A következő napok változatos programjai ismét kiszakítanak benneteket a hétköznapok egyhangúságából. A Qualitons történetében egyfajta befejezésnek jött el az ideje, melyet méltóképpen megünnepelhettek csütörtök este egy közönségtalálkozóval egybekötött release partyn. A Nemzeti Táncszínház két teljes hétig vár titeket látványos, színes előadásokkal. Kinti ejtőzésre több hely is megnyitotta teraszait, így többek között a Dürer Kert is, amely a majálisra időzíti a szezon megnyitását a Korai Öröm zenekar koncertjével. Azon a napon a Vígszínház Vígmajális néven invitál titeket egy koncertre, ahol a Vígszínház 125 éves történetének legnépszerűbb dalai csendülnek fel. Az elektronikus zene egyedülálló „kívülállója”, Lorenzo Senni fellépését a Magyar Zene Házában láthatjátok. Továbbá remek kikapcsolódást biztosíthatnak a programlistában szereplő tavaszi művészeti vásárok, kiállítások és színházi előadások is.

Április 28., csütörtök

The Qualitons: Kexek – lemezbemutató & farewell party

Qualitons történetében egyfajta befejezésnek jött el az ideje, melynek méltó megünnepléseként április 28-án egy közönségtalálkozóval egybekötött release partyra invitálnak bennünket az Edithbe.

Az est első felében egy kötetlen beszélgetés során elemzik és kontextusba helyezik Baksa-Soós egyébként besorolhatatlan, címkéket nem tűrő, stílusokon, esztétikai kategóriákon felülemelkedő életművét. Ezt a Kex együttes zenei hagyatékát feldolgozó lemezének bemutatója követi, majd egy Psychedelic Avantgarde Beat bulin vehetünk részt, ahol DJ Suhaid, Fodor Dávid, Dj Gandharva és Von Yodi hanglemezekről eleveníti fel mindazt, amit a Kex és a Qualitons képvisel.

További infók 

Frida naplója: Kemény Zsófi, Henri Gonzo

Szabó T. Anna fordításában
 a közelmúltban jelent meg Frida Kahlo kéziratos műve a POKET zsebkönyvek gondozásában. Április 28-án 20 órától Frida naplójából Kemény Zsófi olvas fel, Henri Gonzo zenei közreműködésével, az étterem belső terében. 

További infók 

Budapest Táncfesztivál 2022

Két helyszín, három neves külföldi együttes, izgalmas hazai produkciók és táncritkaságok várnak ránk április 28. és május 11. között, két héten keresztül a Budapest Táncfesztiválon. Az idén 20. születésnapját ünneplő Nemzeti Táncszínházban olyan különleges eseményekre készülhetünk, mint a tánc világnapját ünneplő, lehengerlőnek ígérkező gálaműsor, a franciaországi Malandain Ballet Biarritz kortárs előadása vagy a Budapesti Operettszínház Balettegyüttesének produkciója, akik a kedvenc klasszikusokkal táncolják körbe a balett világát.

Mi mindenképp ellátogatnánk április 28-án a Müpába a modern tánc Picassójaként is ismert balettművész társulatának, a Martha Graham Dance Companynak az előadására, május 1-jén az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat H O M E című produkciójának ősbemutatójára vagy május 3-án a Győri Balett megrázó és drámai erejű, Ne bánts! című táncelőadására! (x) 

További infók 

Április 29., péntek

FolkReMade: Újraéledő motívumok újjászülető tárgyakon

Fábián Réka Margit festő-restaurátor, lakberendező, aki FolkReMade-projektjével régi bútorokat, tárgyakat újít fel és tesz hétköznapi használatra alkalmassá. Saját maga festette tárgyain Magyarország gazdag népi motívumkészletéből inspirálódik, de dédapja, Fábián Gyula író, festő, művésztanár néprajzi gyűjteménye is alapul szolgál az alkotáskor. Munkáit gazdag színvilágfunkcionalitáshagyományok tisztelete és egyben megújítása jellemzi.

Április 29-én a FolkReMade kiállításának megnyitóján vehetünk részt 16:30-tól a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Az eseményt Novák Péter nyitja meg, és zenélni fog Mátyássy Kála Cecília, Mátyássy Bence, Szakál Tamás.

