Az Erzsébet körúton könnyű végigsétálni úgy, hogy észre sem vesszük, mennyi építészeti pompát rejt, azonban biztosak vagyunk benne, hogy a New York Palota előtt mindenki lelassít, hogy a bronzfaunok őrző tekintetétől kísérve belessen a kávéház hatalmas üvegablakain. A századforduló egyik legimpozánsabb épületének története egy New York-i biztosítótársasággal és egy vállalkozószellemű fiatalemberrel kezdődött, majd a kor sztárépítészeivel folytatódott. A palota kávéháza szinte azonnal művészek és írók törzshelyévé vált, legendák és anekdoták szülőhelye, versek és regények központi szereplője lett.

A New York Palota később megtépázva ugyan, de túlélte a történelem viharait, 1990-ben azonban hosszú időre bezárta kapuit. Amikor pompája már egészen megkopott volna, 2006-ban teljesen megújult: a palota visszanyerte eredeti fényét, és kétszer is elnyerte a világ legszebb kávézójának járó elismerést. Felső szintjein elegáns hotelszobák kaptak helyet, 2020-tól pedig az Anantara Hotels, Resorts & Spas-csoport gondoskodik róla, hogy a századforduló pazar hangulata és a modern kor luxusa várja az idelátogatókat.

Amikor a vállalkozókedv a kor sztárépítészeivel találkozik

„Nincsen város Európában, mely olyan rohamosan épülne, mint Budapest” – írja 1894-ben a Vasárnapi Ujság.

„Nincsen város Európában, mely olyan rohamosan épülne, mint Budapest” – írja 1894-ben a Vasárnapi Ujság.

Ez valóban így volt, a fővárosban a századforduló közeledtével sorra emelkedtek az előkelő bérházak, de az Erzsébet körút 9–11. szám alatt álló impozáns New York Palota több szempontból is a főváros egyik legkalandosabb történetét tudhatja magáénak. A New York kávéház kultúrtörténeti jelentőségéről korábbi írásunkban már beszámoltunk, így cikkünkben a palota történetével foglalkozunk, és bemutatjuk, mi vár ránk, ha most belépünk az immár Anantara New York Palace névre keresztelt impozáns épület kapuján.

A palota legendás históriája az 1800-as évek végén, egy vállalkozókedvű fiatalemberrel kezdődött. Arányi Miksa tanítóként érkezett Budapestre, de hamarosan Párizsban tanult tovább, és sikeres jogász lett belőle. Törzshelyén, a Café de la Paix kávéházban ismerkedett meg a New York Life Insurance Company amerikai biztosítótársaság igazgatójával, aki megbízta a magyarországi hálózat kiépítésével. Az előkelő biztosítótársaság budapesti székházát pedig ki más tervezhette volna, mint a kor egyik legjobban ünnepelt építésze, a Budavári Palota tervezője, Hauszmann Alajos, aki ekkor Korb Flórissal és Giergl Kálmánnal dolgozott együtt.

„Ez a palota hatalmas főhomlokzatával, művészi szerkesztésű sugár tornyával előkelően válik ki a környező épületcsoportból. Magas oromzata uralkodik a körúton és tornya ellátszik a főváros legtávolabbi részeibe is” – írta lelkendezve a Vasárnapi Ujság 1894-ben, az átadást követően.

„Ez a palota hatalmas főhomlokzatával, művészi szerkesztésű sugár tornyával előkelően válik ki a környező épületcsoportból. Magas oromzata uralkodik a körúton és tornya ellátszik a főváros legtávolabbi részeibe is” – írta lelkendezve a Vasárnapi Ujság 1894-ben, az átadást követően.

Az eklektikus stílusjegyeket magában hordozó, barokk és szecessziós motívumokat is felvonultató, négyemeletes neoreneszánsz palota és a benne helyet kapó New York kávéház az 1894-es átadást követően az irodalmi és a művészeti élet központjává vált. „New York, te kávéház, te félvilágnyi város!” – írja versében Orbán Ottó, nem véletlenül, hiszen az 1894-es megnyitástól kezdve a budapesti irodalmi, képzőművészeti és színházi élet itt mulatott.

