A poke Hawaiiról származik, a hawaii konyha tradicionális étele, amit elő- vagy főételként is fogyasztanak. A szépen díszített tálba a rizs és/vagy zöldség mellé nyers hal kerül. A MOM Park I. emeletén megnyitott Yumybo a nálunk is egyre népszerűbb ételt gondolja tovább. Bátran kísérleteznek, így színesebb és változatosabb tálak kerülnek az ember elé az asztalra, mint ha sima poke bowlt enne. Ráadásul nemcsak finom, de egészséges és laktató is.

A MOM Park I. emeletén található Yumybo ötlete Zsolt fejéből pattant ki, aki pár évet külföldön élt. Előbb Ausztráliában volt, ahol életében először evett a tradicionális hawaii ételből, majd az Egyesült Államokban csodálkozott rá arra – akkor már a növényi alapú étrend lelkes híveként –, hogy milyen sokféle lehetőséget, ételt kínálnak az egészség- és környezettudatos vegán helyek.

Hazatérve aztán egy vendéglátós-tapasztalatokkal rendelkező barátjával salátázót szerettek volna nyitni, ám Zsolt érezte, hogy ennél azért jobbat is ki lehet kitalálni. Némi agyalást követően született meg a Yumybo koncepciója. Mivel a poke bowl már egész Európában nagyon népszerű, és nálunk is értő gyomrokra és gasztroízlésre talált, arra jutottak, hogy ebbe az irányba indulnak el – de tágítanak a lehetőségeken azzal, hogy elrugaszkodnak az eredeti hawaii ételtől.

A pokénál meg van határozva, hogy pontosan mi kerülhet a tálba – hús tekintetében kizárólag hal –, Zsolték viszont nem szerették volna ennyire korlátozni magukat. Lazaság és könnyedség jellemzi az ételeiket, náluk bármi bármivel összerakható egyetlen tálban, a lényeg a színesség és a változatosság. Persze azért figyelnek az ízekre és azok harmóniájára is, és azt is figyelembe veszik, hogy a magyar konyha nagyon más, mint a hawaii. Nálunk a kacsát tört burgonyával és édes lila káposztával szolgálják fel, és ezek a kísérők a Yumybóban is megvannak, igaz, egy kis csavarral: a káposztát savanyítják, és édesburgonyát tesznek mellé. 

A hozzávalók többnyire nyersen kerülnek elénk, úgy mindennek magasabb a tápanyagértéke, és így nemcsak egészségesebb a falat, hanem zamatosabb is. A különféle húsokat és a rákot szuvidálják, így nincs sütés, füst és olaj, pontosabban utóbbi azért van, de olíva és ízesítésnek. A bowlbavalókat nem helyben készítik elő, hanem a Dohány utcai konyhájukban, és onnan szállítják ki a MOM Parkba. 

Bár jelen pillanatban van 10 állandó bowlösszeállítás, ezek száma a jövőben nőni fog, sőt lesznek majd időszakos tálak, smoothie-k, levesek és egyebek is. Ha valakinek kevés a 10-féle tál, vagy nagyon kényes az ízlése, netán maga is kedveli a kísérletezést, összeállíthatja a saját bowlját is. A húsok, a halak és a tofu mellé – vagy azok helyett – választhatunk a sokféle zöldség közül, na és vannak jócskán gyümölcsök, szószok meg szórások is. Egy bowl ára 2490 és 3990 Ft között mozog, attól függően, hogy mi az alap: csak zöldség vagy tofu, csirke, marha, kacsa, lazac, garnélarák, esetleg vörös tonhal.

A Yumybo egy kimondottan friss, fiatalos és előremutató hely. Bár elsősorban a környezet- és egészségtudatosabb, a magyar konyhától szívesen eltávolodó, ifjabb korosztályokat célozzák meg, meglepő módon idősebb vendégeik is voltak már, nem is kevesen, van, aki azóta is visszajár. Ami nem csoda: a kraft papírban felszolgált ételek mindegyike színpompás és ínycsiklandó ízkavalkád, ami testnek és léleknek is jólesik, életkortól függetlenül.

Címkék

Elérhetőségek

Yumybo 1123 Budapest, Alkotás u. 53. (MOM Park I. emelet) Facebook-oldal