Legutóbb 4 éve, 2018-ban írtunk a Monori Center (Chinatown Budapest) egészen unikális street food piacáról, amit cikkünk megírása előtt, majd után is ugyanúgy kedveltünk. Oké, a személyre szabott körbevezetés után talán még jobban, hiszen a kulisszák mögé láthattunk, és sok részletet megosztottak velünk vidám idegenvezetőink. Most is úgy gondoljuk, egyszerűen nincs autentikusabb kínai hely, ami a hangulatot, a kínálatot, a vendégszeretetet illeti. Egy májusi hétvégén volt szerencsénk részt venni a terasznyitó ünnepségen, sárkányokkal, nagy lakomával, kínai rapegyüttes fellépésével megspékelve. De azt is szívesen elmeséljük, hogy melyik konténerétteremből miket érdemes kóstolni. Szerencsére a jubileumra sokkal, de sokkal átláthatóbb lett a kínálat, és új kedvenceink is lettek.

Miért éppen ételpiac?

Nem túlzás azt állítani, hogy ha leszálltál a 3-as villamosról, vagy szerencsésen leparkoltál valamelyik ruhanagyker előtt, a szökőkúthoz közeledve jó, ha gondolatban előveszed az útleveled. Check-in és csomagellenőrzés nincs, de öt perc alatt eljuthatsz a magyar munkanapból a kínai estébe. Így megy ez már 10 éve, attól a ponttól kezdve, amikor megszületett a gondolat a környéki éttermesek-ételbárosok fejében, hogy jó lenne valami kötetlen találkozó- és étkezőhelyet létrehozni a Monori Center dolgozóinak

Kezdetben ez volt a cél: a boltok zárása utáni lazulós-eszegetős vagy éppen jól bevacsorázós origót létrehozni, ahol van snack, sör, asztalok, jókedv, jóféle street food, a szeretett közösségi hot pot, ráadásul a nyári melegben mindez a szabad ég alatt működik. És ha betéved néhány magyar vendég, nos, nekik is megmutatni egy szeletet a kínai ételpiacok hangulatából, ízeiből. 

Változó idők változó vendégserege

Mára ez az egész árnyalódott, átalakult kissé, egyrészt a szájhagyomány útján terjedő infónak köszönhetően, másrészt a hazai gasztroszcénából magasan kiemelkedő közösségi médiás kommunikáció jóvoltából, de a koronavírus-járvány is formált a szokásokon. Röviden: sokkal több lett a gasztronómiára nyitott, utazni szerető, valódi kínai ízekre és kultúrára vágyó magyar vendég, nálunk élő expat, és a járványból vissza-visszatérve bátrabb voltunk, mint a hazánkban élő kínaiak. 

Mi előbb kerestük fel a piacot 2020 és 2021 nyarán, így a vendégek aránya is megváltozott. Vendéglátóink ezt egy cseppet sem bánják, sőt, büszkék rá, hogy a magyar emberek kíváncsiak az eredetiségre és szeretik az ízeiket. Mostani fejlesztéseik is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy nekünk sokkal könnyebb dolgunk legyen. 

Molinókra kerültek ki a fogások fotói, nevei mind kínaiul, mind magyarul, árral, beazonosíthatóan. 

Molinókra kerültek ki a fogások fotói, nevei mind kínaiul, mind magyarul, árral, beazonosíthatóan. 

Ez óriási mankó, nincs többé tanácstalan toporgás, Google-bújás, kínai barátokkal való telefonos irányítgatás, hogy mégis mit kell rendelni. Egyértelműbb minden

Fejlesztések a piacon: átlátható étlapok, hangulatosabb dizájn

A dizájn is változott, sokkal egységesebb és mutatósabb minden. Mi az új, tipikus ázsiai street foodos székeket is imádjuk, mert bár lehet, hogy a műanyag karosszékekben órákig is lehetett hesszelni, ez így sokkal valódibb és nekünk mégis kényelmesebb. Mindenhol van már bankkártyás fizetési lehetőség. Már rezgős-jelzős rendszer is van néhány étteremnél: ha elkészült a finomság, jelez a készülék, és mehetünk is érte. 