További infók 

Daalarna Fashion Show 2022

Április 29-én, pénteken a Millenárison található Széllkapu Parkban rendezik meg a Daalarna éves divatbemutatóját. A Daalarna idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, ezért a szokásosnál is látványosabb bemutatóval és extra meglepetésekkel készülnek a szervezők. A legújabb, 2023. tavasz–nyári kollekció modelljei mellett különleges, kizárólag erre az alkalomra tervezett ruhákkal érkezik a tervező, amelyekkel az elmúlt 20 év ikonikus Daalarna ruháit eleveníthetjük fel új köntösben.

Idén az is újdonságnak számít majd, hogy a Daalarna-bemutatók történetében először szabadtéren rendezik meg a show-t, egy bohém, felszabadult és laza hangulatú eseményen. Természetesen a dresszkód is ehhez igazodik: kényelmes/casual, az időjáráshoz igazodó öltözékben érdemes érkeznünk.

További infók 

Mitiszol? – Tavaszi kóstoló

Mitiszol? hosszú idő után nyitott kóstolóval készül vendégborászatok közreműködésével: április 29-én a Haris parkba invitálnak bennünket egy tavaszi kóstolásra. A fenntarthatóság elveit követő pincészetek kiváló boraival és pezsgőivel várnak a szervezők, de a legnépszerűbb organikus, biodinamikus és natúr kedvencek mellett megismerkedhetünk magukkal a borászokkal is.

A több mint 50 tételt 10 kiállító biztosítja, az ország különböző pontjairól, kóstolhatjuk többek közt a Hummel Pincészet, a Királyudvar, a Kristinus, a Pelle Pince borait, de érkezik a felvidéki Kasnyik is.  

További infók 

Lorenzo Senni (IT), STILL (IT), Fausto Mercier

A Riminiből származó Lorenzo Senni kívülállóként került az elektronikus zene világába, soha nem járt rave-ekre és partizni, így egy egészen sajátos szemszögből tudta megragadni a klubzene egy bizonyos ágának és a hedonizmusnak a lényegét. Április 29-én a Magyar Zene Házában legutóbbi albumát, a 2020-ban megjelent, egyszerre éteri, gazdag nyelvet beszélő, futurisztikus Scacco Mattót mutatja be, egy külön ide tervezett vizuális show-val.

Az est első felében hazai oldalról a pécsi Fausto Mercier lép fel, aki szintén sokszorosan szétszerelt és újraépített, dekonstruált klubzenével játszik és hoz létre így jövőbemutató elektronikus zenét. Levezetésként STILL, azaz Simone Trabucchi érkezik, akit a PAN kiadó által megjelentetett, 2017-es nagylemeze kapcsán ismerhettünk meg. Zenéiben és DJ-mixeiben a dancehall esztétikáját járja körbe, mellyel izgalmas, pozitív értelemben vett eklektikus hangulatot kölcsönöz majd az estének.

További infók 

Április 30., szombat

Divat és Művészet

Hogyan jelentkezik a hétköznapok változásának hatása a divatban? Mit jelent a ma biztonságában és értékeiben megrendült ember számára a művészet vagy éppen a divat, melyik szólíthatja meg őt hitelesebben? Lesznek-e még haute couture divatbemutatók? Divattervezők vagy a saját maga által tervezett ruhában jár-e a jövő embere?

Werk Akadémia április 30-i divatszemináriumán és nyílt napján ilyen és hasonló kérdések kerülnek megvitatásra. Csalár Bence, a kortárs magyar divat izgalmas teoretikusának és alakítójának közreműködésével, akinek vendégei Szarvas Valentin divattervező, Gálvölgyi Anett & Miovác Márton, a TheFour márka tervezői, Soós Nóra festőművész és Kertész Attila képzőművész lesznek.

További infók 

ArchiKids VárosÁlmodók 2022

Hogyan látjuk a várost ma, holnap, régen, a jövőben, kintről, bentről, gyerekszemmel, fentről, éjjel, másképp, gyengén vagy akár más érzékszervekkel – az idén is megszervezett ArchiKids fesztivál erre a kérdésre keresi a választ, az időutazás felől vizsgálva a városi tereket. 

Az esemény során egyéni és csoportfeladatokkal, küldetésekkel és játékokkal keressük a válaszokat és a lehetőségeket a jövő generáció szerepének jelentőségére, a gyerekek pedig megismerkedhetnek a bennük rejlő építésszel, aki alkotja, formálja és időnként újraálmodja a városi tereket.

