rajongóinak új szentély született a Lövőház utcában. Vagyis a méretét tekintve inkább csak kápolna, de a lényeg, hogy itt igazi bajor, sőt egyenesen traunsteini söröket mérnek hektószám a csapokon, amiből – a széles üveges kínálat mellett – frissen csapolva műanyag palackban akár haza is vihetünk néhány litert.

Izgalmas, trendi és manapság már tényleg kiváló minőséget hoz a kraft sörök IPA-s, APA-s kisüzemi világa, de tegyük a szívünkre a kezünket, sörimádó barátaim, önfeledt beszélgetésekhez, meccsnézéshez vagy simán a nyári hőségben egy hideg csapolt bajor sörre bármikor boldogan igent mondanánk.

Viszonylag nagyobb mennyiségben készülő (ám 100 ezer hektoliter alatt maradó), de közel sem nagyüzemi sörökről beszélünk, aki járt már Bajorországban, az pontosan tudja. Arrafelé szinte minden falunak van saját söre, aminek az alapanyagához a helyi patakok, források szolgáltatják a kristálytiszta és nagyon jó minőségű, egyedi ízvilágú vizet. Még a müncheni sörök is többnyire fúrt kútból jövő szikvízből készülnek, ezek a délbajor sörök azonban az Alpokból érkező vízből készülnek, amiket egyszerűen lehetetlen utánozni.

Perényi Tímeáék kizárólagos magyarországi importőrként hozzák be a traunsteini sörgyár remekeit, és a két Mammut mögött nyitották meg (még május közepén) a bajor színekben pompázó és tipikus bajor sörpados terasszal rendelkező üzletüket, amit a hírek szerint számos másik fog követni Budapest- és országszerte. Van leberkäse (húskenyér császárzsömlében – 1400 Ft), bajor kolbász (1 szál, mustárral, császárzsömlével – 1500 Ft), sörkorcsolya (4 szelet zsíros gyökérkenyér – 600 Ft), 3 sör folyamatosan csapon (890 Ft / pohár, 1200 Ft / korsó), és összességében 14 alkoholos (egy üveg 900 Ft plusz betétdíj) és 5 alkoholmentes sör. Ezeken kívül szándékosan semmi, még üdítő sem!

A Lövőház utca eddig is az egyik kedvenc találkozó- és alapozóhelyünk volt, ezután pedig még inkább az lesz, a frissen csapolt bajor sörnél nagyobb örömre igazából nincs is szükségünk. Amikor sietnünk kell, akkor csapoltassunk magunknak egy literrel otthonra, kisebb kiszerelés az elviteles üvegből nem is létezik. Ha pedig azon morfondíroznánk, hogy másnap már nem lesz annyira friss a hűtőnkben a megmaradt mennyiség, akkor erre annyit mondanánk, hogy aki nem tud meginni egy liter sört este, az inkább bele se kezdjen. A tejtől is jól lehet aludni. Legalábbis állítólag...

Címkék

Elérhetőségek

Na, ez az! – Bajor Sör Shop 1024 Budapest, Lövőház utca 25. Facebook-oldal