A héten olyan változatos programokon vehettek részt, amelyek a legtöbb érzékszervetekre hatnak, vagy legalábbis a fületek és az ízlelőbimbóitok biztosan nem fognak csalódni. A héten több külföldi előadó is ellátogat Budapestre, így olyan koncertek ragadhatnak magukkal titeket, mint például az Izlandból érkező, indie folkot képviselő, csodálatos hangzású Sóley, az amerikai Stacey Kent, akinek jazz-zenéjét milliók hallgatják világszerte, vagy pedig Kubából a legendás Ibrahim Ferrert megidéző, hangjában és tehetségében is rá hasonlító Son Del Nene koncertje. Ezúttal az ízek is előtérbe kerülnek: részt vehettek finn gasztronómiai rendezvényen, ami idén Åland témájú lesz, illetve gin- és sörkóstolókon is. A PagonyFeszt a gyerekeknek is kiváló programokat tervez, de ellátogathattok a Füvészkertbe, egy „varázslatos utazásra”, az ország első botanikus kertben megvalósuló fényművészeti eseményére.

Május 19., csütörtök

Világtükör: Totth Benedek és Vlagyimir Szorokin – PesText előestek

M. Nagy Miklós, az orosz irodalom egyik kiváló fordítója szerint van valami közös Szorokinban és Totth Benedekben. Az idei PesText fesztivál vendége többek között Vlagyimir Georgijevics Szorokin lesz, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője. Könyveiről, hatásáról és a kortárs irodalomról beszélget május 19-én M. Nagy Miklós és Totth Benedek.

Totth Benedek szerző, műfordító, többek között Suzanne Collins trilógiája, Roald Dahl, Neil Gaiman és Max Porter regényei fűződnek a nevéhez. A 2015-ben Margó-díjat nyert első regénye, a Holtverseny az Átrium színpadán folytatja az utóéletét. A szövegekből Vajdai Vilmos színész (Katona József Színház, a TÁP Színház alapítója) olvas fel, a beszélgetést pedig Szekeres Niki moderálja.

További infók 

Válogatás a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál anyagából

Budapesti Illusztrációs Fesztivál 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy reprezentálja és megújítsa a hazai illusztrációs művészetet. A szervezők célja, hogy a kétévente ismétlődő, biennálé jellegű pályázat, kiállítás és a kapcsolódó rendezvények által ösztönözzék a hazai irodalmi illusztráció felzárkózását a világ élvonalához: láthatóvá tegyék a fiatal tehetségeket, hosszabb távon pedig reprezentálják a magyar illusztrációt nemzetközi szinten is. Idén május közepétől június 13-ig tekinthetjük meg a fesztivál anyagából készített válogatást egy különleges helyszínen, a margitszigeti víztoronyban.

További infók 

Május 20., péntek

Kaukázus, vendég: Möbius

A Petőfi Zenei Díjas Kaukázus zenekar és vendégei a budapesti Kobuci Kertben köszöntik a nyarat és az idei koncertszezont. A régi nagy slágerek mellett felcsendülnek a közelmúlt közismert és méltán népszerű dallamai és a zenekar Lux című, új albumán található dalok is, köztük az idén januárban megjelent RoadMovie videóklip dala, az Ez a Te Magyarországod. A vendégfellépő a Möbius lesz.  

További infók 

Hooverphonic (BE), vendég: Belau

A zenekar több mint 25 éve történt alapítása óta a Hooverphonic előszeretettel kísérletezik több zenei műfaj elemeinek zenéjébe illesztésével, a kezdeti dark trip hopon túl akár poposabb vagy pszichedelikus motívumok is felbukkannak a zenekar hangzásában.

Az alapító tagok, Alex Callier és Raymond Geerts mellé 2020 őszén visszatért az ikonikus énekesnő, Geike Arnaert. Így remek alkalom kínálkozik a turnén, hogy megidézzék a klasszikusnak számító The Magnificent Tree album nagy slágereit, de terítékre kerülnek az újabb kori slágerek is, és néhány meglepetésre is készülhetünk.