További infók 

CityMatiné s11e01 – Márkás Majális

CityMatiné újból teljes vitorlázattal indul neki az idei szezonnak, hirdetve a nappali szórakozás létjogosultságát. Akik biztosan ott lesznek a Hajógyári-szigeten április 30-án, hogy a hangulatért feleljenek, az Sobek, Captain Knuckles, a két leghírhedtebb partyzán, a Monolit duó, mindezek tetejébe hallható lesz a hangszórókból Adx üdvözlete is.

További infók 

XXXI. Floralia – római tavaszünnep

Két év kihagyás után, immár 31. alkalommal rendezik meg idén Budapest egyik legrégebbi kulturális eseményét, a Floraliát, amely a római hagyományokat felidézve kínál háromnapos szórakozást az egész család számára.

A Floralia megfogható közelségbe hozza a klasszikus antikvitást és élményszerűen mutatja be római kori kulturális örökségünket, amely során a kísérleti régészet, az élő történelem, a zene- és a táncművészet, a színház és a gasztronómia egymás mellett érvényesül.

További infók

Terrace barbecue majális

Április utolsó napján a Duna-partra érkezik a BBQ műfajának koronázatlan királya, a marhaoldalas. A füstön és lassú tűzön sült hús terén a Bp BARbq nem ismer viccet, előmajálisként gasztroélményeket garantál, de extra meglepetéssel is készül az érdeklődők számára.

További infók 

Május 1., vasárnap

Vígmajális

Két év kihagyás után ismét születésnapot ünnepel a Vígszínház, május elsején. Ennek örömére változatos programokkal várják a szervezők a színházi világ érdeklődőit: Rudolf Péter igazgató 15 órától ismerteti a következő évad bemutatóit, ezt követően pedig koncerten vehetünk részt, a Vígszínház 125 éves történetének legnépszerűbb dalaival: olyan klasszikusok slágerei csendülnek fel, mint a Csókos asszony, a Fekete Péter, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválrólA padlás vagy A Pál utcai fiúk, megidézve a teátrum különböző korszakait a társulat művészeinek előadásában, nagyzenekari kísérettel.

További infók 

Dürer kertnyitás: Korai Öröm, Booshanka

A Dürer Kert is majálisra időzíti a szezon megnyitását: vasárnap 20 órától Korai Öröm zenekar érkezik a kertszínpadra. Az együttes Szentpétervártól Dublinig bejárta Európát, nagyszínpados volt a Sziget és az Ozora Fesztiválon, kétszer is az év koncertzenekarának választották, fellépett a Fővárosi Nagycirkuszban, a Rudas fürdőben és a Katona József Színházban, közönsége harminc év után is ugyanolyan önfeledt táncba kezd a koncertek alatt, mintha nem is múlna az idő. A Korai Öröm után az afterről Booshanka harmonikus, lüktető zenéje gondoskodik majd a téli kertben. 

További infók

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2022

17 napon át 100 helyszínen 170 programmal vár az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál április 29. és május 15. között. Színházi előadások, kiállítások, beszélgetések és koncertek töltik meg zsongással a főváros tereit.

Idén tavasszal a belváros mellett a kevésbé szem előtt lévő városrészek felé is nyit a fesztivál, ahol izgalmas programokra készülhetünk: a XV. kerület köztereit és a Budapesti Közművek ottani telephelyét is felfedezhetjük, akárcsak a Római-part történeteit és az egykori Goldberger-gyárat Óbudán vagy a XXII. kerületben található Art Quarter Budapest művészeti központját, a budafoki pincéket, udvarokat, a rehabilitált Duna-part-szakaszt.

További infók 

Alma, fája – Lovász Irén és Дeva anyák napi koncertje

Kossuth-díjas népdalénekes és a Petőfi Zenei Díj idei legjobb női hangja közösen lép színpadra május elsején a Várkert Bazárban, kiegészítve az estig tartó WAMP dizájnvásár zsongását.

Lovász Irén és Дeva két generáció tagjaiként idézik meg a folytonosságotanya és lánya kapcsolatát, a női teremtőerőt. Lovász Irén korábbi, Női hang című albuma nyomán a Kerub zenekarral kiegészülve, népzenei motívumaink világzenei szövetbe ágyazódnak az anyák iránti tisztelet és a női inspiráció zenei estjén.  

További infók 

WAMP dizájnvásár

Anyák napja alkalmából a WAMP-ozás életérzését hozzák el a szervezők a Várkert Bazárba, azzal a céllal, hogy minél szélesebb közönséggel ismertessék meg a hazai kiállítókat. Közel 60 dizájner, kézműves készül egyedi tervezésű ruhákkal, táskákkal, grafikákkal, kerámiával, ékszerekkel, kiegészítőkkel, hogy biztosan megtaláljuk a tökéletes anyák napi ajándékot, 19 órától pedig Lovász Irén és Дeva közös koncertjén vezethetjük le a vásári zsongást. 

