A Városmajor átfogó fejlesztésére, bővítésére tavaly év végén tájépítészeti tervpályázatot hirdettek, amelynek győztese az OpenSpace Kft. tájépítész-iroda és a Deichler Jakab Stúdió közös munkája lett. Mutatjuk a látványterveket!

A tervpályázatot a Budapest Fejlesztési Központ írta ki. Olyan modern, a kor és az élhető, fenntartható városok szellemiségének megfelelő közpark kialakítására vártak tájépítészeti terveket, ami magas színvonalon szolgálja ki az előírt funkciókat. A pályaművek elkészítése során figyelemmel kellett lenni a fejlesztés egységes stratégiai célkitűzéseire. Ezek között szerepelt a közpark zöldfelületének növelése, a közösségi terek megújítása, a közpark gépjárműterhelésének csökkentése, a meglévő zöldfelület értékmegőrző megújítása, a közpark ökológiai viszonyainak javítása érdekében vízfelület létrehozása, a közpark belépési pontjainak, kapuinak fejlesztése, valamint a 21. század tájépítészeti színvonalának megfelelő minőségű parkinfrastruktúra és arculat kialakítása.

Alapvető tervezői elvárás volt, hogy a már meglévő, jó állapotú értékeket megőrizzék és védjék is. Ilyen értékek a Városmajori Jézus Szíve-templom, a parkban található műalkotások, illetve a park idős fái is. A tavat egyébként a Városmajori Színpad helyén szeretnék majd kialakítani, ennek elköltöztetéséről még folynak a tárgyalások. A park közepén egy hatalmas, zöld, ligetes tisztást, egy úgynevezett napozórétet hoznak majd létre, mellette terül majd el a Feneketlen-tó méretű tavacska, mely körbesétálható lesz, a partján pedig kényelmes utcabútorok, padok és asztalok lesznek.

A Városmajor zöldjét több mint másfél hektárral megnövelik, új fákat, cserjéket, növényeket ültetnek el, ráadásul a park teljesen autómentes lesz. Tematikus parkrészeket alakítanak ki minden korosztály számára, illetve több közösségi sportpályát is építenek, és a jelenlegi futókört meghosszabbítják. Lesznek ezenkívül pelenkázóval felszerelt mosdók, ivókutak és jó minőségű utcabútorok is. Végül, de nem utolsósorban pedig kutyás élményparkot is kialakítanak, melyben külön része lesz a kis testű és a nagy testű kutyáknak. 

Forrás: epiteszforum.hu, valamint Fürjes Balázs Facebook-oldala.

Címkék