Március közepén, az egyre több napsütötte órának köszönhetően, már nekünk is több kedvünk van programozni, így a következő napokra gyűjtöttünk nektek jó pár izgalmas eseményt. Több budapesti moziban is láthatjátok a 12. alkalommal érkező Frankofón Filmnapok legjobb kortárs francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai filmjeit. Az év első borfesztiválján 150 hazai és 100 nemzetközi kiállító borait kóstolhatjátok meg, és részt vehettek az óránként induló, 30 perces ingyenes pop-up előadásokon, a világ fő szőlőfajtái mentén kialakított kóstolótréningeken. Szécsi Böbének február 25-én jelent meg debütáló albuma, poïsoned paradïse címmel, amelyet egy lemezbemutató koncert keretében hallhattok kedd este a Turbinában, és megismerkedhettek a maga által bittersweet popként, azaz keserédes popként definiált műfajjal. Ha közösségi mozgásra vágytok, akkor az NN City Run keretében végre ideális tavaszi időben futhattok, és közben csodálatos látványban gyönyörködhettek, ugyanis az útvonal a lezárt budai alsó rakparton és a Szabadság hídon halad végig. Ezenkívül újra lesz Makers' Market, Országos Étterem Hét, illetve különböző színházi és kulturális programokból is válogathattok.

Március 17., csütörtök

Fran Palermo, vendég: Juan Wauters (URU)

Sok új dallal és egy kedvenc meghívottal nyitja a tavaszt a Turbinában a Fran Palermo. Az együttest 2011 végén alapította Henri Gonzo énekes-gitáros-frontember Budapesten, négy nemzet – magyar, spanyol, kubai, görög – zenei kultúráját egybegyúrva. Stílusuk sok különféle műfajt érint, az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mediterrán hangulattal fűszerezve.

Mostanra az együttes meghatározó budapesti koncertzenekarrá nőtte ki magát, és hűséges rajongótábort, illetve számos neves díjat tudhat magáénak. A március 17-i koncertre meghívták egyik nagy kedvencüket, Juan Wauterst, az uruguayi születésű énekest is.

További infók 

12. Frankofón Filmnapok

Március 17–27. között ismét mozivásznon követhetjük a francia nyelvű filmek legjavát, a 12. Frankofón Filmnapok keretein belül. A 23 kortárs francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai filmet az Uránia és a Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben vetítik. A Velencei, a Cannes-i és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjából, valamint Franciaország legrangosabb filmművészeti díja, a César jelöltjei és nyertesei közül több film is szerepel a kínálatban, és látható lesz Sophie Marceau, Gérard Depardieu, Audrey Tautou, Charlotte Rampling is – ha csak a legnagyobbakat említjük.

További infók 

Országos Étterem Hét

Az Országos Étterem Hét eseményét 2011 óta rendezi meg a szervező DiningCity, azzal a céllal, hogy minél szélesebb réteg ismerhesse meg a hazai prémiumkategóriás éttermek kínálatát, konyháját, specialitásait. Idén 11 napos eseményre számíthatunk, március 1727. között. A több mint 50 fővárosi és Budapest környéki étterem külön erre a rendezvényre állítja össze válogatott alapanyagokra épülő, gondosan megkomponált, 3 fogásos menüsorait, melyek közül kiválaszthatjuk a nekünk tetsző árkategóriájú konyhát. 

További infók

Szerepkeresés fiatal felnőtt korban

Vajon mikor kezdünk szerepet játszani? Mikortól rejtjük el igazi énünket és kezdünk álarcokat viselni? És főleg: miért? Felvágásból? Önvédelemből? Vagy valami egész más miatt? Ezekről és a tipikus fiatal felnőtt kori álarcokról beszélgetünk a purim kapcsán a Mélylevegő Projekt egyik létrehozójával, Juhász Bettinával.

Mélylevegő Projekt legnagyobb célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a sokat démonizált mentális betegségek fogalmát. Kreatív üzeneteik a közösségi felületeken láthatók, egyszerű és mindenki számára érthető módon.

