Angelo három – szintén olasz – barátjával elhatározta, hogy nyitnak egy vagány olasz street food helyet a Kecskeméti utca egyetemistákkal zsúfolt környékén, ahol a pizzaszeletek és az arancini mellett megérkezett a legújabb nagy dobás, a nápolyi raguval, parmezánnal vagy akár pörkölttel töltött pizzamail!

Angelo 2018-ban érkezett Magyarországra – és 2019-től ő a TG Osteria pizzamestere –, de pizzakészítő karrierje még gyerekkorában, a dél-olaszországi Palinuro (Nápolytól délre, nagyjából az olasz csizma rüsztmagasságában) központjában kezdődött, ahol családja pizzériájában tanulta ki a mesterséget. Barátaival pedig április elején az V. kerületben nyitotta meg a hamisítatlan olasz mentalitástól nyüzsgő Pizza foriùt.

A Facebookon elkövetett erős előkommunikációjuk (például a „Nápolyból szeretettel” vagy a „Delicious and hot, like You! – Ízletes és tüzes, pont mint te!”) azt sejtette velünk, hogy klasszikus, elviteles nápolyi pizzázóval lesz dolgunk, ezzel szemben klasszikus római pizzaszeletekkel és az eredetileg szicíliai arancinivel (zsemlemorzsába forgatott, majd olajban kisütött töltött rizsgolyók) találkoztunk, valamint a Magyar utcai talján fiatalok saját kreálmányával, a levél formájú töltött csomaggal, a pizzamaillel.

A parányi talponálló étlapja egyáltalán nincsen túlbonyolítva. A római pizzaszeletek közül van margherita (470 Ft), sonkás-gombás, pikáns szalámis, olasz kolbászos-burgonyás és vegán (egységesen 650 Ft), a pizzamailek között pedig találunk nápolyi raguval, pörkölttel vagy parmezánnal töltöttet és vegánt is (950 Ft mind), de van például arancini (400 Ft) és crocchè (400 Ft) is – más néven crocchè di patate –, ami a nápolyi konyha tipikus fogása, a helyi street foodok egyike, amit Nápolyban panzarottinak is neveznek. Zárásként a nutellás desszertet (500 Ft) se felejtsük el megkóstolni! A római pizza hatalmas előnye a nápolyival ellenben, hogy nemcsak szállítás-kompatibilis, hanem akár másnap az otthoni sütőbe újra berakva is ugyanolyan jól fogyasztható.

Fiatalos, barátságos környezet, remek ár-érték arány, roppanósan készre sütött római pizzaszeletek, finom, tartalmas „töltött pizzabatyuk” és üdítően, nyüzsgően olaszos hangulat, ahol jelenleg magyar szót alig hallani. Szerintünk ez hamarosan változni fog!

Címkék

Elérhetőségek

Pizza foriù 1053 Budapest, Magyar utca 52. Facebook-oldal Weboldal