A Hooverphonic előzenekara egy Fonogram-díjas budapesti downtempo, electronica, trip hop, chillwave formáció, a Belau lesz.

További infók 

Artmozik éjszakája 2022

Ahogy a fővárosi artmozizók már megszokhatták, ezen a napon nem lesz műszakzárás: a Budapest Film filmszínházai közül ötben, a Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig peregnek a filmkockák a vásznakon.

A hagyományos mozimaratonon premier előtt vetítik a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című új magyar vígjátékot, visszatér a mozikba Oliver Stone Doors-filmje, premierként lehet vadulni Az Északival – de olyan, fesztiváldíjas filmek is segítenek a virrasztásban, mint A világ legrosszabb embere, a Licorice Pizza, az Én vagyok a te embered, a Titán vagy a Vezess helyettem. Ismét, talán utoljára lehet moziban látni az Utolsó éjszaka a Sohóbant vagy Spielberg West Side Storyját – valamint olyan magyar alkotásokat is be lehet pótolni, mint a Külön falkaA legjobb dolgokon bőgni kellA feleségem története vagy a Kilakoltatás.  

További infók 

Eleven Tavasz 2022

Az Eleven Tavasz idén május 20. és 22. között pezsdíti fel a Bartók Béla Boulevardot egy nyárváró fesztivál során, a zöld szemléletmód jegyében. Folytatódik az 1 művész 1 porta kezdeményezés, amelynek keretében ismét a köztérre költözik a művészet. De készülhetünk még izgalmas gasztrokínálatra, családi és gyerekprogramokrakiállításokraszínházra és művészeti workshopokra: lesz Varázsterasz és bűvészkellékvásár, kézműveskiállítók, molinóból táskavarrás, helytörténeti séta és virágültetés.

Idén a bringákat és a bringásokat sem hagyják figyelmen kívül a szervezők: a kicsik tanulópályán sajátíthatják el a közlekedési szabályokat, mi pedig kerékpárra pattanva fedezhetjük fel Budapest rejtett zugait, vagy éppen nézelődhetünk a bicikli-csereberén.   

További infók 

Május 21., szombat

Varázslatos Füvészkert – ünnepi fényjáték a kertben

Május 21-én, az ELTE Füvészkert alapításának 250. évfordulója alkalmából különleges fényjátékra számíthatunk: az ország első botanikus kertben megvalósuló fényművészeti rendezvényén a vetítésnek és a fényinstallációknak köszönhetően megelevenednek a kert növényeinek formái, textúrái, miközben egy varázslatos utazáson vehetünk részt a jubileumi év lezárásaként.

További infók

Charity Fest 2022

Charity Fest a jó ügyek és a civil szervezetek egynapos fesztiválja a Budapest Bike Maffia szervezésében, ahol megismerkedhetünk azokkal a jó ügyekkel, szervezetekkel, szakelőadókkal és a területeikkel, akikről egyébként talán túl keveset hallunk – mindezt egy hangulatos májusi hétvégén. Egész nap családi és gyerekprogramok, szakmai kerekasztal-beszélgetések és koncertek várnak bennünket, ha pedig megéheznénk, érdemes megkóstolnunk a civil szervezetek finomságait, amiket idén is zsűri díjaz majd.

Koncertezik többek közt Dorogi és a Waves by Quixotic is, a gyerekek pedig kisállatos programokon, pónilovagláson, workshopon vehetnek részt. Emellett 5 szakmai beszélgetés segít választ találni a segítő szakmával kapcsolatos kérdésekre, nehézségekre és hibákra, de szó lesz a fiatalok érzékenyítéséről vagy az önkéntesség női vonatkozásairól is.

További infók 

6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál: Az emlékezés technikái

Kortárs Építészeti Központ (KÉK) tavaszi programjai az építészeti emlékezetet állítják fókuszba egyéni, közösségi és intézményi szinten. A KÉK programsorozata az egyes korok épített örökségét és azok átalakulását járja körül. Erre reflektálva az idei Makettfesztivál központi témája az emlékezés technikái, azaz a makettek és az emlékezés kapcsolatának feltárása.