További infók 

Március 18., péntek

Trieszt-napok

Március 18-án az Olasz Intézet támogatásával irodalmi műsorokon és filmvetítésen vehetünk részt a Három Holló Duna Szalonjában. 18 órától Trieszti írók, írók Triesztről címmel felolvasás kezdődik Andrusko Marcella, Szécsi Bence és Gáspár László fiatal színészek közreműködésével és Giulio Salusinszky trieszti fotográfus vetített fotóival, majd megnézhetjük a La Città di Zeno című filmet.

További infók

Pest-budai ikonok: „Árpád utódain frakk fityegett”

Mit jelent a divat egy közösség számára? Ki diktálja a divatot, és mennyire lehet azzal szembemenni? Mi a politikai tartalma egy-egy ruhadarabnak, és hogyan válhat az öltözködés egy egész társadalmi mozgalom meghatározó kérdésévé? A PIM és a Fuga várostörténeti sorozatának következő alkalmán divatikonok, divatlapok és öltözékek kapják a főszerepet.

Az esemény házigazdája Fónagy Zoltán történész lesz, közreműködik Mészáros Zsolt muzeológus (PIM), Kollár Csilla muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum), Darvas Kristóf zongoraművész és Hirtling István színész.

További infók 

Március 19., szombat

Tavaszi nagytakarítás a Jegenye-völgyben

Március harmadik szombatján kivehetjük a részünket a természet megtisztításából: a célpont a január 1-től védetté nyilvánított, II. kerületi Jegenye-völgy Természetvédelmi Terület lesz. Zsákot, kesztyűt és szerszámokat biztosítanak a szervezők, nekünk viszont érdemes megfelelő öltözékkel, meleg teával és lelkesedéssel készülni.  

További infók 

Klinik Label Night

5 éves a Klinik, ennek örömére kilenc koncerttel és egy kiállítással ünnepli fennállásának első fél évtizedét a Gödör Klubban. A budapesti butikmenedzsment és DIY-kiadó az évek során szervezett már fesztiválhelyszínt, üzemeltetett kultkocsmát, valamint olyan előadók anyagait segítették megjelentetni a legkülönfélébb formában, mint az Anton Vezuv, a Jazzékiel, ARONS Land Cargo Co., Krizso, Musica Moralia, Mezumm, Norbert Kristóf, Jakab Péter, Németh Róbert és Hajós Kristóf szólóanyagai.

label nighttal egy időben Kósa Péter fotókiállítását tekinthetjük meg a Gödör galériájában. Kósa rockfotósként és operatőrként végigdokumentálta a 2000-es évek első két évtizedét, szuggesztív stílusával ez idő alatt számos underground zenekar képi megjelenéséért felelt. Első önálló kiállítása egyben összefoglalója a pályán eltöltött első húsz évének.

További infók 

Winelovers Grand: Az év első borfesztiválja

Winelovers Grand március 19-én magas színvonallal és borászatok százaival érkezik a Corinthia Hotelbe. Legalább 150 hazai és 100 nemzetközi kiállító borait kóstolhatjuk meg, és részt vehetünk az óránként induló, 30 perces ingyenes pop-up előadásokon, a világ fő szőlőfajtái mentén kialakított kóstolótréningeken.

A nemcsak a borokra nyitott közönség örömére prémiumpárlat- és kézművessör-stand is helyet kap a rendezvényen, de ha megéheznénk, sem kell aggódnunk: az ország nívós éttermei szálltak be a kiállítók közé, így kísérhetjük az italokat többek közt az Osztriga Sommelier és a Zax Csokoládé falatjaival.

További infók

Dazlious: Hol voltál? – rendhagyó zenei est

Március harmadik szombatján a Dazlious veszi át a Fészekben a terepet, és egy rendhagyó zenei est alkalmával szólnak azokhoz, akik nyitottak arra a szokatlan hangzásvilágra, amit képviselnek. A formáció zenei világát klasszikus elemekkel fűszerezett, alternatívpop-ízű sokféleség jellemzi, Répási Évi énekel, Gubicza József gitározik, Szőllősy Boróka hegedűt ragad, és Udvari Annával együtt lesz a vokál szerepében. A narrációért Répási Attila felel, Szalóczy Pál pedig mint vendég lép színpadra.