De sokan még mindig kihozzák az asztalunkhoz, pláne ha annyira nincs tömeg. Jobban belátunk a konyhákra, az előkészítéstől a végső simításokig. Van, akit ez megnyugtat, másokat felspannol – mi az utóbbi csoportba tartozunk, órákig tudnánk nézni a sütés-főzést.

A nyitó hétvége képekben

Májusi vasárnapunkon, amikor az ünnepségen jártunk, bizony nehezen lehetett ülőhelyhez és ételhez jutni, mert óriási volt a sokadalom. Mindenki a sárkányokra, a táncosokra, a zenészekre és az új ételekre volt kíváncsi, igazi örömünnepnek lehettünk tanúi. De beszéljenek helyettünk a fotók. Sajnos videónk nincs, de a punk-rock formáció líraian induló, aztán zúzósabbra forduló dala eszünkbe juttatta a Blink-182-t, a hiphop pedig akár Krúbi is lehetett volna, intenzív, sokéves kínai nyelvtanfolyam után. 

10 WLB-tipp a Chinatown Terasz kínálatából

És akkor jöjjön is a kedvenc részünk, hogy miket érdemes most, a 2022-es szezonban az éttermektől rendelni. Ezeket (is) kóstoltuk Henry és Ann idegenvezetésével. Persze egyszerre mindezt képtelenség lenne „elpusztítani”. Vagy nagy társasággal érkezzünk, vagy több látogatás alkalmával kóstoljuk végig az izgalmas fogásokat. Mindenképp számoljunk vele, hogy ez nem a small plate kultúra, néhány önállóan ehető étel (például a kínai burger, a kínai sós palacsinta…) kivételével bőséges adagok várnak, és érdemes közösen csipegetni. Az egy fogást kirendelek magamnak jellegű étkezés itt aligha működik. Valójában nem működik. Az illatok, a mellettünk lévő asztalokra érkező tányérok és gőzölgő fogások delejezőek. Szánjunk órákat erre a gasztrotripre!

XiaJiuCai, a legtöbb stand előtt

Ez az összefoglaló neve a snackeknek, amiket leginkább beszélgetéshez, sörözéshez fogyasztanak Kínában. Hideg specialitásokról van szó, mint az edamame bab, a főtt földimogyoró, a fűszeres-fafülgombás tofubőr, a wakame algasaláta, a fermentált ázsiai idényzöldségek (mi kínai spárgát kóstoltunk), a marinált disznófül, a kacsanyelv, a kacsanyak. Mindegy, hogy éppen ropog vagy frissít a nasi, kezdőfalatoknak össze is állíthatunk akár egy vegyesebb tálat (például 1-es Wan Hao étterem). Ugyan nem hideg snack, hanem meleg fogás, de ugyanúgy csipegetni kell a 2-es standnál megtalálható marha fogpiszkálónt. Szaftos és fűszeres, szezámmagos minifalatkák, amik szintén jól mennek sör és sztorizás mellé.

Rántott osztrigatorta

Ők táskának, gombócnak, tortának hívják, de a forró olajban kisült fogás inkább hasonlít egy ufóra. Pedig ami benne van, az ismerős, csak más formában. A tészta rizslisztalapú, belül osztrigából és káposztából találunk a legtöbbet, de sertéshúst és nori moszatot is adnak hozzá. Semmihez sem hasonlítható, de érdemes kipróbálni! A 9-es standnál rendelhetjük. 

Kínai sós palacsinta

Régi, jól megszokott szereplő a HiBing (7-es stand) és a Happy Panda (2-es) is, ahol a mennyei kínai sós palacsinták készülnek, idén a HiBingben még változatosabb alapokkal és feltétekkel (például cékla-, sütőtök- és spenótalap). A szárított hússelyem a kedvenc palacsintatöltelékünk, hiszen a lágyabb zöldségek és a szaftos szószok rengetegében ez a ropogós elem szinte hangosan törik meg harapás közben.

