Július 1. és 7. között újfent számos izgalmas programot rendeznek Budapesten és környékén, ezek közül válogattuk ki a szerintünk legjobbnak ígérkezőket. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Waldorfesztet Zebegényben, felidézhetjük az elmúlt 20 év emlékeit a 30Y-nal a Budapest Parkban, csillaglesen vehetünk részt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, készíthetünk dizájntáskát használt reklámmolinókból a Medence Csoport workshopján, de beleshetünk titkos belvárosi kertekbe is az Imagine Budapest városi sétáján.

Július 1., csütörtök

Július 1-jén megnyitja kapuit a VIII. Waldorfeszt a zebegényi Szőnyi Táborban, a fesztivál védettségi igazolvány nélkül is látogatható. A szervezők idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek az összművészetiségre, a könnyűzenei koncertek mellett rengeteg színházi előadás, beszélgetés, civil program, workshop, verses és irodalmi program, szabadidős program, kézműves- és komolyzenei esemény színesíti majd a Waldorfeszt négy napját.

További infók 

Az idei Táncháztalálkozót, a tavalyi évhez hasonlóan, nem a hagyományos keretek között, hanem az ország különböző pontjain, július első hétvégéjén rendezi meg a Táncház Egyesület. Budapesten az egyik legnagyobb eseményt július 1-jénBudapest Parkban rendezik meg, ahol három helyszínen zajlanak majd a programok.

További infók 

Július 1. és 3. között spanyol életérzés költözik a Botellón Teraszra, ugyanis három napon át profi mixerek által kevert variációkban kóstolhatjuk meg a legfinomabb sangríákat. A boralapú, édes-gyümölcsös nedűk mellett az esemény mindhárom napján koncertek és DJ-szettek is várnak minket a Kazinczy utcában. Zenél majd többek közt Alex Torres, Henri Gonzo és a Tres Coyotes is, míg a mixerek a Samantha, a BoB, a Tereza és a Nico Bar képviseletében lesznek jelen. (x)

További infók 

Grecsó–Hrutka Tandem több mint egy koncert és személyesebb, mint egy klasszikus színházi est. Különleges alkalmakon a tandem zenekarrá egészül ki, hogy lebeghessen a hangzás, de a szívmelengető énekelt verseken túl megmarad a személyesség is: megrázó, felemelő és könnyed családi történetek szólítják meg egymást és a dalokat. Csütörtökön 19 órától a Hunyadi téren láthatjuk az Első évre fecske című lemezbemutatós, mesélős estet.

A nagy nyári melegben jólesik egy hűsítő fröccs, és az sem árt, ha muzsika kíséri – így volt ezzel a Góbé is, akik Borozós címen igazi kocsmaslágert írtak, a népzenét ezúttal némi reggae-életérzéssel társítva. A klipből természetesen nem maradtak ki a borozós felvételek sem, melyekben a rajongók is a zenekar segítségére voltak. Július 1-jén pedig végre élőben is találkozhatunk a Góbéval a Kobuci kertben.

További infók

Sokszor hallani, hogy Bhután az egyik legboldogabb ország. Ha ez igaz, akkor mi a boldogságuk titka? A buddhizmus? A természetközeliség? A jó királyok? Az egyszerű életmód? Valami más?

Ennek járhatunk utána Valcsicsák Zoltánnal, a Magyar–Bhutáni Baráti Társaság alapító elnökével, az Álmomban Bhutánban ébredtem című könyv szerzőjével, aki 2020 előtt évente két hónapot Sárkányföldön töltött, és egyedi utakat szervez a királyságba. A sok fényképpel és személyes történettel, megfigyeléssel tarkított beszélgetést a Műterem Kávézóban tartják.

További infók 

Július 2., péntek

30Y pénteki koncertjén, a Budapest Parkban megelevenedik az elmúlt húsz év képi világa, lemezei és dalai. A 2000-ben, Pécsett alakult zenekar több mint 15 éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub- és fesztiváléletnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra. Az elmúlt húsz évben megjelent 11 nagylemezük, tucatnyi online terjesztett független hanganyaguk és több mint 20 videoklipjük. A július 2-i koncert előtt az Esti Kornél adja meg az alaphangot.

További infók 

Reggae Nemzetközi Napját hivatalosan július 1-jén tartják. Az Arena Gardenben másnap, július 2-án ünnepelhetjük meg a jeles alkalmat egy délutántól hajnalig tartó eseménnyel: a stílushoz, Jamaicához, a rasztafári mozgalomhoz kötődő gyerekbarát programokkal, izgalmas kiállítókkal, ízletes, a raszta életmódnak megfelelően tisztán növényi alapú ételekkel és persze jobbnál jobb, a reggae különböző irányzatait bemutató fellépőkkel.

