Polinszky Tibor Gyula, Csepel korábbi főépítésze még 2014-ben, értékmentő céllal készített fotókat egy nagyobb élelmiszer-üzlet átalakítási munkálatairól, ezeket a fotókat pedig nagy örömünkre megosztotta velünk is. Közreműködésének hála, az áruház falain látható, az elmúlt rendszer öröknek hitt termékeit megörökítő mozaikokat nem verték le, hanem inkább lefedték. Ezek a színes és életvidám alkotások jelenleg ugyan rejtőzködnek, de a fotóknak hála, most mégis gyönyörködhetünk bennük egy kicsit.

A szocializmusban előfordult, hogy az elegánsabb áruházakat, közintézményeket mozaikokkal díszítették. A Szent István Egyetem gödöllői campusának falát egyenesen Fajó János festőművész mozaikjai borították, de a Kígyó utcai Mézes Mackó büfé vagy a szintén ott működő csemegebolt padlója is szépen passzolt az üzlet funkciójához. 

Ma már többnyire más igényeket kell kielégíteniük az élelmiszer-áruházaknak. A berendezés egyszerű, moduláris, variálható elemekből áll. Ezért is izgalmasak a csepeli élelmiszer-üzlet lefedett mozaikjai, amelyeken a múlt rendszer legismertebb és akkor szinte öröknek ható termékei, az Omnia, a Mirelite és a Hungavis húsüzem termékei és logói, gyümölcsök és zöldségek láthatók, annak megfelelően, hogy a különböző pultokon milyen termékeket lehetett kapni. 

A jelenség nem volt egyedi, a szintén csepeli Szövetség utcában is színes mozaikok mutatták a vevőknek, mit hol tudnak megvásárolni, ám ezek sajnos megsemmisültek. A képünkön látható nagyobb élelmiszer-üzlet alkotásait viszont a kerület főépítésze egy lakossági bejelentés nyomán dokumentálta, majd egyeztetés után a tulajdonossal és a kivitelezővel a lefedésük mellett döntöttek, így a mozaikok most ugyan nem láthatóak, de egy részük épen várja, hogy egy következő átalakítás során esetleg megmutathassa magát.  

Forrás: 24.hu

Címkék