A Palotanegyedben évek óta formálódik egy „gasztroutca”, ami igazából a Krúdy Gyula utca egyik felét jelenti, illetve a Lőrinc pap teret és a Mikszáth teret, melyek közrefogják azt. Szinte gombamódra nyíltak itt a jobbnál-jobb helyek – bisztrók, sörözők, kávézók – az utóbbi pár évben, és a folyamatnak a Covid sem tudott betenni, csak hátráltatta. Ahogy a járvány elvonult, újra rákapcsolt a környék, ami egyre pezsgőbbé és pezsgőbbé válik, és nemcsak visszahozza a 90-es éveket, amikor ide (is) jártak bulizni a fiatalok, de még túl is tesz rajta. Az egykori Darshan Udvar helyén a Krúdy Gyula utcában április elején megnyitott Mixát Udvar könnyedén a környék zászlóshajója lehet, egyfelől a mérete, másfelől pedig a mindent magába foglaló kínálata okán.

A 90-es években a Krúdy Gyula utca, a Mikszáth Kálmán tér, a Lőrinc pap tér és ezek környéke nagyon fontos pontja volt a városnak és éjszakai életének. Ha nem is nyüzsgött úgy, mint napjainkban, de volt pár remek kocsma, rövidebb és hosszabb életű szórakozóhely meg hangulatos kávézó. Olyan része volt ez a belvárosnak, hogy amikor szórakozni indult az ember, tudta, hogy ide megbízhatóan jöhet, mert bárhova is ül be, kedvére való program várja. A fejlődés a környéken azonban az ezredfordulóra annyira megakadt, hogy nemcsak megállt, de meredeken vissza is zuhant – és aztán sokáig nem is állt talpra a Krúdy Gyula utcában és környékén.

Eleinte a Mikszáth tér egyik sarkán állt Tilos az Á volt a környék legnépszerűbb helye, majd miután az bezárt, jött, látott és győzött a Darshan Udvar a Krúdy utcában. Volt itt kávézó, étterem-szórakozóhely, lemezbolt és Bahia üzlet is. Különös és egyben nagyon egyedi hely volt; egyfelől előrevetítette a romkocsmák dicső eljövetelét, másfelől sok-sok etnikus (ázsiai, afro, dél-amerikai, indián) elem jelent meg a belső dizájnban, nem beszélve a falakat borító színes csempékről, amiről pedig Barcelona meg Gaudí ugrott be minden második embernek. Az ezredfordulóra a Darshan elveszítette jelentőségét, az utód romkocsma, a Csempés pedig nem tudott igazán berobbanni úgy, mint az elődje. 

De ennyit erről, mert ezek az idők már a távoli múltba vesznek. 2022 áprilisának elején pedig egy új történet vette kezdetét a Krúdy Gyula utca 7. szám alatt: egy vadonatúj szórakozóhely-komplexum nyitott meg itt, a Mixát Udvar, ami már az új idők képviselője egy friss koncepcióval, ugyanakkor nagyon szimpatikus módon a múltat sem akarja végképp eltörölni, hanem fejet hajt előtte, és integrálja azt a mába. Így felfedezhetjük a Darshan Buddha-szobrát is a tetőteraszon, és szintén erre meg a Csempésre utalnak vissza az itt-ott látható csempefelületek. A XIX. század második felében emelt épület, mely eredetileg pékség volt, új formájában távolabbra is visszatekint az időben, egészen a kezdetekig: a falak, melyekben a régi, középkori városfal kövei is ott figyelnek, vagy a fából ácsolt plafon mind eredetiek, a ház felépítésének idejéből származnak. 

A Mixát Udvar koncepciója elég egyszerű, de hatásos és szemmel láthatóan működőképes. A hely nevében nem véletlenül szerepel az x betű, nem öncélú és jópofáskodó szójátékról van szó, hanem a koncepciót jelzi: a Mixát Udvar többféle hely fúziója, mixe. Már szó esett a belső dizájnról, ami szintén kiemeli a hely koncepcióját: egyszerre elegáns és romkocsmás, a kettő pedig harmonikus és ha nincs totál telt ház, akkor otthonos elegyet alkot.

A Mixát előtt lévő, utcai terasszal együtt hat részből áll a hely. Ha a főbejárattal szemben állunk, jobbra van a borbár rész, a Mixát Vin, ahol natúr és csapolt borokat kóstolhatunk, de ezen a részen sülnek az igazán ízletes római pizzák is (ezek ára 1800 és 3000 Ft között van, előbbi a marinara, utóbbi pedig a szarvasgombás pizzát takarja). 

A Mixát Udvar bal oldali részén találjuk a Mixát Keget, ami a sörös oldal 32 csappal, és minden igényt, ízlést és anyagi lehetőséget kielégítő kínálattal. Van mindenki számára megfizethető, 800 Ft-os korsóárú sör, meg vannak mindenféle különlegességek egyre emelkedő, akár bőven 1000 Ft feletti árakon is. De a lényeg az, és ez áll a borokra, a koktélokra, az ételekre meg úgy általában mindenre, hogy ami a vendég elé kerül, az mind minőségi legyen. Akkor is, ha kevesebbet enged meg a pénztárcája és akkor is ha többet, vagy sokat. 