A New York Palota és benne a kávéház magába sűrítette a századforduló pazar eleganciáját, majd – átvészelve a történelem viharait – a 2000-es évek elején teljesen felújítva, régi pompájában nyitotta meg kapuit. A kávéház újra fényesen tündököl, a felső emeletek pedig egy luxusszálloda lakosztályaiként kaptak új funkciót. 

Századfordulós hangulat, kulináris kalandok és megérdemelt luxus az Anantara New York Palace-ban

2020-ban az Anantara Hotels, Resorts & Spas-csoport vette át az üzemeltetést, a palota pedig Anantara New York Palace néven az eddiginél is nagyobb pompával és még több élménnyel vár ránk: újra átélhetjük a századfordulós kávéházi hangulatot, miközben az ideérkező vendégeket lenyűgöző szállodai szolgáltatásokkal kápráztatják el.

Hat emeleten 185 szoba és lakosztály kapott helyett, melyek ötvözik a palota századfordulós stílusát és antik berendezését a kortárs és kozmopolita elemekkel, melyek a modern kor kényelmét szolgálják. A 135 négyzetméteres elnöki lakosztály a csúcskategóriás luxust képviseli, ahol a muranói üvegcsillár, az egyedi tervezésű bútorok, a márvány fürdőszoba mindenkit ámulatba ejt, így nem véletlen, hogy világsztárok és filmcsillagok adják egymásnak a lakosztály kilincsét.

A New York Palotába az elmúlt több mint 10 évben a kulináris kalandokat keresők is gyakran betértek, ugyanis a kávéház és a Salon étterem Wolf András vezetésével 2009 óta virágzik. Az étterem Fehér Szalon néven hamarosan megújul, amiről beszámolónkat nemsokára olvashatjátok. Addig is a világ legszebb kávéházában megihatunk egy kávét, a Költők bárjában elfogyaszthatunk egy italt, a csodálatos, Mélyvíz névre keresztelt helyiség pedig a reggelizők Mekkája. Az új étterem nyitásáig privát vacsorákat fogyaszthatunk el a palotában, de az Anantara Spice Spoons élmény részeként akár egy vacsorával egybekötött főzőtanfolyamon is részt vehetünk Wolf András társaságában a Parlament mellett található Séf Asztala étteremben. 

„Nem mindennapi feladat egyszerre egy 5 csillagos szálloda, a világ legszebb kávéháza és a belváros egyik legelegánsabb étterme séfjének lenni” – írja András, akinek célja, hogy a hagyományos magyar ételeket megőrizze és új felfogásban készítse el.

„Nem mindennapi feladat egyszerre egy 5 csillagos szálloda, a világ legszebb kávéháza és a belváros egyik legelegánsabb étterme séfjének lenni” – írja András, akinek célja, hogy a hagyományos magyar ételeket megőrizze és új felfogásban készítse el.

A New York Palota a kávéház és a kulináris kalandok mellett még megannyi izgalmas élményt tartogat. A sparészleg élvezetes kikapcsolódást ígér, ahol különböző medencék, szaunák, gőzfürdők és relaxáló masszázsok biztosítják a teljes ellazulást, miközben élvezhetjük az ikonikus budapesti termálok hangulatát. A legmodernebb gépekkel felszerelt edzőteremben akár személyi edző segítségét is igénybe vehetjük, de a vezetett tréningek során futva is felfedezhetjük Budapestet.

Az Anantara New York Palace-ban ezenfelül modern konferenciaközpontot is kialakítottak, mely akár 550 vendég befogadására is alkalmas, így báloknak, esküvőknek és nagyszabású rendezvényeknek is gyakorta helyet ad. Nemcsak a különleges helyszín, de a kifogástalan kiszolgálás is gazdagítja az itt szerzett élményeket. 

A New York Palotába akkor is érdemes ellátogatni, ha nem a szálló vendégei vagyunk, ugyanis annak ellenére, hogy rendkívül népszerű a külföldi vendégek körében, a hazai örökséget is nagy becsben tartják. A kávéházban a magyar közönség számára rendszeresen tartanak irodalmi eseményeket, melyek megidézik a kávézó egykori pezsgő szellemi életét. A közel 10 éve működő New York Művész Páholy estjein például a kortárs és a klasszikus magyar irodalom bemutatására helyezik a hangsúlyt.

Címkék

Elérhetőségek

Anantara New York Palace 1073 Budapest, Erzsébet krt. 9. Facebook-oldal Weboldal