Szomolányi Janina, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek operatív igazgatója a hazai fesztiválélet egyik meghatározó alakja, a Müpa szervezésében megvalósuló nagy, országos összművészeti programsorozatok szíve-lelke. Ő mesél nekünk az idei produkciókról, kiállításokról, formabontó helyszínekről, a fesztiválszervezés kulisszatitkairól és kihívásairól, és persze arról, hogy mi mindent láthat a közönség az idei Bartók Tavaszon.

We Love Budapest: Komolyzene, világzene, jazz, tánc, színház, külföldi sztárok, feltörekvő hazai tehetségek, rengeteg színes program – igazi összművészeti kavalkád immár második éve. Ez a Müpa szervezésében megvalósuló Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek. Mi volt az első év tapasztalata? Mire számíthatunk idén a fesztiválon?
 
Szomolányi Janina: Az első Bartók Tavaszt egy nagyon furcsa időszakban, a pandémia kellős közepén terveztük, szerveztük. A végül kizárólag digitális térben megvalósult fesztivál nagy sikert aratott, fantasztikus koncerteket és bemutatókat láthatott a közönség a képernyők előtt, itthon és szerte a világon. Amiben a második Bartók Tavasz más, bizonyos értelemben „első” és igazi lesz, az a személyes találkozások lehetősége. Nagyon színes összművészeti programmal készülünk, benne számtalan világsztár, a komolyzenétől kezdve a táncon, újcirkuszon és világzenén át egészen a jazz műfajáig. De ami talán a szervezők és a közönség számára is fontos, hogy végre valóban találkozhatunk a hangversenytermekben, kiállítóterekben, klubokban, az ország legizgalmasabb helyszínein!

WLB: A Müpa egyedüli szervezője a Bartók Tavasznak, milyen kihívásokkal jár megrendezni egy Budapestet, sőt idén már másik három nagyvárost, Miskolcot, Debrecent és Győrt is lefedő fesztivált?

Sz. J.: A művészvilág továbbra is nagyon óvatos, így az elmúlt időszakban is kihívást jelentett a szervezés során, hogy a nemzetközi turnéidőpontokban a megszokottnál többször merült fel nem várt változás, de ezt már-már rutinosan kezeljük! Az idei év szervezését mégis az határozta meg, hogy Budapest mellett további városokban is elkezdtük a Bartók Tavasz speciális országos kiadását építeni és bevezetni. Nagyszerű partnerekkel dolgozunk együtt, nincs olyan kérdés, kérés, amire ne érkezne rövid időn belül helyszínspecifikus javaslat, ami talán a legnagyobb és legizgalmasabb feladatot jelentette, hogy a vertikális tánc úttörőjének számító BANDALOOP együttes megtáncolható homlokzatait Győrben és Debrecenben is megtaláljuk.

WLB: Számos komolyzenei világsztár érkezik hazánkba, színházi ősbemutatókon és táncpremiereken vehetünk részt, fiatal tehetségek adnak könnyűzenei koncerteket. Melyek lesznek idén a Bartók Tavasz kiemelkedő eseményei?

Sz. J.: Olyan világsztárok érkeznek Budapestre, mint Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Branford Marsalis kvartettje magyar zenészekkel kiegészülve mutatja be azt a művet, melyet Marsalis még a Müpa 15. születésnapjára komponált. Először látogat hazánkba a New York-i Metropolitan sztárja, Anthony Roth Costanzo, aki javaslatunkat elfogadva magyar együttessel áll színpadra. Itt lesz Ton Koopman és Philippe Herreweghe saját együttesével, és a berlini bemutató után (bár koncertszerűen, de) Magyarországon először lesz hallható Eötvös Péter új operája, a Sleepless. A fennállásának tízéves jubileumát ünneplő Recirquel új bemutatóval készül, de nagy örömünkre a Circa – napjaink egyik legmeghatározóbb tánc- és újcirkuszegyüttese – is beiktatta Budapestet a 2022-es turnéjába.

WLB: Bartók Béla neve elválaszthatatlan a magyar kultúrától, de hatása még ma is messze túlnyúlik az országhatárainkon, folyamatos inspirációt nyújtva a világhírű zenészeknek. A fesztivál milyen programokkal tiszteleg Bartók előtt?
 