A Mixát Keg és a Mixát Vin között találjuk a Mixát Bárt, ahol egy körbejárható koktélos pult várja a vendégeket, rengetegféle színes italcsodával. Természetesen vannak gines, tequilás, rumos és vodkás koktélok, meg jó pár sztenderd is, mint a Long Island, az Aperol Spritz vagy a Caipirinha, és napjaink italmenősége, a Tubi is itt kérhető és kapható. A koktélok árát természetesen mindig az összetevők határozzák meg, de a Mixátban 1800-2800 Ft között vannak. A bár fölötti részen találjuk a nyitott tetőteraszt – itt lehet dohányozni is –, ami idén még félgőzzel dolgozik, de jövőre a teljes tetőt megnyitják, így lesz ott is külön pult. De a felső rész már most is tökéletesen alkalmas arra, hogy azt nagyobb társaságok vagy cégek kibéreljék, hogy saját bulit tartsanak. 

És még mindig nem értünk a végére. A bár mögött nyílik a Mixát Stage, a hely koncerthelyszíne, ami kétszáz főt képes befogadni. Jó az akusztikája, profi a kialakítása és elegáns a hangulata. Már a teszthónapok alatt is volt pár rendezvény, jazz-, blues- és popkoncert, meg elektronikus zenei buli, és ezt a zenei sokszínűséget a jövőben is tartani igyekeznek. 
 
Azt még nem is említettük, hogy bár van külön boros, sörös meg koktélos része a helynek, és máshol sütik a pizzát, mint ahol a konyha található, de bárhova is ülsz le, rendelhetsz bármit, vagyis a sör miatt nem kell a sörös részre ülnöd, a bor miatt pedig a borosra, és így tovább. 

A Mixát Udvar konyhája maga a gasztronómiai kikapcsolódás és kirándulás. Itt is érvényre jut a hely koncepciója: a fine diningba hajló ételektől a street foodig terjed a skála. A pizza mellett vannak burgerek (2890-5690 Ft), saláták (2290-4290 Ft) és hot dogok (2490 Ft), utóbbiak teljesen új dimenziót adnak a jól ismert kifli-virsli kombónak. Ha megnézzük az étlapot, csupa olyan tételt találunk rajta, melyek ugyan jól ismert vagy hagyományos ételek (pl. meggyleves, csirkepaparikás, csülök, gulyásleves), de mindegyik – tiszteletben tartva a gasztrotradíciót – némi csavarral készül el. Olyan meggylevest vagy csirkepaprikást (3290 Ft), mint itt, sehol máshol nem ettünk még, és akkor még nem is említettem a maracujás mille-feuille desszertcsodát (1390 Ft). Az ételek árai egyébként – előételek, főételek és levesek tekintetében – 1690 és 4200 Ft között mozognak. 

Még egy fontos dologról mindenképpen szót kell ejteni a Mixát Udvar kapcsán: a vendégkártyáról. Amikor nagy társasággal érkezünk, a bejáratnál megkérdezik tőlünk, hogy együtt szeretnénk majd fizetni vagy külön-külön. Ha az utóbbi, akkor minden vendég kap egy vendégkártyát, ezen gyűlik az este folyamán a fogyasztás. Amikor a társaság asztalt bont, nem kell azon gondolkodni meg sakkozni, hogy pontosan ki mit fogyasztott, hanem a vendégek sorban leadják a kártyáikat, amin csak az szerepel amit fogyasztottak, így a számla is hamar megvan. A későbbiekben tervezik bevezetni a törzsvendégek számára a személyre szabott kártyát is, amihez különféle kedvezmények és pontgyűjtési lehetőség is kapcsolódik majd. 

A Mixát Udvar pénteken, szombaton és vasárnap 15 órakor, a többi napokon pedig 16.30-kor nyit. Csütörtöktől szombatig éjfélkor van záróra, minden másik nap pedig 23 órakor, a hely előtti terasz viszont mindig 22 órakor zár. Csak ajánlani tudjuk a helyet, ha valakinek enni, inni és koncertet nézni támad kedve egyszerre – meg akkor is ha csak megismerne egy új helyet –, mert itt mindent egyben megkap, ráadásul elérhető árakon, barátságos hangulatban, és ki tudja, még a végén törzsvendég válik belőle. Ebben az esetben pedig még nyomot is hagyhatunk a Mixát Udvarban: a bár bejáratát belülről körbeölelő falat pixelkockák díszítik, ezekbe pedig bárki beleírhatja a nevét, ha tetszik neki a Mixát Udvar. De nem látjuk okát, hogy valakinek ne tetsszen. 

Címkék

Elérhetőségek

Mixát Udvar 1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 7. Facebook-oldal