A nápolyi pizza – és variánsai – mellett az utóbbi évek egyik legfeltűnőbb trendje kétségtelenül a tradicionális hawaii street foodból japán elemekkel átszőve világ körüli hódításra indult poké, ami a szuperfoodok királya és az egészséges étkezés egyik csimborasszója. Az Ohana pedig tavaly október óta egyenesen Budapest szívébe csempészi a Hawaii életérzést.

A pokémániánknak már toplistát is szenteltünk, a Kazinczy pedig amúgy is az egyik kedvenc gasztroutcánk, így az Ohana egy tökéletes keresztmetszete az ízlésünknek. Az alagsori résszel is rendelkező, de amúgy viszonylag pici étterembe belépve egyből a megszelídült Khal Drogo (alias Jason Momoa) köszönt minket, a hangulat pedig otthonos, barátságos és kifejezetten kötetlen.

Győri Attila üzletvezető jön elénk és megtudjuk tőle az Ohana rövid történetét, miszerint ők eredetileg kocsmákkal és büfékkel foglalkoztak, de a Covid végigjáratta velük a vendéglátósok kálváriáját, így végül az akkor már itthon is egyre ismertebb poké mellett tették le a voksukat. Aminek kínálatát ráadásul – a hidegebb évszakokban, formabontó módon – marhából készült vietnámi pho levessel egészítették ki, de még nem mondtak le teljesen a sushi beemeléséről sem az étlapra. Büszkén meséli, hogy a számos remek vendégvisszajelzés mellett nemrég megkapták a melegbarát étterem ajánlást is, ami elsődlegesen barátságosságuk és nyitott szellemiségük eredménye, itt ugyanis biztosan nem ér semmilyen hátrány valakit, ha netán eltérően látná a világot a többség „elvárásaihoz” képest.

A pokéban ráadásul nincs is nagyon mit eltérően látni, mert az a lényege, hogy pont úgy rakjuk össze, ahogyan mi szeretnénk. Mondhatni klasszikus a felhozatal, egy-két vagányabb ízzel, mint például a csípős BBQ-szószos malaccsászár. Az 5 fix bowl – a tonhalas (3680 Ft), a garnélás (3980 Ft), a lazacos (3980 Ft), a császár (malaccsászárral, 2980 Ft) és a csirkés (2780 Ft) – mellett van még egy hatodik, tofus is (2780 Ft) a vegánoknak. Egyrészt nyilván segítenek saját tálat is összeválogatni, de külön nagy truváj az alapként rizs helyett kérhető cukkinitészta, hogy azért a gluténérzékenyek se maradjanak ki a sorból. 

A nyári hőségre való tekintettel a pho leves jelenleg nem elérhető, helyette azonban egy remek currys kókuszkrémlevessel (1680 Ft) frissíthetjük fel magunkat, az étkezés végén pedig semmiképpen se hagyjuk ki a kellemesen édes kókusztejes, ragacsos rizsdesszertet mangóval (1480 Ft) sem!

Az Ohana Poké Bowl egy szuper kis étterem, aminek a friss ételek mellett nagyon fontos eleme az itt dolgozók kedvessége és ennek részeként pontosan átjön, hogy mennyire szeretik és sajátjuknak érzik a helyet. Ezt a pokét házhozszállítással is bármikor kérhetjük, de az Ohanába a helyetekben mi főleg személyesen mennénk el, mert barátságos, vidám és hangulatos étterem, ráadásul szerintünk a környék is így imádnivaló, ahogy van. Az előítéletekről pedig még annyit, hogy sok magyar a mai napig tart picit a zajos erzsébetvárosi turistáktól, pedig a bulinegyedben elsődlegesen az éjszaka szól a külföldiekről, a nappal az főleg a miénk, budapestieké.

Címkék

Elérhetőségek

Ohana Poké Bowl Budapest 1075 Budapest, Kazinczy utca 10. Facebook-oldal Weboldal