További infók 

Első alkalommal lesz igazi kihajózós Tesco Disco buli a Dunán július 2-án. A Zsófia Rendezvényhajón már 17 órakor felcsendülnek a legnagyobb indie slágerek, 19.30-kor pedig útnak indul a hajó a Petőfi téri 9-es kikötőből, 23 órai visszaérkezéssel.

További infók 

Július 3., szombat

Svábhegyi Csillagvizsgáló július 3-i programján a sötétedő alkonyati égen a Lant csillagkép kettőscsillag-különlegességével, az Epszilon Lyrae kettőssel kezdődik a megfigyelés, ezután felkereshetjük a Hattyú kellős közepén fekvő, M29 nevű nyílt csillaghalmazt is. A sötét beálltával megnézhetjük a Pislogó-ködöt a Hattyú szárnya alatt, majd a Tejutat elhagyva a galaktikus halóba vehetjük az irányt, és felkereshetjük a Herkules csillagkép gyönyörű M92 gömbhalmazát.

További infók 

Medence Csoport július 3-i és július 10-i workshopján használt reklámmolinókból készíthetünk dizájntáskákat a helyben biztosított sablonok alapján. A workshop a résztvevők számára úgy nyújtja az alkotás örömét, felszabadító érzését, hogy ehhez semmiféle előzetes gyakorlatra, tudásra, de még kézügyességre sincs szükség, elég, ha valaki tud bánni az ollóval.

További infók 

Július 3-án két fiatal hazai rapper áll a MONYO Land színpadára: Dé:Nash humoros, erősen társadalomkritikus, klímatudatos és mindezek mellett végtelenül egyedi és szórakoztató figura, aki a legmelegebb politikai témákkal is úgy zsonglőrködik, hogy valószínűleg titokban legnagyobb ellenségei röhögnek a legnagyobbakat sorain. Beton.Hofi a hazai újhullámos rap-trap-szcéna legújabb ígérete, aki körül hamarosan akkora hype lesz, hogy mostani követői kezdhetnek melegíteni, mert a következő hónapokat folyamatos sóhajtozással és az „én már mikor megmondtam” szókapcsolat ismételgetésével fogják tölteni.

További infók 

Pestbudai Séták július 3-i városnéző sétáján Buda török kori emlékeit ismerhetjük meg közelebbről, körbe is járva azokat. Kiderül, ki volt Gül Baba, megtudhatjuk, miért Rózsadomb a Rózsadomb, és szó lesz arról is, hogy melyik törökfürdő nem török fürdő.

További infók 

Július 4., vasárnap

Július 4-én ismét kitárja kapuit az Pancs Gasztroplacc termelői piac az Élesztőház udvarán. Az olyan klasszikus piaci termékek, mint a sajtok, húskészítmények és péksütemények mellett vegán sarok is várja az érdeklődőket, így bárki megtöltheti majd itt a kosarát.

További infók 

Bakony Alexa első filmje nagyon merészet vállal: egy transznemű fiatalember önmagára találásának történetét meséli el. Ebből talán nem nehéz megjósolni, hogy a dokumentumfilm elsősorban a másság megértéséről és elfogadásáról szól, ugyanakkor tegyük hozzá gyorsan: ennél azért jóval több minden van a Tobi színeiben.

A legfontosabb, hogy a filmben szereplő, öttagú Tuza család, akiket 4 és fél éven át követett a kamera, a lehető legegyszerűbb és leghétköznapibb család. Ebbe a családba születik harmadik gyerekként az ezredfordulón egy kislány, Jázmin, akiről hamar kiderül, hogy más, mint a többi.

A történetbe ott lép be a néző, amikor a transz fiatal elhatározza, hogy nevet és nemet változtat, amit szeretne hivatalossá tenni. A szülők segítenek neki ebben, támogatják, akárcsak akkor, amikor a már Tuza Tóbiás Benjámin nevet felvevő fiú az első albérletébe költözik. A dokumentumfilm legjobb, legfontosabb szereplője talán nem is a címszereplő Tobi, hanem a szülei: Éva, az időnként elbizonytalanodó, aggodalmaskodó, a fontos, kényes és kínos kérdéseket rendre feltevő, önvizsgálatra képes anya és Zoltán, az apa a maga csendes és megnyugtató bölcsességével.

A Tobi színei című filmet július 4-én a Mammut Tetőn vetíti a Budapest Rooftop Cinema csapata. 

További infók

A civil kezdeményezésű Soroksári Duna Feszt célja Ráckevei-Soroksári-Duna népszerűsítése, a sport és más szabadidős tevékenységek, valamint a természetvédelem lehetőségeinek és fontosságának megismertetése. A július 4-i program szemétszedéssel indul a Molnár-szigeten található Tündérkertből, majd SUP-os, evezős vízitúrán és sétahajózáson vehetünk részt, a napot pedig halkolbásztöltés és szakmai kerekasztal-beszélgetés zárja, ugyancsak a Tündérkertnél.