Mi minden lehet tehát emlékezési technika? Az egyik lehetőség éppen az, amit a makettnél látunk: az a mód (jelen esetben a makett szemlélése), ahogyan elindul az emlékezés folyamata, vonatkozzon az a múltra, de akár az elképzelt jövők emlékeire – hiszen az a jövő, ami nem valósul meg, azonnal múlttá válik.

További infók 

Taste Åland

Május harmadik szombatján ismét finn ízek uralják majd a Finn Nagykövetség udvarát: a 9. alkalommal megszervezett népszerű gasztronómiai rendezvény idén Åland témájú lesz. Åland egy finnországi szigetcsoport, amely idén ünnepli 100 éves autonómiáját. Ennek emlékére ålandi szakácshallgatókat hívtak meg a szervezők, hogy autentikus finomságokat főzzenek a rendezvényre látogatóknak.

Az eszem-iszom mellett megnézhetjük Timár József fotóművész, valamint Carina Karlsson, Sanna Tahvanainen és Katarina Gäddnäs ålandi költők Holdkék Égtenger című kiállítását is. Hallgathatunk élő zenét, kipróbálhatjuk a mölkkyt (a finn tekejátékot), és részt vehetünk a garázsvásáron, ahol igazi finn kincsekhez juthatunk hozzá másodkézből.    

További infók 

Nyitott Főzdék Napja 2022

Május 21-én, szombaton kinyitnak a magyar kisüzemi sörfőzdék, visszatér a Nyitott Főzdék Napja. A sörkóstolás és -vásárlás mellett lehetőség lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére. A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat majd új termékeket Magyarország- és Budapest-szerte, és kézműves sajtokatpárlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatunk.

További infók 

A tea napja a Flying Birdben

Május 21-én ünnepeljük a tea nemzetközi napját. Ebből az alkalomból a Flying Bird Tea House egész napos teakóstolássalbemutatókkal és más programokkal vár bennünket: a matchaasztalnál mindent megtudhatunk a népszerű ital eredetéről és elkészítéséről, de csatlakozhatunk a gongfucha-, senchado- és ganpaoasztalhoz is, ahol a zöldtől a fehéren át sok tea lesz terítéken. 

Bokor Krisztián #folyamatosjelen című verseskötetét dedikálja a teaházban, Bánki Máté pedig a teaírásjegy kalligráfiájára tanítja meg a résztvevőket.

További infók 

Május 22., vasárnap

PagonyFeszt 2022

Több színpad és program, új könyvek, játékok, vásár vár kicsiket és nagyokat a Dürer Kertben szervezett PagonyFeszten. 10 órától Kokopelli Jazz Matiné koncerttel indíthatjuk a napot, majd írók, illusztrátorok és játékfejlesztők lesznek a porondon: Berg Judit, Dániel András, Lencse Máté és még sokan mások. Számíthatunk bábelőadásra Csontváry Kosztka Tivadar csodás világáról, kuflitáncra, mesélésre és tombolára, de a gyerekek részt vehetnek Nemes-Jakab Éva drámapedagógiai foglalkozásán is.   

További infók 

SHUK SHUK Design Fair

Dizájn, képzőművészet, divat és még sok újdonság – a novemberi erős kezdés után májusban is érkezik a SHUK SHUK, Budapest legfiatalabb dizájnvására. Idén tavasszal összegyűlnek a SHUK SHUK árusai, hogy megmutassák és áruba is bocsássák izgalmas alkotásaikat a Turbina falai között. Lehet inspirálódnivásárolni, de ha csak nézelődni szeretnénk, a friss, hűvös turbinás limonádé jó kísérő erre a célra.

További infók 

Május 23., hétfő

Stacey Kent (US)

Stacey Kent amerikai énekesnő, akinek jazz-zenéjét milliók hallgatják világszerte. Több mint ötven ország színpadán állt már, Grammy-díjra jelölés, milliós számban eladott albumok és telt házas koncertek jellemzik pályáját. Stacey Kent dalainak többségét szaxofonos férje, Jim Tomlinson szerezte. Dalszövegíróként angol, francia és portugál írókkal is dolgozott, de a Nobel-díjas író, Kazuo Ishiguro is írt számára szövegeket. Május 23-án őt hallhatjuk a MOMkult színpadán.