További infók 

Május 2., hétfő

RAF: Tavaszi Zsongás 2022

Április végén és május elején kortárs művészeti vásáron vehetünk részt fiatal és feltörekvő művészek legfrissebb műveiből a Klauzál téren. A válogatás egyben kortárs festészeti alapozó is: 80 alkotó 240 műve közül válogathatunk három árkategóriában, miközben a műfajok teljes keresztmetszetével találkozhatunk, és megismerhetjük az aktuális művészeti áramlatokat, irányzatokat.

További infók 

Anyacsak1 – színházi fesztivál a szülővé válásról

Egyhetes fesztivált szervez a Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház a gyermekvállalásról vagy a nem vállalásról, szülésről, a szülővé válásról, a gyermekvesztés tragédiájáról, mítoszokról, örökbefogadásról, új utakról – tabuk nélkül. 15 színházi produkció 5 helyszínen, szakmai fórumok, baba-mama találkozók, terápiás felolvasószínházi előadások, konferenciák, könyvbemutatók, közönségtalálkozók várnak bennünket április 29. és május 8. között.

Az esemény során olyan előadásokat nézhetünk meg, mint Péterfy-Novák Éva Egyasszony című darabja, a Tünet Együttestől a BurokSzabó T. Anna Anyajegy című előadása, de részt vehetünk mozgásos workshopokon, meseterápiás foglalkozásokon is, miközben a gyerekek szórakozásáról játszóház gondoskodik.

További infók 

Május 3., kedd

Ferenczy Károly festészete – művészettörténeti előadás

A művészetkedvelő közönség Ferenczy Károlyt úgy tartja számon, mint a nagybányai művésztelep egyik alapítóját és a magyar tájkép egyik megteremtőjét. A plein air festményei, életképek, bibliai témákat feldolgozó kompozíciók és a sokáig elhanyagolt műtermi portrék, aktok, csendéletek, jelenetek rejtett utalásokkal vannak tele. Május 3-án ezekre az összefüggésekre, rejtett utalásokra világít rá Boros Judit művészettörténész a Hegyvidék Galéria előadásán.

További infók 

Random Shooting Day

A Turbina által életre hívott Turbina Welcomes Refugees program keretein belül ezúttal a Random Shooting Day egy rendhagyó fotósorozatát mutatják be a szervezők. Május 3-án ezzel a kiállítással szeretnék kifejezni együttérzésüket az ukrajnai menekültek felé, lehetőséget teremtve az adományozásra, ugyanis a printek megvásárlásával egy ukrán menekült gyerekek számára létrejött iskola működését támogathatjuk.

További infók 

Május 4., szerda

Turbina Posztwave – SKEMER (BEL), vendég: Denevér

SKEMER egy belgiumi dark wave produkció, amely a posztmetál közegből ismert gitáros, Mathieu Vandekerckhove és a modellszakmában is jártas énekesnő, Kim Peers összefogásából jött létre. Hangzásuk egyszerre minimalista és erőszakos, mégis érzékiséggel fűszerezett, a hozzá párosított vizuális világot pedig egyenesen kísértetiesnek neveznénk. Az előzenekar a Denevér nevű csepeli-chilei duó lesz, akik karcos posztpunkot játszanak, sok-sok basszussal, szóval füstös, elszállós pillanatokkal teli estére számítunk a Turbinában.

További infók

Barabás Zsófi: A felhők súlya

Barabás Zsófi művészetére 2017 óta jellemzők a jelzésszerű, sűrűsödő és ritkuló kompozíciók, illetve az organikus alakzatok ötvözése geometrikus elemekkel. Biomorf formái jellemzően épülnek egymásra, bomlanak ki egymásból, s széttartva a síkban kitörni látszanak a vászon lehatárolt keretrendszeréből a végtelen felé.

Májusban a Deák Erika Galériában láthatjuk A felhők súlya című kiállítását, melyre a kettősség jellemző: látszólag légiesen könnyed kompozícióiharmonikus színválasztásai egy álmodozó művészi tevékenységre utalhatnak, ám mögöttük meditatívcsendes elmélkedésre sarkalló gondolati síkok húzódnak meg.

További infók 

Címkék