Büdös tofu

Idegenvezetőink szerint hiába megosztó a név is és az illat is, már a magyar vendégek is keresik a kínai ételpiacokon annyira népszerű, fermentálással készülő tofukockákat. Úgy tartják, ahol az utcán ételt árulnak Kínában, ott terjeng a büdös tofu szaga. Mivel a fermentált szójababsajtot ki is sütik, ezért belül krémesen omlik, kívül ropogós. Pácolt fokhagyma és chili mehet rá, egy igazi umamibomba. A szánkhoz emelve már nem is taszító az aroma, kóstolva pedig átcsap abbahagyhatatlanba. Az 1-es standon és ahol valami „bűzlik”, megtalálod.

Szaftos báránynyársak

Fűszeresebb a mediterrán szuvlákinál, sokkal ízesebb, mint a rablóhús. Imádjuk a bárányhúsos nyársakat (nemkülönben a tintahalas verziókat), melyek omlósak és van rajtuk pörzsanyag is, ráadásul a faszén íze is finoman megcsapja őket. A tintahalakat pedig száraz fűszerkeverékbe forgatják, ettől lesz egyedi az ízhatás. Majd mindegyik konténer mögött vannak faszenes grillek, ahol egyben sülnek halak is. Ezek persze 4-6 személyes fogások.

MaLaTang

Kisebb, mint a hot pot, de valójában leveses fogásról beszélünk, amit mi a 3-as pavilonnál kóstoltunk, minden földi jóval megpakolva. A lótuszgyökértől az óriásgarnéláig került bele minden, ami kellemes és ízletes. Két személyre számoljunk vele, kiadós adag.

Jázminteás, maracujás üdítő

Az 515 Bistro (8-as stand) olyan frissítőkkel érkezett a piacra, amiket magunk sem akartunk elhinni. Szivárványos színeket mutató poharak, mintha csak egy unikornis vagy egy hableány uszonya lenne némelyik 0,5 literes pohárban lévő édes üdítő. Natúr teákat is lehet kapni náluk, szemrevaló üvegben, de minket a jázminteaalapú, maracujával ízesített, desszertnek is beillő változat varázsolt el. Fűszeres, csípős ételek után/közben is ajánlott.

Gong bao csirke

Egy igazi klasszikus, amit több helyen is elkészítenek nekünk a piacon, de nekünk a Spicy Fish gong baója tetszett eddig a legjobban. A nagy múltú anyaétterem, ami csupán néhány lépésre található a sátortól, a 6-os standon van jelen, sok kínai kedvenccel, melyek sosem mennek ki a divatból. Itt az idő, hogy a büfék magyarra hangolt kínai konyhája után megkóstoljunk egy valódi gong baót a maga egyszerű nagyszerűségében. Ha már Spicy Fish, akkor a száznapos tojás is ajánlott tétel!

Zöldségnyársak

Valódi köretnek is beillenek a zöldségnyársak, melyek közül nekünk a káposzta lett a legkedvesebb, a 10-es standtól. A leveleket kézzel érdemes lebontani, egyfajta köretként is funkcionálhat a húsok és a halak mellé. Egy speciális fűszerolajjal kenik, frissítő és ressen ropog, miközben azért a faszén füstje is jelen van. 

Mocsi

Nagyon kelendő, szóval érdemes sietni érte. Már mi is írtunk a Yi-Tianról, illetve isteni mocsijaikról, amiket a Duna Pandában is be lehet szerezni. Szerencsére a piacra is kivitték a négyes csomagolású friss mocsiélményt. Nekünk a mangós és az édes babos változatok a kedvenceink, de akik a matcháért rajonganak, azok is megtalálják a számításukat az 5-ös standnál. A mocsikon kívül bubuteákat, különböző ázsiai frissítőket is árulnak, mutatós poharakban.

Képtelenség egy alkalommal végigkóstolni mindent, akár csak a felsorolt tízből is, tehát szánjunk időt, pénzt és energiát a kalandozásra. Olyan élményekkel gazdagodunk majd, amik tényleg eltérnek egy szokványos food court vagy ázsiai étterem gyakorlatától. 

Nyitvatartás:

Nyáron (május végétől augusztus végéig) minden este 17.00–23.00.

Címkék

Elérhetőségek

Monori Center – Chinatown Terasz 1107 Budapest, Jegenye utca 30. Facebook-oldal Weboldal