További infók 

Gőzgombócnap

Március 19-én ismét gőzgombócokkal teli napra készülhetünk a budaörsi Majorban: a 8:30-kor kezdődő brunch után nápolyi pizzák lesznek terítéken, desszertnek pedig a jól ismert klasszikus szilvalekváros vagy nutellás-mascarponés gombóc közül választhatunk hétvégi finomságot.

További infók 

Március 20., vasárnap

Regejáró Misztrál Művészeti Klub

Március harmadik vasárnapján a Misztrál Együttest hallhatjuk zenélni a Márai Sándor Művelődési Házban. Az 1997-ben alakult, Magyar Örökség Díjas Misztrál a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Az együttes versválasztásaiban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. 

További infók

Makers' Market Budapest

Makers' Market Budapest egy havi rendszerességű vásár, ahol a dizájnra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat.

A kézi munka és a kis szériás gyártás értéke önmagában is vitathatatlan, a szervezők meggyőződése ugyanakkor, hogy a tervezőkkel való személyes kapcsolat és különleges termékeik létrejöttének története, azaz az egyedi dizájntermékek születésének folyamatába való bepillantás lehetősége olyan különleges élményt ad, aminek köszönhetően egy-egy tárgy az elsődleges használati funkción túlmutató értéket képvisel hosszú távon az életünkben.

További infók 

NN City Run

Maratonman-sorozat első, egyben legújabb állomása a március 20-i NN City Run. A versenyközpont a Várkert Bazárban lesz kialakítva, és a klasszikus félmaraton mellett rövidebb távokon, 5 és 11 km-en is próbára tehetjük magunkat, így az sem jelent akadályt, ha a futással még csak most ismerkedünk.

Az útvonal a lezárt budai alsó rakparton halad, így a főváros legszebb díszletei között tehetjük meg a távot, átfutva a Szabadság hídon. Az ideális tavaszi futóidő és a látvány mellett ajándékrajtcsomaggal várnak a szervezők.

További infók 

Március 21., hétfő

Szőcs Petra: Déva – Manyi Filmklub

Egy romániai kisváros árvaházában Kató, az albínó kamaszlány furcsa és törékeny barátságot köt az új önkéntes nevelővel, Bogival. A Manyi Filmklub következő vetítésén Szőcs Petra és Nagy V. Gergő lírai hangvételű alkotását nézhetjük meg, amely különös világával megbabonáz. Majd a film kapcsán részt vehetünk Biró Zsombor Aurél és Holczer Sára forgatókönyvírók vezette beszélgetésen: szó lesz kitaszítottságról és otthonos otthontalanságról, mágikus realizmusról, a kis közösségek és a gyermekek viszonyáról. 

További infók

Závada Pál: Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin – könyvbemutató

Závada Pál legújabb kötete 2022 márciusában jelenik meg, Apfelbaum. Nagyvárad, Berlin címmel, melynek bemutatóján március 21-én vehetünk részt, a Puskin moziban. A szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

A regény igen ismerős történetet dolgoz fel a 20. század idejében és színtereiben: főhőse, Apfelbaum Ádám Nagyváradból Berlinbe utazik, s persze feltűnik a jobbján hamarosan Éva is. A történetnek van természetesen egy Lucifere, és olykor megszólal az Úr is az angyalok, Orsi, Lenke és Charlie társaságában.  

További infók 

Március 22., kedd

BÖBE: poïsoned paradïse – lemezbemutató

Szécsi Böbe budapesti énekes-dalszerző-producer szólóprojektje, a BÖBE 2019 májusában indult útjára. A maga által bittersweet popként, azaz keserédes popként definiált műfajban alkotó énekesnő dalait saját maga írja és hangszereli. Hangzására a minimál elektronika, mély szubbasszusok, dallamos loopok jellemzőek, vokálszólamokkal fűszerezve. A projekt élő felállása 2020 nyarán debütált, a Halott Pénz előzenekaraként, azóta játszottak már a Margaret Island, valamint a brit Alfie Templeman előtt, de megfordultak a SZIN, a Művészetek Völgye és a Liveurope fesztivál színpadain is.
 
