A török döner és a görög gírosz után itt a szír csoda, a shawarma. Az alapok első ránézésre hasonlóak, de a végeredmény teljesen különböző. A Laziza tulajdonosa, Abdullah Mohamed már hazánkban született, és az ő édesapja nyitotta 24 éve az első – máig üzemelő – szír éttermet Budapesten, a Bécsi utcai Al-Amirt. A laziza szírül ínycsiklandót, az al-amir pedig herceget jelent. Rendkívül találó névválasztások!

Egy vallomással kell kezdenem: gyógyíthatatlan gíroszrajongó vagyok. Már a szenvedélyem kezdetén képes voltam akár másfél órát is békávézni, hogy az akkori kedvencemhez hozzájussak. Jöttek görögök, törökök, dürümök, dönerek, kiemelkedőek és felejthetőek, de a hús, a tészta, a zöldség és a szósz ilyen jellegű kombinációja mindig könnyet csalt a szemembe, annyira, hogy sokszor még a közepes minőséget is meg tudtam bocsátani. Aztán nemrég szembejött a shawarma, és szerelem volt első látásra.

A Régi posta utcai Mekivel pont szemben lévő Lazizában egymásnak adják a kilincset. A tavaly márciusban nyílt parányi szír street foodoshoz körülbelül percenként tért be valaki, amíg náluk voltunk, és ezen egyáltalán nem vagyunk meglepődve. Ételtesztelésre mi amúgy mindig úgy szoktunk menni, hogy direkt eszünk előtte, nehogy az esetleges étvágy elnyomja a kritikai szellemet, de ezt a shawarmát és falafelt egyszerűen nem lehetett abbahagyni

A szafttal enyhén átitatott arab kenyér, a remekül fűszerezett, omlós hús, a petrezselyem, a hagyma, a paradicsom és a fokhagymás házi tahina szósz (szezámpaszta) olyan szuper összhatást eredményez, hogy az első elfogyasztása után azonnal rendelnénk belőle még egyet. Nem azért, mintha nem laktunk volna jól, csak egyszerűen jólesne. És végre egy hely, ahol nem rontják el a húst a már-már közhelyesen az arab ízvilágra utaló római köménnyel!

Csütörtökönként és vasárnaponként bárányhúst kapni, a többi napon csirkét, és mindkettőért érdemes betérni! A csirkés shawarma 1200 forint, a bárányos 1800, mindezekből a tálak 2500/3500 forintba kerülnek. Aki esetleg a 650 forintos gíroszokon szocializálódott, lehetőleg az se húzza fel a szemöldökét, mert ez tényleg nagyon patentül egyben van. A csirkénél egyébként a mellét használják a combja helyett, és nincsen kiszáradva, hanem tökéletes állagú, de amit külön kiemelnénk, az a szinte patikatisztaság, ami általában egyáltalán nem jellemző a hasonló street food helyekre. Ha a jövőben elmentek kóstolni (11 órától 23 óráig vannak nyitva), akkor nagy eséllyel összefuthattok majd velem is, ahogy egy eredeti, autentikus shawarmát tartok a kezemben.

Címkék

Elérhetőségek

Laziza 1052 Budapest, Régi posta u. 15. Facebook-oldal Weboldal