A folyamatosan növekvő számú, minőségi távol-keleti étterem mellett az autentikus közel-keleti ízek is egyre erősebben képviseltetik magukat fővárosunkban. Pest talán jobban el van kényeztetve, de a budai oldal sem panaszkodhat, amire az egyik legjobb példa az I. kerületben közel három éve nyílt libanoni NOOR Budapest.

A NOOR-ba belépve egyszerűen eltűnik az idő. Olyan érzés keríti hatalmába az embert, mintha egy másik világba csöppenne az alagút és a Várnegyed tövének turistáktól nyüzsgő, történelmi hangulatából. Ritka, amikor egy helynek egyből érezni a feltöltő, pozitív energiáit. Kellemes zene, elmét ellazító füstölőillat terjeng, miközben az étterem úgy elegáns, hogy közben otthonos is. Minden természetesnek tűnik, pont annyi, amennyinek lennie kell, és nem azt érezzük, hogy túltolnák az enteriőrt, vagy csak egy arab Patyomkin-díszletet raktak volna körénk. 

Más kultúra, ami érdekes, barátságos és befogadó.

Más kultúra, ami érdekes, barátságos és befogadó.

A perzsa származású Switzer Nabil eredetileg iráni éttermet szeretett volna Budapesten, de nem nagyon talált akkoriban kifejezetten perzsa séfet. A libanoni irány reálisabbnak tűnt, pláne hogy meglátása szerint a libanoni konyha az arab konyha legmagasabb kategóriája, mivel fuzionál a francia konyhával. A különböző arab konyhák egyébként nagymértékben hasonlítanak egymásra, a libanonit talán ez a fúzió emeli ki, ami némileg az alapanyag-használaton és a díszítésen is észrevehető. A komplett enteriőr Nabilnak köszönhető, aki saját kezével rakta össze, így a személyessége is jól érezhető.

Halal


A NOOR-ban halal szabályok szerint készítik az ételeket 
(csak az iszlám által megengedett ételeket tartalmazza, tisztátalan a vér, a sertéshús, illetve minden olyan állat, melynek karma van, illetve amely húst eszik). A szabályok kezdetben a hús feldolgozására vonatkoztak, majd fokozatosan egyre több élelmiszer előállítására. Az iszlám nem engedi meg az olyan húst, amely felett nem hangzott el Allah neve. Éppen ezért az iszlám vágási módszere a Koránon és a Szunnán alapul, és először imát mondanak a vágás előtt álló állat fölött. Ez tulajdonképpen majdnem megfelel a zsidó kóser előírásoknak.

Ezért sertéshúst vagy alkoholt ne keressetek náluk! Finom bárány és szárnyasok viszont annál inkább megtalálhatók, és persze tökéletes limonádék és alkoholmentes koktélok is!

Mezzeválogatással kezdtünk (5 500 Ft), melynek részeként olyan szuper előételeket kaptunk, mint a joghurtos-mentás labneh, a friss petrezselyemtől ropogós tabbouleh saláta, a füstölt padlizsános moutabel, a hummusz, a falafel és az ínycsiklandó báránykolbász, amiket libanoni kenyérrel és olívabogyókkal fogyasztottunk.

A Bejrút grillválogatás (11 500 Ft) érkezésekor már nem igazán voltunk éhesek, ezért komótosabban, lassabban, apró falatonként élveztük a különböző ételeket. A kofta (darált marha- és bárányhús hagyományos arab fűszerekkel grillezve), a báránysaslik és a shish taouk (grillezett csirkemellkockák) állaga és ízvilága is tökéletes volt. Semmi túlfűszerezés, így az alapanyagok íze is jól érezhető volt. Kiemelnénk a remek hasábburgonyát (szintén francia hatás), ami náluk nem egy olcsó mirelit verzió, hanem minőségi köret. Általában nem gondolunk bele, de sokszor pont az ilyen, apróságnak tűnő részletek jelentik a különbséget

Felüdülés és teljes kikapcsolódás beülni ebédelni, vacsorázni vagy akár csak teázni-vízipipázni az alagút bejáratánál lévő NOOR Budapestbe. A Noor egyébként a Nora név egyik formája, ami arabul fényt jelent, így stílszerűen fogalmazva: ez a libanoni étterem számunkra nem más, mint fény az alagút végén.

Címkék

Elérhetőségek

NOOR Budapest 1013 Budapest, Alagút utca 4. Facebook-oldal Weboldal