2020 februárjában megjelent négyszámos, koncepcionális debütáló EP-je és több kiadott kislemez után, február 25-én jelent meg debütáló albuma, poïsoned paradïse címmel, amin 9, az énekesnő által írt és hangszerelt dal hallható. A Turbinában ezek a dalok mellett néhány korábban megjelent BÖBE-dalt is hallhatunk, a koncert előtt pedig Paperdeer warmupszettjével hangolódhatunk majd.

További infók 

Hajógyár x A38: Kollár-Klemencz László

Hajógyár és az A38 Hajó Zene x Szöveg programsorozatának középpontjában olyan hazai zenészek állnak, akik maguk is szerzői egy kötetnek, vagy inspirálták egy portrékönyv születését. A sorozat olyan irodalmi, életrajzi alkotásokat dolgoz fel, amelyek vagy zenészek által íródtak, vagy róluk írták, ezáltal is összemosva a zene és a szöveg műfajainak határait.

Március 22-én Kollár-Klemencz László zenész, dalszerző, énekes lesz a Hajó főszereplője. A Kistehén és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar frontembere, a Budapest Bár állandó énekese bemutatja eddig megjelent köteteit is: a Miért távolodnak a dolgok?-at, A műanyag kerti székek életét és a 2021-ben megjelent Öreg Bandát.

További infók 

Irodalomterápiás foglalkozás Péczely Dórával

Tilos az Á Könyvek szervezésében március 22-én egy irodalomterápiás workshopon vehetünk részt, Péczely Dóra vezetésével. A foglalkozás célja, hogy irodalmi művek olvasásával és a róluk folytatott beszélgetéssel az önismeret elmélyítése felé vezessen.

Az irodalomterápia egy előre kiválasztott irodalmi mű köré szerveződik, lehet ez novella, vers vagy egy hosszabb folyamatban akár regény is. Ezen a foglalkozáson egy versről és a versen keresztül magunkról fogunk beszélgetni. A foglalkozásokon való részvétel nem igényel elmélyült irodalmi ismereteket, csak nyitottságot és jelenlétet.   

További infók 

Március 23., szerda

Margo: Love Vibes – lemezbemutató

Margót 2018-ban alapította a Jéger Dorottya, Bihari Márton szerzőpáros, majd rövid időn belül öttagú zenekarrá bővült a felállás. Zenei stílusuk a modern soul, R'n'B, jazz és pop műfajok különleges egyvelege, dalaikat személyes üzenetekkel társítják. Első lemezük Spark of Life címmel jelent meg, mely egy konkrét életszakaszról szól. Ezt követte a Love Vibes című második album, mely stílusában egységesebb, és a hangzásvilágban teret kapott az elektronika is. A lemez szimbóluma a Hold, a dalok körülötte keringenek, különböző hangulatú párkapcsolati fázisokat jelenítenek meg.

Március 23-án a Turbinában hallhatjuk őket az új lemezük bemutatóján, a vendég pedig a 2019-ben alakult perpētuum lesz, aki a jazz, a pop, a metál, az elektronika műfajában alkotja különleges hangzásvilágú zenéjét.

További infók 

Cseh Tamás, Csengey Dénes: Másnap

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös dalainak csak egy szelete került közönség elé keletkezésük idején, a 80-as évek végén. Az ekkor született dalszövegek nagyobb része viszont több mint harminc évet pihent a fiókban, mígnem a Cseh Tamás Archívumban őrzött hagyaték részeként megkezdődött ezek feldolgozása. Kiderült, hogy némely szöveghez dallamok is készültek Tamás Bartók Béla úti lakásán vagy éppen Dénesnél, Keszthelyen.

Ezek szerencsére szintén fennmaradtak régi kazettákon, a szerzők kommentárjaival együtt. A megtalált, megtisztogatott szövegekből, félkész dallamfoszlányokból, dúdolgatott ötletekből állította össze estjét Beck Zoli és Szűcs Krisztián, Csengey Balázs segítségével.

További infók 

Címkék