További infók 

Bot Ádám: #goshiwon

goshiwon egy aprócska hálószoba, ami alapvető szükségletekkel van felszerelve, így lényegében komplett élettérként funkcionál Koreában. Többnyire egy ágyat, íróasztalt, gardróbszekrényt, hűtőt és tévét zsúfolnak be alig 4-5 négyzetméterre. A legjobb az egészben – azon túl, hogy az ágyban fekve ajtót tudunk nyitni az ételfutárnak –, hogy a papírvékony falaknak köszönhetően nem érezzük magunkat egyedül. És mégis.

Bot Ádám ebből a tapasztalatból és a karantén időszakából kiindulva gyúrta össze azokat az álomszerű élményeit, amelyek a május 23-án bemutatásra kerülő #goshiwon kortárstánc-előadását képezik. 

További infók 

Május 24., kedd

Cseh Tamás, Csengey Dénes: Másnap

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán vagy éppen Dénesnél, Keszthelyen.

Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon, a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián Csengey Balázs segítségével.

További infók 

Sóley (IS)

Izland egyik legfelkapottabb zenésze, Sóley Stefánsdóttir, művésznevén egyszerűen Sóley érkezik az Akváriumba 2022. május 24-én. Az énekesnő jazz-zongora szakot végzett Reykjavíkban, majd 2006-ban csatlakozott a Seabear nevű izlandi indie folk zenekarhoz, később azonban úgy döntött, inkább szólókarrierbe kezd. 2011-ben jelent meg első albuma, We Sink címmel, amit azóta még kettő, illetve egy kollaborációból született album követett 2018-ban. Legújabb lemeze 2021-ben jelent meg, Mother Melancholia címmel. Tavasszal európai lemezbemutató turnéra indul, melynek keretében érinti Magyarországot is, így frissen és ropogósan hallhatjuk a legújabb Sóley-dalokat.  

További infók 

Tool (US)

15 év után ismét lesz Magyarországon Tool-koncert: 2022. május 24-én a Sportarénában adják első önálló hazai koncertjüket, hiszen eddig csak a Sziget Fesztiválon láthattuk őket. A 2022-es turné még a 2019-ben megjelent Fear Inoculum című lemezhez kapcsolódik, de bizonyára az olyan korábbi kedvencek is elhangzanak majd, mint a Sober, a Schism, a The Pot vagy a Vicarious.  

További infók 

Május 25., szerda

GinUP garden party

Május 25-én újraindul a Haris Park GinUP garden party sorozata: a Marczibányi tér ikonikus kastélykertjében hűsítő italok és könnyed hangulat gondoskodik a már hagyománnyá vált nyáresti lazításról.

Az est főszereplője idén is a Haris Gin, a ház saját itala lesz, melyet akár tisztán, akár koktélként is fogyaszthatunk. Az Opera Gin és a Haris Park kollaborációjából született italkülönlegesség mediterrán ízeket tartalmaz: sevillai narancs, grapefruit, kardamom és gyömbér érezhető ki belőle.  

Son Del Nene (CU)

Son Del Nene méltó utóda a nagy kubai zenészgenerációnak, a Buena Vista Social Club tagjainak, a zenekar vezetője Omara Portuondóval és Ibrahim Ferrerrel turnézott is. Jellegzetes sapkájában olyan, mintha Ibrahim Ferrer fiatalabb változatát látnánk a színpadon. Igazi sonero mayor, nemcsak a megjelenésében hasonlít a legendára, hanem hangjában, tehetségében is.

Megtanulta a régi mesterektől, hogy énekelje hitelesen és meggyőzően a kubai zene legnépszerűbb műfaját. Énekhangja egyszerre erőteljes, melankolikus, érzékeny és vitális. Előadása is éppen ilyen sokoldalú és izgalmas. Biztosak lehetünk abban, hogy a Son del Nene koncertjein minden láb megmozdul, senki nem tud ellenállni zenéjüknek.

További infók 

Címkék