További infók 

Júliusban a Fővárosi Önkormányzattal szoros együttműködésben a Budapest Jazz Club közönsége által legjobban kedvelt duó formációk szabadtérre költöznek és a Városháza Díszudvarán adnak koncertet, összesen négy alkalommal. Az első városházi est alkalmával, július 4-én, vasárnap Pocsai Kriszta, a SoLaTi csodálatos hangú énekesnője, valamint Szakcsi Lakatos Béla zongorista műsorát hallhatjuk majd.

További infók 

Július 5., hétfő

Július 5-én ismét Jordán Adél színésznő vezetésével jógázhatunk a Várkert Bazár Öntőház udvarán. A testet és lelket egyaránt megmozgató jógagyakorlás során a pazar kilátásban is gyönyörködhetnek majd a résztvevők. Rossz idő esetén az órát a Rendezvényteremben tartják meg.

További infók 

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett zenekar tavalyi, Atoms című lemeze a legbelsőbb énünk kereséséről és minden megkérdőjelezéséről szól, a dalokban hol önmagunk felé zuhanunk, hol éppen attól távolodunk. Ezen a spirálon kering majd tovább az együttes idén ősszel megjelenő, Partért kiáltó című lemeze, amelyről több dal is elhangozhat már az addigi fellépések során, hogy tovább bolyongjunk együtt a létezés magja körül. A Platon Karataev duó koncertjein a zenekar két dalszerző-énekese, Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén akusztikusan játsszák el a számaikat. Így lesz ez július 5-én, a TRIP Hajó fedélzetén is.

További infók 

Július 5-én az 1982-es Szárnyas fejvadászt vetítik a Dürer Kertben, a szabad ég alatt. A belépés ingyenes, de érdemes asztalt foglalni, hogy biztosan legyen helyünk.

2019-et írunk. A speciális osztaghoz tartozó Deckard éppen visszavonulni készül, amikor újabb feladatot kap. Öt replikáns eltérített egy űrhajót, hogy visszatérjenek a Földre és megkeressék megalkotójukat: az életüket szeretnék meghosszabbítani. Deckard feladata, hogy megakadályozza ezt, felkutassa és végezzen a replikánsokkal.

További infók 

Július 6., kedd

Kedden mutatják be a 6színben Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című kocsmaáriáját, sok nevetéssel és sírással. A Keresztes Tamás rendezte előadásban Thuróczy Szabolcsot láthatjuk a színpadon.

További infók 

Az Imagine Budapest két és fél órás, Titkos kertek és terek a belvárosban című túrája során olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejuthatunk, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki. Bepillantást nyerhetünk egy nagyváros emberléptékű térhasználatába, megismerhetjük a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallhatunk: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.

További infók 

Július 7., szerda

Simon Márton és iamyank ismét közösen áll a színpadra, ezúttal az óbudai Esernyősben. 

Simon Márton költő, slammer, az utóbbi tíz évben három verseskötete jelent meg – Dalok a magasföldszintrőlPolaroidok, Rókák esküvőjeIamyank zeneszerző, producer munkáinak jellegzetessége elsősorban a semmibe révedő, pozitív melankóliába süppedő hangulat és a néhol barátságos, néhol hűvös zenei szövetek összessége. Simon Mártonnal közös fellépéseik során bátrabb, határozottabb mozzanatokkal igyekszik önmaga és a kiszámíthatóság kontrasztjaként funkcionálni.

További infók

Szintén szerdán, premier előtt vetítik a Puskin mozibanMinari – A családom története című, Oscar-díjas drámát. A rendező, forgatókönyvíró és operatőr-rendező, Lee Isaac Chung dél-koreai bevándorlók gyermekeként saját élettörténetéből merítve készítette el a filmet.

A 80-as években egy dél-koreai család Kaliforniából egy arkansasi farmra költözik, hogy új otthont alapítson. Jacob, a családfő bízik a saját családi gazdaság mielőbbi beindításában. Felesége, Monica jóval szkeptikusabb, s miközben egy csirkefarmon dolgozik, aggódik a nehézségek és kisfia, David egészsége miatt. A napi munka mellett a szülők nem tudnak vigyázni a gyerekekre, ezért segítségül hívják Monica édesanyját Dél-Koreából. A messziről érkező és bölcsességet hozó nagymamával sem boldogulnak könnyen a gyerekek, ám életigenlő, vidám természete mégis változást hoz a család életébe.

További infók 

Július 7-én Légli Géza érkezik Kislakról a Paulay Ede utcai Parlé borbárba kóstoltatni és beszélgetni. A beszélgetés 19 órakor kezdődik, de kóstolni már 17 órától lehet érkezni. Az esemény teljesen kötetlen.

További infók 

Címkék