Sz. J.: Bartók kíváncsisága, felfedező-kutató szellemisége a már ismert világzenei sorozat, a Budapest Ritmo alapításakor is nagy inspiráció volt, emellett olyan zenei különlegességekkel készülünk, mint Várjon Dénes és a Concerto Budapest Bartók összes zongoraversenyét bemutató sorozatának első két koncertje, az Ensemble Mini vagy Uri Caine Bartók-projektje. Bartók népzenekutatásának egy, hazánkban talán eddig még ismeretlen szeletét, az arab gyűjtéseket mutatja be a Tiszta forrás című programunk. A Győri Balett a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével megvalósuló összművészeti estjének világpremierje március közepén hatalmas siker volt a Dubaji Világkiállítás magyar napján, örülünk, hogy végre a hazai közönség is láthatja!

WLB: Budapest számos izgalmas helyszínére kalauzolnak el a Bartók Tavasz programjai, például a Magyar Zene Házába vagy a nemrég újranyitott Operaházba. Milyen szempontok szerint történt a helyszínek kiválasztása?
 
Sz. J.: A már megszokott és bevált kulturális színterek (Müpa, Zeneakadémia, BMC, Akvárium, Szépművészeti Múzeum) mellett folyamatosan keressük a megújulás lehetőségét. Az újranyitó helyszínek felfedezése mellett fontos számunkra, hogy a Budapesten megjelenő vadonatúj helyszínekkel is hosszú távra tervezzünk, közösen keressük a fesztivál és a helyek közös metszetét. A tavalyi évben – a digitális térbe átköltözve – készült néhány nagyon különleges koncertfilm. És bár az idei év már a személyes élményeké, koncertfilmekkel a Budapest Ritmo részeként most is készülünk, így idén például a Toldi mozi is helyszíne lesz a fesztiválnak.

WLB: Nemcsak változatos zenei programok, de számos remek kiállítás is várja a Bartók Tavasz látogatóit, mi például nagyon várjuk a Bosch-tárlat megnyitóját a Szépművészeti Múzeumban. Mely múzeumokkal működik együtt a Müpa, és milyen kiállításokra számíthatnak idén a fesztivál látogatói?
 
Sz. J.: A Szépművészeti Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Galériában megvalósuló Art deco Budapest kiállítás is a fesztivál része lesz, és a Ludwig Múzeummal közösen tervezzük a Kiterjesztett jelen nemzetközi kiállítást. A Müpa belső tereiben pedig Bartókot mint népzenekutatót fogjuk kiállítás formájában bemutatni a fesztiválra látogató közönségnek.

WLB: A tavalyi évet beárnyékolta a pandémia, viszont a sok kreatív megoldásnak köszönhetően nem maradtunk kulturális programok nélkül, a Bartók Tavasz eseményeit online közvetítéseken is lehetett követni. Idén szerencsére már sokkal jobb a helyzet, de a streamek azért megmaradnak?
 
Sz. J.: Az idei évben azt szeretnénk, hogy a fesztivál szóljon arról az örömről, hogy a nézők a fellépőkkel közösen élvezhetik a programokat, ráadásul maszk nélkül. Természetesen lesznek programok, amelyeket a fesztivál honlapján élőben is lehet követni itthon, sőt a világ bármely pontjáról.

WLB: Melyik az a program, ami számodra kihagyhatatlan lesz az idei Bartók Tavaszon?
 
Sz. J.: Ha tehetném, még ha csak rövid időre is, de az összes programon ott lennék, ám ez nemcsak a sok párhuzamos esemény miatt lehetetlen, hanem azért is, mert a szervezői csapat általában ilyenkor a színfalak mögött áll helyt. Budapesten talán a Magyar Állami Népi Együttes húsvéti táncjátékára lesz alkalmam beülni, részben megkönnyebbülve, mert a fővárosi válogatásnak az lesz a záró előadása. Országosan biztosan megnézem a BANDALOOP programját, belehallgatok a Ritmo Piknik koncertjeibe, és a tavalyi évben digitálisan megvalósult táncbemutatók mindegyikét (Győri Balett, Szegedi Kortárs Balett, Pécsi Balett, Magyar Nemzeti Táncegyüttes) nagyon szeretném látni élőben a nagyvárosainkban.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programbontását és további információkat a fesztiválról itt találtok.

Címkék